Prima pagină » Local » Dacă stați în zona metropolitană, puteți obține bani pentru elevii care învață în Iași: Părinții mai au doar două zile la dispoziție să depună cererile!

Dacă stați în zona metropolitană, puteți obține bani pentru elevii care învață în Iași: Părinții mai au doar două zile la dispoziție să depună cererile!

18 ian. 2023, 02:05,
Andrei ROTARU în Local

Elevii care locuiesc în Zona Metropolitană Iași (ZMI) vor beneficia de abonamente gratuite din partea CTP Iași. Cererile pentru luna februarie trebuie depuse până pe 20 ianuarie, iar banii sunt plătiți în avans elevilor și studenților pentru a-și procura noile abonamente CTP gratuite. Banii provin de la bugetul de stat sau de la bugetele locale ale primăriilor din zona metropolitană. Părinții din ZMI care dețin un autoturism propriu și își duc copiii la școală cu mașina personală vor beneficia de decontarea carburantului în limita unei sume ce depinde de distanța față de Iași. În acest caz, cererile trebuie depuse la instituția de învățământ din Iași, unde învață copiii din zona metropolitană

Conform OUG 159/2022, elevii care au domiciliul în zona metropolitană și studiază în Iași vor beneficia de o sumă în cuantum de 200 de lei pentru a-și achiziționa abonamentul. Elevii vor primi banii în avans, de la primăria unde domiciliază.

tonomat de bilete CTP

Elevii din zona metropolitană vor primi banii în avans pentru a achiziționa noile abonamente

Abonamente CTP gratuite pentru elevii din Zona Metropolitană

autobuze CTP iasi

OUG 159 din 2022 prevede ca toți elevii din zonele metropolitane să beneficieze de transport gratuit pentru a merge la școală

Noile modificări privind abonamentele elevilor de pe raza județului Iași vin cu vești bune pentru cei care locuiesc în Zona Metropolitană. Astfel, începând cu luna ianuarie 2023, elevii vor primi bani de la bugetul local pentru a-și achiziționa abonamente CTP și vor beneficia de transport gratuit.

Directorul executiv al Asociației Metropolitane de Transport Public Iași (AMTPI), Eduard Boz, susține că atât elevii care domiciliază și studiază în aceeași comună din zona metropolitană, cât și elevii care domiciliază într-o comună din zona metropolitană și studiază în Iași vor beneficia de abonamente gratuite care vor deservi toată zona metropolitană a Iașului.

„În Zona Metropolitană avem două categorii de elevi. Sunt elevii care locuiesc și studiază în aceeași comună, iar abonamentul este acoperit de primăria comunei respective. Părinții trebuie sa meargă la primărie cu carnetul de elev al copilului și o carte de identitate ca să facă dovada domiciliului. Aceste abonamente locale sunt acoperite de primărie de la bugetul local.

Mai avem o categorie de elevi care domiciliază într-o comună din zona metropolitană și studiază în Iași. Aceștia, conform OUG 159/2022, trebuie să facă o solicitare la școală pentru a primi sume forfetare pentru decontarea transportului. Ei vor primi contravaloarea abonamentului, în valoare de 200 de lei, care acoperă toată zona metropolitană a Iașului.

Copiii vor primi banii în avans și cu cei 200 de lei vor merge la orice ghișeu CTP sau la primărie pentru a-și achiziționa abonamentul. Această măsură se aplică pentru toți elevii, indiferent de veniturile familiei sau de distanța parcursă”, declară Eduard Boz, director executiv AMTPI.

Eduard Boz

Eduard Boz anunță modul în care va fi decontat transportul elevilor

Bani pentru elevii care învață în Iași: Părinții din zona metropolitană care își duc copiii la școală cu mașina personală vor beneficia de decontare

Părinții care dețin un autoturism propriu și își duc copiii la școală cu mașina personală vor beneficia de decontarea carburantului. Aceasta este o măsură de care vor beneficia în special cei care locuiesc în zona metropolitană și au copii care studiază în Iași.

„În cazul în care vrei să utilizezi bănuții pentru carburant, se decontează, dar nu se va mai deconta contravaloarea abonamentului de 200 de lei. Este un calcul în OUG 159/2022, în care sunt decontați 60 de lei pentru primii 3 km, după care șase lei pentru fiecare kilometru parcurs”, spune Eduard Boz.

În momentul de față există școli care deja au întocmit listele cu elevii care vor primi decontul pentru abonamentele CTP gratuite. Termenul-limită în care se vor mai accepta cereri din partea părinților este stabilit pentru 20 ianuarie, iar deconturile se vor face până la sfârșitul lunii pentru luna următoare. Bani se vor da și pentru elevii din zona metropolitană care învață în Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *