Prima pagină » Local » Dacă primarul Mihai Chirica nu reușește să formeze majoritatea în Consiliul Local, va fi o marionetă cu acte în regulă! Cine trădează
Dacă primarul Mihai Chirica nu reușește să formeze majoritatea în Consiliul Local, va fi o marionetă cu acte în regulă! Cine trădează

Dacă primarul Mihai Chirica nu reușește să formeze majoritatea în Consiliul Local, va fi o marionetă cu acte în regulă! Cine trădează

18 sept. 2024, 02:00, 6 ,
Alexandra MAISNER în Local

Mihai Chirica nu va mai deține majoritatea în noul Consiliu Local. Se anunță un blocaj total pentru edil, proiectele acestuia nu vor mai fi aprobate

După aproape 10 ani de când ocupă funcția de primar al municipiului Iași, Mihai Chirica nu va mai deține majoritatea în Consiliul Local. Dacă în ultimul mandat edilul a reușit să obțină o majoritate prin alianța PNL-PMP și cu ajutorul fostului viceprimar Cezar Baciu, care a trădat USR, dar și cu actualul viceprimar, tot din USR, Răzvan Timofciuc, în viitorul CL se anunță vremuri grele pentru Mihai Chirica.

Mihai Chirica nu va mai avea majoritate în noul Consiliu Local. Blocaj total pentru edil

În urma alegerilor locale și europarlamentare care au avut loc pe data de 9 iunie 2024, PNL va avea în CL șapte reprezentanți, ADU (Alianța Dreaptă Unită) va avea șapte consilieri locali, PSD va avea șapte consilieri locali, AUR va avea patru consilieri locali, iar CURAJ va avea trei consilieri locali. Astfel, este prima dată când Mihai Chirica va avea o opoziție puternică, iar crearea unei alianțe îi va da mari bătăi de cap. Este important de știut că actualul Consiliu Local va rămâne în funcție până pe data de 27 septembrie 2024.

Din discuțiile pe care reporterii BZI le-au avut cu o parte dintre viitorii consilieri locali, cel mai probabil scenariu este  PSD – ADU – AUR, care ar putea face alianță, astfel, aceștia vor obține majoritatea absolută cu 17 consilieri locali. Cele trei organizații politice, dacă vor decide să se unească, ar putea avea un viceprimar, iar cel mai probabil, acesta va fi din PSD. Acest lucru ar fi o premieră pentru primarul Mihai Chirica, care va fi blocat în CL, având o opoziție puternică. În acest sens, proiectele edilului nu vor mai trece cu ușurința de până acum.

În acest scenariu, din cauza lipsei unei majorități în Consiliul Local, există posibilitatea ca Mihai Chirica să întâmpine probleme, iar proiectele imobiliare să nu mai treacă de plen. Dar edilul își va găsi scuze, va susține că dezvoltarea orașului nu este posibilă din cauza opoziției.

O altă variantă de scenariu ar fi o alianță între PSD – USR – CURAJ, aceștia ar putea forma o majoritate cu 16 consilieri și să numească un viceprimar, și ar avea putere de decizie și de a conduce toate comisiile din instituție. Nici acest scenariu nu este în favoarea edilului Mihai Chirica, ales de o parte dintre ieșeni pentru a-i reprezenta, acesta nu va mai avea nicio putere de decizie.

Amintim că anul trecut, după ce trădătorul Cezar Baciu a fost exclus din USR și, implicit, a trebuit să părăsească scaunul de viceprimar, acesta a fost înlocuit de edilul Mihai Chirica cu USR-istul Răzvan Timofciuc, pentru a avea, din nou, majoritate în CL.

Singura șansă pentru Mihai Chirica, alianța PNL-PSD-AUR

Singura variantă prin care Mihai Chirica ar mai putea obține o majoritate ar fi prin alianța PSD-PNL-AUR, însă surse din cadrul partidelor au transmis reporterilor BZI faptul că acest scenariu este puțin probabil. Cu toate acestea, dacă va fi luat în calcul, asta ar însemna ca PNL să aibă un viceprimar, fie Daniel Juravle, fie Andrei Aprotesei și un viceprimar din PSD. În acest context, AUR ar putea primi funcții și influență în departamentele importante ale Primăriei Iași, precum urbanismul și consiliile de administrație.

În noul Consiliu Local, Partidul Național Liberal (PNL) va avea șapte consilieri locali, Daniel Juravle (actualul viceprimar), Alin Andrieș, Andrei Apreotesei, Călin Scripcaru (actual consilier local), Bogdan Iliescu (actual consilier local), Florentin Ciubotaru (actual consilier local) și Ciprian Bostan (fost consilier local și actual city manager). Din partea Partidului Social Democrat (PSD), vor fi consilieri locali Bogdan Balanișcu, Roxana Necula, Bogdan Crucianu (actual consilier local), Liviu Gavril (actual consilier local), Florin Roșu și Marian Dalban (actual consilier local).

Din cadrul ADU ( Alianța Dreapta Unită), vor fi șapte consilieri locali, Diana Zbranca, Marius Ciobanu, Dragoș Popa, Andrei Popescu, Florin Roșu, Elena Chiticariu și Ovidiu Bulgariu. Din partea AUR, consilieri locali vor fi Tudor Ciuhodaru, Vasile Pușcașu, Marian-Jan Chirița și Valentin Resmiriță, iar din organizația politică CURAJ, Cosette Chichirău va ocupa funcția de consilier local, alături de Iulian Hușanu și Lavinia Crăciuna Loghin.

Menționăm faptul că reporterii BZI au încercat să ia legătura cu Mihai Chirica pentru un punct de vedere, referitor la planurile privind o nouă alianță, însă acesta nu a răspuns apelurilor.

Rămâne de văzut cu cine va negocia primarul Mihai Chirica pentru a deține, din nou, majoritatea în Consiliul Local, pentru încă patru ani.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • FARA PENALI IN FUNCTII PUBLICE , aivanoaiei si chirica la puscarie !!!

    LA PUSCARIE CU PUTOAREA LINGAUL SI PENALUL de chirika ,cartierul mircea ,dacia si alexandru sunt infectate cu plosnite si gandaci si el doarme de 9 ani cugandul la vile si bautura !

    • plosnite sunt si in bucium full din cauza boschetilor ,gradini necuratate de primarie ,noaptea sunt milioane pe strazi trotuare

  • Deratizarea in Iasi se face superficial si dupa ureche …..

  • Deja negocierea e finalizată.PNL – PSD + Roșu ( PMP ) = 14.Viceprimar PNL , viceprimar PSD , city manager PMP. Apoi vor urma comisiile. Bataia e mare pentru viceprimar care în cazul retragerii la vatră a lui Chirica ( forțată sau neforțată ) poate fi o trambulină pentru primar interimar cu avantajele și dezavantajele sale.Juravle e propunerea PNL. La PSD e mai complicat,vor toți dar niciunul nu are atuuri,nu oferă siguranță, toți sunt controlați de Chirica fiind legați ombilical de el.O listă de consilieri extrem de subțire ca acum nu a avut PSD IAȘI nicicând, asta e semn ca org mun este păpușată de Chirica.

  • Cam gata cu golăniile imobiliare dom Kirica.

  • O marioneta este oricum in orice situatie.

  • Ghiță Ciobanul

    Golăniile imobiliare vor reînvia în această legislatură unde PNL e controlat de Chirica, PSD e controlat de omul lui Chirica sinistrul samsar imobiliar Boca care isi va impune marioneta Cruceanu (informatorul lui Chirica ), Roșu e omul lui Movilă care va fi city manager și gata sunt 14. Mai sunt amatori la AUR cu Jan Kiriță arhitectul mafiei imobiliare cel din cauza căruia stă blocat PUG-ul orașului de peste 25 de ani și vedem ca va fi o majoritate confortabilă + rezerve. Din păcate iesenii vor fi pe ultimul plan, nimeni nu îi va mai băga în seamă, Iașul va redeveni un ELDORADO a MAFIEI IMOBILIARE !

  • ce e de mirare ca sa crezut mereu mosierul pe tarlaua lui si de aia merge cariat dezvoltarea orasului, o semnat baroilor sa construiasca ingramadit printre blocuri de nu mai e aer, si le-o dat mana libera unor smegi sa ingradeasca trecerea de libera circuleatie in anumite locuri

  • MOE Chichirică

    Mafioții imobiliari construiesc unde vor, consilierii locali votează pe șpăgi, toți se îmbogățesc în timp ce ieșenii suferă.

  • EUGEN VITEZA

    m as bucura sa nu aiba majoritate si sa nu poata face nimic,poate asa scapam de misu .succes baieti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024