Prima pagină » Actualitate » Dacă pleci în vacanță în străinătate, trebuie să știi asta! Se schimbă regulile la eliberarea paşaportului!
Dacă pleci în vacanță în străinătate, trebuie să știi asta! Se schimbă regulile la eliberarea paşaportului!

Dacă pleci în vacanță în străinătate, trebuie să știi asta! Se schimbă regulile la eliberarea paşaportului!

04 iul. 2024, 09:41,
BZI.ro, în Actualitate

Se schimbă regulile la eliberarea paşaportului simplu temporar folosit pentru plimbări. Măsura a intrat în vigoare din data de 3 iulie 2024, au anunţat reprezetanții Ministerului Afacerilor Interne.

Se schimbă regulile la eliberarea paşaportului

Eliberarea paşaportului simplu temporar se va face doar în situaţii obiective şi urgente, ce exclud cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază raţiuni exclusiv turistice, potrivit noilor modificări legislative în sistemul de paşapoarte, care vor fi implementate începând cu data de 3 iulie.

„Situaţiile obiective şi urgente trebuie probate cu documente din care să rezulte necesitatea deplasării persoanei în străinătate. Totodată, atragem atenţia cu privire la faptul că există state care nu permit intrarea pe teritoriul lor naţional cu paşaportul simplu temporar, sens în care recomandăm accesarea site-ului Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro , secţiunea Condiţii de călătorie, înaintea efectuării călătoriei”, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Paşapoartele declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept şi nu mai pot fi utilizate, chiar dacă sunt găsite ulterior.

În cazul persoanelor care găsesc documentul de călătorie declarat pierdut sau furat, există obligaţia de a-l depune, de îndată, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de paşapoarte, la Direcţia Generală de Paşapoarte ori la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

MAI reaminteşte românilor că pierderea sau distrugerea paşaportului simplu electronic/temporar se declară de titular în ţară la orice serviciu public comunitar de paşapoarte sau la Direcţia Generală de Paşapoarte, iar în străinătate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

De asemenea, furtul documentelor de călătorie se declară imediat la cea mai apropiată unitate de poliţie din ţară sau, după caz, de pe teritoriul statului respectiv, solicitând eliberarea unei adeverinţe care să ateste acest lucru.

Legea a fost promulgată de președintele României

Modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate a fost promulgată acum o lună de către președintele Klaus Iohannis.

„Paşaportul simplu temporar se eliberează de către serviciile publice comunitare de paşapoarte sau de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate la care au fost depuse cererile, cetăţenilor români care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege şi care nu se află în una dintre situaţiile de suspendare a exerciţiului dreptului la libera circulaţie în străinătate sau în alte cazuri în care instanţa de judecată a impus obligaţia de a nu părăsi teritoriul României, în condiţiile legii penale, în următoarele situaţii: când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte, pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar şi urgent să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea/ situaţia juridică pe teritoriul unui stat, în situaţii obiective şi urgente, în care este necesară prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea şi eliberarea paşaportului simplu electronic sau acesta a fost depus pentru obţinerea unor vize”, prevede legea în legătură cu schimbarea regulilor la eliberarea paşaportului simplu temporar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *