Prima pagină » Titlurile zilei » Dacă o vezi pe stradă strălucind pe Dana, nu te-ai gândi niciodată că și-a ales o asemenea meserie. Doarme doar 2-3 ore pe noapte și face cu multă dragoste ceea ce și părinții ei au făcut

Dacă o vezi pe stradă strălucind pe Dana, nu te-ai gândi niciodată că și-a ales o asemenea meserie. Doarme doar 2-3 ore pe noapte și face cu multă dragoste ceea ce și părinții ei au făcut

07 sept. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Dana Chistol, în vârstă de 23 de ani, este o tânără din Iași care, de câțiva ani, se ocupă de afacerea părinților legumicultori. De la vârsta de 3 ani a crescut în mijlocul legumelor și spune că nu se vede făcând altceva, chiar dacă părinții i-au sugerat să încerce și o altă meserie

Dana Chistol, din comuna Probota, județul Iași, face parte din tânăra generație de legumicultori care vrea să aducă un suflu nou în acest domeniu, tot mai dezvoltat în ultimii ani. Tânăra povestește că își amintește că avea doar 3 ani când a descoperit „microbul” agriculturii. Acum cultivă ardei, roșii, pepeni, varză și vinete pe aproximativ 12 hectare și are și câțiva stupi de care se ocupă împreună cu familia sa.

„Țin minte că aveam 3 ani când m-am lovit cu un porumb și mi-a rămas un mic semn pe față. Atunci au început părinții mei să se ocupe de legumicultură. Eu eram peste tot cu ei. Învățam meseria de la ei. După ce am mai crescut, am decis că asta vreau să fac. Mama îmi spunea: «Nu te du’ la facultatea de agricultură. Mai bine lucrează la un birou!». Eu nu suport să stau la un birou, să am un șef. Mai bine dau eu cu sapa, chiar dacă am facultate!”, spune Dana Chistol, tânăra legumicultoare din Iași care spune că a înființat și o mică cooperativă, împreună cu alți tineri legumicultori din comună, care să îi ajute să valorifice producția.

Dana Chistol, tânără legumicultoare din Iași: „Meseria de agricultor este destul de grea. Am noroc că mă ajută părinții mei”

Tânăra Dana Chistol spune că în fiecare zi ajunge cu 3 tone de legume la Piața CUG și că sunt zile în care vinde totul.

„La Piața CUG, din păcate, sunt mai mulți legumicultori din Galați care au multă marfă și astfel clienții au de unde alege. Uneori reușim să dăm și totul, angro. O zi, în plin sezon, este foarte încărcată. Mă trezesc la 2:30 – 3:00, plecăm la piață, la CUG, unde ne vindem marfa. Asta înseamnă că dăm mult angro. La orele 6:00-7:00 terminăm de vândut, ne întoarcem pe câmp și culegem, apoi încărcăm mașinile, și din nou la piață.

Cam asta e viața de agricultor în plin sezon. În rest, muncim din februarie. Mama face răsaduri în solarii și se trezește din două în două ore, ca să facă focul. Meseria de agricultor este destul de grea, pentru că sunt foarte tânără și mai am de învățat, dar am norocul că mă ajută părinții mei. Experiența lor se vede. Pentru că de mică trăiesc pe câmp, am văzut și eu ce fac părinții mei, iar acest lucru m-a ajutat enorm. Întotdeauna mi-am dorit să am o afacere. Știu că toți tinerii vor asta, dar și eu mi-am dorit din tot sufletul. Asta vreau: să profesez în agricultură”, mai spune Dana Chistol, care adaugă că părinții săi au investit în afacere, până acum, 50.000 de euro.

Tânăra din Iași vrea să proceseze o parte din legumele cultivate în comuna Probota

Dana Chistol vrea să obțină fonduri europene în valoare de 60.000 de euro pentru a trece la următorul nivel în ceea ce privește legumicultura, respectiv procesarea.

„Foarte multe legume se pierd, dar, cu ajutorul utilajelor, acestea vor fi valorificate. Vreau să dezvolt ferma. Vreau să fac suc de tomate și murături. M-am consultat cu părinții și am decis că așa e mai bine. Eu sper că o să iau banii, pentru că avem nevoie să dezvoltăm plantația. Ne putem extinde și putem face și procesarea. Serele reprezintă o soluție mai bună și asta vrem să facem. Mi-am propus să mă dezvolt și pe partea de legumicultură, în spații protejate, pentru că e mai ușor să controlezi investiția. Bate vântul, rupe solarul, dar nu pierzi tot, cum e în cazul în care bate grindina. Când m-am dus la Facultatea de Agricultură, am mers pe principiul că niciodată nu va muri acest domeniu. Oamenii au nevoie mereu de mâncare. De asta îi sfătuiesc pe toți tinerii să se apuce de afaceri în acest domeniu”, spune Dana Chistol.

Amintim că, în această perioadă, ieșenii pot accesa între 15.000 și 250.000 de euro, fonduri europene, de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Dana Chistol: „Tinerii trebuie încurajați să obțină fonduri europene!”

Dana susține că tinerii ar trebui încurajați să obțină europene prin reducerea birocrației.

„Am jumătate de an de când umblu după acte. Am zis că, dacă îmi mai cere consultanta altele, mă las păgubașă! Tinerii ar trebui să fie încurajați să obțină banii! Am semnat un morman de acte zilele trecute. Îi spuneam consultantei că mai bine mă duc pe câmp, la treabă, și dau cu sapa, decât să semnez atâtea acte (n.r. – râde)”, mai spune Dana Chistol.

În ceea ce privește mitul că agricultorii sunt bogați, tânăra spune că nu este adevărat.

„Când tragi linie, mai ales cum a fost anul acesta greu, din cauza grindinei, nu rămâi cu mai nimic. Plătești oamenii, piața… Noi avem 4-5 oameni pe care îi plătim cu 100 sau 120 de lei pe zi, în funcție de zi. Eu am învățat de mic copil că, în agricultură, nu te poți baza pe nimic. De la 3 ani, de când merg pe câmp cu părinții, am învățat că, în agricultură, sunt ani buni și ani mai puțin buni, dar poți să trăiești din asta”, adaugă Dana Chistol. Un alt tânăr fermier din comuna Probota care muncește cot la cot cu părinții săi este Marius Postolache, despre care repoterii „BZI” au scris într-o ediție anterioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 februarie 2025
17 februarie 2025