Prima pagină » Fun » Curiozitati » Daca dispare jaguarul, dispare si padurea tropicala din Brazilia
Daca dispare jaguarul, dispare si padurea tropicala din Brazilia

Daca dispare jaguarul, dispare si padurea tropicala din Brazilia

20 feb. 2014, 11:19,
în Fun
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:20982;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Institutul de Cercetare Cenap leaga disparitia celui mai delicat ecosistem din Brazilia, de braconaj. Fara pradatori erbivorele „matura” totul.
In afara de padurea amazoniana, in Brazilia exista o alta padure, mai putin populara, dar aflata in pericol mai mare. Este padurea atlantica, pe care colonistii europeni au intalnit-o prima data in urma cu cinci secole. Acum este redusa la doar 26.000 de kilometri patrati, 20 % din suprafata originala.
Ceea ce a mai ramas este sub protectie federala si, spre deosebire de Amazon, aici buldozerele si drujbele s-au oprit. Cu toate acestea covorul verde continua sa scada, din ce in ce mai multe poieni iau locul copacilor.
Cercetatorii de la Centrul brazilian de Cercetare si Conservare a mamiferelor (Cenap) a constatat ca uciderea ultimilor jaguari in stare libera din padurea atlantica se afla la originea disparitiei copacilor. In 15 ani, 80% din exemplarele ramase au fost ucise, in mare parte de catre braconieri si fermieri, ramanand doar 250.

Vezi si Jungla amazoniana in pericol sa se distruga. Ce descoperire a facut NASA in zona 

In absenta singurului pradator de mari dimensiuni, cerbii si rozatoarele gigante, cum ar fi capibara, se multiplica distrugand astfel echilibrul ecosistemului. Pentru cercetatorii de la Cenap acest lucru inseamna „sfarsitul apropiat” al padurii atlantice, „Mata Atlantica”, care a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.
Cenap este pe cale de a incepe o noua cercetare, cu ajutorul unor harti prin satelit, pentru a afla care sunt ultimele zone ale padurii atlantice locuite inca de jaguari si pentru a-si concentra eforturile in protejarea teritoriului lor de vanatoare. Sunt alocate, de asemenea, compensari si cursuri de perfectionare pentru ca fermierii sa nu mai omoare jaguarii atunci cand animalele lor (de obicei vacile) sunt atacate de acestia.
Un jaguar mascul poate ajunge la 90 de kilograme si are o forta impresionanta, capabil sa omoare imediat o bovina sau orice animal de dimensiune mare, potrivit jurnalulph.ro
Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`