Mai multe organizații internaționale cer supra-taxarea celor mai bogați oameni de pe planetă. Aceștia susţin că o asemenea taxă ar putea duce la ieșirea din sărăcie a miliarde de oameni.
Nu sunt singurii care au cerut bani de la bogații lumii. Cel mai recent eveniment a fost cel în care lui Elon Musk i s-a cerut să doneze o parte din bani.
Dacă bogații lumii ar fi supra-taxați, miliarde de oameni ar ieși din sărăcie
Organizațiile care susţin supra-taxarea explică faptul că dacă acest lucru s-ar putea întâmpla, miliarde de oameni ar ieși din sărăcie. Ba mai mult, întreaga planetă ar avea accees la vaccin și s-ar putea imuniza în fața COVID-19
„Pe măsură ce miliarde de oameni se luptă să supravieţuiască în timpul acestei pandemii, averile miliardarilor scapă de sub control. Acest lucru nu poate fi corect”, a declarat într-un comunicat Jenny Ricks, coordonatoarea mişcării activiste Fight Inequality Alliance, una din organizaţiile membre ale grupului care susţine această iniţiativă, informează Agerpres. .
În raportul făcut de Oxfam se evidențiată faptul că averea primilor 10 cei mai bogați oameni din lume s-a dublat în ultimii doi ani. Așadar, aceștia ar avea un patrimoniu de 1,5 trilioane de dolari în cei doi ani de pandemie de COVID-19. Acest lucru s-ar datora creșterii la bursă a companiilor la care sunt acționari.
Dacă bogații ar fi impozitați cu 2%, miliarde de oameni ar avea acces la lucrurile necesare vieții
Organizațiile propun impozitarea cu un minim de 2% a averilor celor mai bogați oameni din lume. De exemplu, aceștia doresc un prag de 2% anual pentru persoanele care au mai mult de 5 milioane de dolari, 3% pentru cele de peste 50 milioane de dolar dar și 5% pentru cei care au averi mai mari de 1 miliard de dolari. Acest lucru ar duce la strângerea a 2,520 miliarde de dolari în fiecare an.
Cu această sumă, organizațiile consideră că 2,3 miliarde de oameni pot fi scoși din sărăcie și că toți oamenii de pe planetă ar putea fi vaccinați împotriva COVID-19. Banii obţinuţi din impozitarea celor mai bogaţi oameni ai planetei ar putea oferi, de asemenea, asigurare universală de sănătate şi protecţie socială celor 3,6 miliarde de persoane care trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.
Aceste propuneri coincid cu tradiţionala reuniune anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos (Elveţia) care se desfăşoară online pentru al doilea an consecutiv din cauza variantei Omicron.
Taxarea marilor corporații se află pe agenda internațională
Taxare marilor averi sau a marilor corporații se află de ceva timp pe agenda internatională. De exemplu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a ajuns la un acord referitor la impozitarea multinaţionalelor. Sunt 130 de state care au ajuns la acest acord ce prevede o reformă a impozitării multinaţionalelor şi instituirea a plății unui impozit minim pe profit de cel puţin 15%,
Acordul menţionat mai sus are două părti. Prima parte reprezintă rata globală de impozitare a profiturilor de cel puţin 15% iar a doua se referă la o nouă distribuire între state a drepturilor la impozitarea multinaținalelor.