Specialiștii din Iași susțin că tinerii cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani vor avea pensii mai mici. Viitoarele generații de pensionari trebuie să câștige 6.000 de lei lunar pentru a avea o pensie de 1.500 de lei. Statisticile arată că, în anul 2021, în Iași, erau înregistrați aproape 90.000 de tineri cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani
Specialiștii din Iași trag un semnal de alarmă cu privire la tinerii care acum au vârste cuprinse între 30 și 34 de ani și peste câteva decenii vor ieși la pensie. Aceștia spun că pensiile lor vor fi mai mici față de cele acordate în prezent, întrucât cotizațiile la fond sunt extrem de mici. O persoană care are între 30 și 34 de ani și vrea să primească o pensie de 1.500 de lei lunar ar trebui să aibă timp de minimum 15 ani un salariu de 6.000 de lei brut lunar, adică aproximativ 3.500 de lei net.
„Pensiile generațiilor care se încadrează între aceste vârste vor fi mai mici. Vorbesc despre oamenii comuni, care lucrează cu salarii normale. Nu vorbesc despre cei din multinaționale, cu salarii foarte mari. Dar cei mai mulți au salarii normale. Pensiile vor fi mai mici, din păcate. Să vorbim concret: acum trebuie să am un salariu brut de 6.000 de lei lunar, ca să îmi rezulte aproximativ 1.500 de lei, un punct de pensie. Acum să ne gândim câți salariați din România au minimum 6.000 de lei brut lunar? Vorbim despre salariu brut pentru că formula de calcul a pensiei ia în considerare salariul brut. Cei cu salariul minim, dacă va mai exista această indemnizație minimă, sunt abonați la această pensie minimă”, explică Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași.
Specialiștii sfătuiesc tinerii cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani să-și caute alte surse de venit
Tinerii care au salariul minim pe economie, cum sunt cei mai mulți salariați din Iași, dar și din alte județe, vor avea cea mai mică pensie din sistem. Specialiștii le recomandă să-și găsească încă o sursă de venit pentru a-și asigura o pensie decentă la bătrânețe.
„Un sfert din salariații din România lucrau anul trecut pe salariul minim pe economie. Este bine ca omul să se ocupe și de salariu, dar și de vechime, să primească mai mulți bani la pensie. Pot să-și găsească și surse alternative privind veniturile, nu doar să se bazeze pe sistemul public de pensii. Cei cu salariul minim pe economie trebuie să își găsească o sursă ce le va aduce un venit suplimentar, când vor ieși la pensie. Sunt persoane foarte multe care cumpără locuințe și le închiriază, de exemplu. Este o sursă de venit pe viitor. Până la urmă, dacă 25 la sută din salariu se duce la pensie, atât vei primi la pensionare. Cred că o pensie decentă ar fi de 2.500 de lei lunar. Avem alternativa pensiilor facultative. Nu pot spune că Pilonul II sau III îmbogățește pe cineva, dar mai există un ban în plus pe care garantat îl va încasa pensionarul”, mai spune Maria Andronache.
Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare faptul că a explodat piața imobiliară din Iași.
Ciprian Iftimoaei: „Vom avea pensii de subzistență”
Tinerii cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani reprezintă aproximativ 10 la sută din populația județului Iași. Specialiștii spun că, în prezent, banii cotizați de tineri la sistemul de pensii sunt pentru plata pensiilor părinților. Astfel, un tânăr care are acum 30 de ani și muncește cu contract cotizează pentru pensia mamei sau a tatălui său.
„Acum se plătesc pensiile părinților noștri, cu tot ce înseamnă contribuții la pensii, impozit pe venit. Din păcate, scade populația, la fel și forța de muncă, îmbătrânește populația. Au plecat oamenii în afară – migrația e în creștere. Proiecțiile ONU arată că, în 2050, populația României va scădea cu câteva milioane de persoane. Cine ne va plăti pensiile, în această situație?! Vom avea pensii de subzistență”, susține Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.
Venitul minim pe economie s-a majorat din acest an la 1.524 de lei, cu 138 de lei mai mult decât în anul precedent. În județul Iași sunt 180.778 de salariați, majoritatea activând în domeniul serviciilor. Cel mai mare salariu din Iași este al unui IT-ist. Doar unii dintre tinerii care au vârste cuprinse între 30 și 34 de ani lucrează în domenii bine plătite.