Prima pagină » Titlurile zilei » Dacă ai gușă, fii atent la aceste simptome! Sute de ieșeni au ajuns la spital și au aflat că suferă de o boală autoimună! Medicii spun că este cel mai frecvent diagnostic
Dacă ai gușă, fii atent la aceste simptome! Sute de ieșeni au ajuns la spital și au aflat că suferă de o boală autoimună! Medicii spun că este cel mai frecvent diagnostic

Dacă ai gușă, fii atent la aceste simptome! Sute de ieșeni au ajuns la spital și au aflat că suferă de o boală autoimună! Medicii spun că este cel mai frecvent diagnostic

05 feb. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Titlurile zilei

Sute de ieșeni au fost diagnosticați cu o boală autoimună după ce au observat că au gușă. Nici medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut reacția lor. Tiroidita cronică autoimună este cel mai frecvent diagnostic primit de ieșeni. De ce și cum se ajunge în situația aceasta, este greu de explicat. Specialiștii susțin că boala se instalează treptat, fără a da prea multe semne. Mulți ajung la spital după ce ani de zile au trăit cu o boală despre care nu știau mai nimic.

Peste 200 de pacienți ajung la spital cu această afecțiune. Tiroidita cronică autoimună este una dintre cele mai frecvente afecțiuni endocrine. Acest diagnostic afectează până la 12 la sută din populație, în special femeile cu vârstele cuprinse între 30 și 50 de ani. Nefiind o boală despre care ieșenii cunosc prea multe informații, medicii întâmpină dificultăți în a le explica că boala este tratabilă.

„Ne confruntăm cu diverse situații în care pacienții se panichează imediat cum aud diagnosticul. Adesea suntem nevoiți să ne focusăm mai mult pe a-i convinge că se vor trata decât pe diagnosticare și tratare. Observăm o creștere a numărului de pacienți care primesc acest diagnostic. În primul rând, pentru că adresabilitatea este mai mare și în al doilea rând, pentru că posibilitățile de diagnosticare au evoluat. Mai bine de jumătate din pacienții care se adresează secției de endocrinologie suferă de tiroidita cronică autoimună „, spune conf. dr. Cristina Preda, șefa secției de endocrinologie a Spitalului „Sf. Spiridon”.

Factori declanșatori

Specialiștii susțin că în declanșarea bolii au fost descoperiți numeroși factori, printre care se numără excesul de iod, stresul acut și cronic, substanțele toxice și infecțiile virale. Practic, sistemul imun sintetizează anticorpi care atacă glanda tiroidă pe care o percepe ca fiind un țesut străin. Pentru depistare, se recomandă analizele de sânge, în special cele care verifică nivelul de hormoni tiroidieni din organism. Totodată, medicul va discuta cu pacientul și despre istoricul familial, obiceiurile alimentare, tratamentele pe care le-a luat.

„De multe ori, boala este genetică. Sunt extrem de frecvente cazurile în care mai mulți membri ai aceleiași familii, mama, fiica și nepoata, suferă de această afecțiune. De aceea, recomandăm tuturor pacienților diagnosticați cu tiroidita cronică autoimună să îi îndemne și pe ceilalți membri ai familiei să-și facă testele specifice”, mai spune medicul ieșean.

Nu are simptome

În aproximativ 80 la sută dintre cazuri, pacientul este asimptomatic. În 15 la sută dintre cazuri însă, acesta prezintă gușă, primul semn că trebuie să consulte un medic specialist.

„În cazul în care volumul glandei tiroide este diminuat, pacientul crește în greutate, are lentoare în gândire și în mișcări, tulburări de memorie, astenie, constipație, infertilitate și senzație de nod în gât. La pacientul hipertiroidian, acesta se prezintă la medic pentru gușă, oboseală, palpitații, insuficiență cardiacă, pierdere în greutate, scăderea libidoului etc.”, adaugă dr. Cristina Preda.

Tratamentul

Majoritatea ieșenilor se sperie când aud de acest diagnostic și cred că urmează o perioadă grea de tratament. Răspunsul medicilor le mai domolește gândurile însă. Tratamentul nu este dificil de administrat, uneori nici nu este necesar.

„Mulți pacienți cred că tratamentul este de lungă durată și dificil de administrat. Atâta vreme cât funcția tiroidiană se menține în limite normale, pacientul nici nu are nevoie de tratament. Trebuie însă urmărit la șase luni, pentru a depista posibilele modificări. Cea mai grea, dar rară complicație care poate apărea este coma mixedematoasă și criza tireotoxică, ambele cu risc vital”, încheie medicul ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`