Prima pagină » Stiri si curiozitati » Cuvinte cu „nt” la început: Trucuri pentru jucătorii de Fazan

Cuvinte cu „nt” la început: Trucuri pentru jucătorii de Fazan

27 dec. 2021, 14:38,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Ți s-a întâmplat de multe ori să joci Fazan, dar să fii înfrânt pentru că nu ai știut cuvinte cu „nt” la început? Acele vremuri au luat sfârșit! Iată de ce.

Fazan este un joc de cuvinte de abilitate mintală pentru doi sau mai mulți jucători. Este un joc tipic copilăriei, deoarece îi ajută pe copii să își dezvolte vocabularul. Este simplu, se joacă fără hârtie și creion și le pune mintea celor mici la treabă. Cu toate acestea, nu doar copiii se pot bucura jucând Fazan, ci și tinerii sau chiar adulții. Așa că, dacă ai trecut de o anumită vârstă, nu te sfii și joacă-te ca în copilărie. Cu siguranță vei uita de stresul cotidian și vei pune toate grijile deoparte. În plus, vei afla că nu te poate închide nimeni cu „restaurant”, pentru că a fost descoperit un cuvânt de ajutor.

o mamă și un copil

Fazan este un joc tipic copilăriei, deoarece îi ajută pe copii să își dezvolte vocabularul.

Cuvinte cu „nt” la început

Există un singur cuvânt cu „nt” la început, iar acesta este „ntur”. Cuvântul este o onomatopee, ce imită trilurile turturicii.

Turturica este o pasăre migratoare, din familia columbidelor (Columbidae), ordinul columbiformelor (Columbiformes), răspândită în Europa, Africa de Nord și Asia de Vest. Este de culoare închisă, cu dungi albe și negre pe lateralele gâtului, spinarea cenușie cu brun, pieptul roz-violaceu, abdomenul alburiu, coada neagră pe mijloc, terminată cu un chenar lat, alb. Turturica se aseamănă foarte bine cu porumbelul, dar este mai mică.

Alimentația ei constă în grăunțe, cereale, diverse buruieni, însă înghite și pietricele pentru ușurarea digestiei. Adoră să se cuibărească în păduri, plantații și arbuști. Trăiește în România și Republica Moldova, dar pleacă în sezonul rece. Toamna migrează în Africa centrală.

Nu multă lume știe, dar turturica este simbolul fidelității în amor.

Acum că știi ce înseamnă „ntur”, îl poți folosi data viitoare când vei juca Fazan. Iar dacă adversarul tău te contrazice și spune că acesta nu este un cuvânt, tu îi poți arăta că greșește.

o turturică pe câmp

Turturica este o pasăre migratoare, din familia columbidelor (Columbidae), ordinul columbiformelor (Columbiformes), răspândită în Europa, Africa de Nord și Asia de Vest.

Cum se joacă Fazan?

Fazan este unul dintre cele mai cunoscute jocuri ale copilăriei. Dificultatea jocului crește atunci când este jucat de copii mai mari sau de adulți, care folosesc cuvinte mai compleze, pentru a-și încurca adversarii. Este un joc care poate fi jucat în mașină sau când rămâi fără electricitate.

Pentru a juca Fazan ai nevoie de cel puțin două persoane. Distracția este și mai mare dacă sunt implicați mai mulți oameni.

Jocul începe când o persoană spune „A!” cu voce tare, iar restul alfabetului în gând. Un alt jucător trebuie să spună „Stop!”, iar litera la care primul jucător a ajuns este cea cu care va începe primul cuvânt. Următoarea persoană spune cuvântul care începe cu litera din alfabet la care s-a oprit celălalt jucător. Este obligatoriu ca acesta să fie un cuvânt românesc, format din cel puțin trei litere. Următorul jucător va trebui să formeze un alt cuvânt care începe cu ultimele două litere din cuvântul spus de cel dinaintea sa.

Cel care nu știe să formeze cuvântul cu aceste litere va primi un F, iar pe măsură ce se va mai întâmplă să nu cunoască și alte cuvinte atunci când îi vine rândul, va fi penalizat primind restul de litere până când alcătuiește cuvântul FAZAN și va fi nevoit să iasă din joc. Este penalizat și atunci când este “închis” de jucătorul precedent, adică atunci când acesta reușește să spună un cuvânt care se termină cu un grup de litere cu care nu se poate forma un cuvânt românesc. Jucătorii nu au voie să își închidă adversarii de prima dată când spun cuvântul cu litera din alfabet la care s-a ajuns.

O regulă esențială când joci Fazan este să nu folosești nume proprii, prepoziții, prenume și să nu repeți cuvintele.

doi copii în mașină

Jocul începe când o persoană spune „A!” cu voce tare, iar restul alfabetului în gând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *