Prima pagină » Actualitate » Cutremur major în Haiti! Autorităţile estimează că mii de persoane au murit – FOTO

Cutremur major în Haiti! Autorităţile estimează că mii de persoane au murit – FOTO

16 aug. 2021, 14:56,
George Cristian în Actualitate

Oficialii din Haiti au confirmat că cel puțin 1.297 de persoane sunt decedate după ce un puternic cutremur cu magnitudinea 7,2 a lovit națiunea Caraibelor sâmbătă.

Salvatorii caută printre dărâmături în căutarea disperată a oricărui supraviețuitor. Case, biserici și școli au fost printre clădirile aplatizate în cutremur. Unele spitale au rămas copleșite și au nevoie de provizii.

Mii de persoane rănite și moarte după cutremurul din Haiti

Un număr necunoscut de persoane este dispărut și aproximativ 5.700 au fost răniți, spun oficialii. Dezastrul agravează problemele cu care se confruntă națiunea sărăcită, care se îndreaptă deja dintr-o criză politică după asasinarea președintelui său lună trecută.

Sud-vestul Haitiului pare să fi suferit cele mai grave daune, în special în jurul orașului Leş Cayes. Filmările de pe rețelele de socializare au arătat că locuitorii încearcă cu disperare să scoată victimele din clădirile ruinate.

„Străzile sunt pline de țipete”, a declarat pentru New York Times arhidiaconul Abiade Lozama, șeful unei biserici anglicane din Leş Cayes. „Oamenii caută persoane dragi sau resurse, ajutor medical, apă”. Epicentrul cutremurului de sâmbătă a fost la aproximativ 12 km (7,5 mile) de orașul Saint-Louis du Sud, a declarat SUA Geological Survey (USGS). Dar tremurul a putut fi resimțit în capitala dens populată a Port-au-Prince, la aproximativ 125 km distanță, și în țările vecine.

Stare de urgență în Haiti declanşată de premier

Primul ministru Ariel Henry a declarat o stare de urgență de o lună și a îndemnat populația să „dea dovadă de solidaritate”.

„Cel mai important lucru este să recuperezi cât mai mulți supraviețuitori sub dărâmături”, a spus el sâmbătă. „Am aflat că spitalele locale, în special cel din Leş Cayes, sunt copleșite de oameni răniți și fracturați”.

Comunitatea internațională a promis că va ajuta.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că a autorizat un „răspuns imediat al SUA” prin USAID. ONU a mai spus că susține efortul de salvare.

Republica Dominicană vecină s-a oferit să trimită alimente și echipamente medicale, iar Cuba ar fi detașat, de asemenea, mai mult de 250 de medici.

Haiti a trece prin momente critice după ce președintele a fost asasinat

De curând, Haiti a trecut prin momente critice după ce președintele a fost asasinat. Președintele Haiti, Jovenel Moïse, a fost asasinat într-un atac asupra reședinței sale private, potrivit unei declarații. Se pare că reședința președintelui din Port-au-Prince a fost asaltată de bărbați înarmați

Prima doamnă ar fi fost, de asemenea, rănită în atac. Joseph a spus că „au fost luate toate măsurile pentru a garanta continuarea statului”. Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, se afla la putere din februarie 2017, după ce predecesorul său în funcție, Michel Martelly a demisionat.

Cel puţin şase mercenari suspectaţi de implicare în asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise ar fi foşti militari columbieni, a declarat joi, 8 iulie 2021, ministrul columbian al Apărării, Diego Molano.

”Informaţiile iniţiale indică faptul că sunt cetăţeni columbieni, foşti membri ai armatei. Am dat instrucţiuni… poliţiei şi armatei să coopereze imediat în această anchetă pentru a clarifica aceste fapte”, a menţionat ministrul într-un mesaj video transmis presei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *