Prima pagină » Titlurile zilei » Cutremur la Inspectoratul de Jandarmi Iași! Filmul anchetei DNA derulată în cel mai mare secret printre militarii ieșeni!
Cutremur la Inspectoratul de Jandarmi Iași! Filmul anchetei DNA derulată în cel mai mare secret printre militarii ieșeni!

Cutremur la Inspectoratul de Jandarmi Iași! Filmul anchetei DNA derulată în cel mai mare secret printre militarii ieșeni!

15 apr. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu/Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Situație extrem de ciudată la Inspectoratul de Jandarmi Iași. Direcția Națională Anticorupție a luat la ochi instituția ieșeană din cauza unor promovări în grad considerate suspecte. Surse din cadrul anchetei arată că vizat ar fi unul dintre capii Inspectoratului. În Iași, oamenii legii au verificat două autoturisme ale unor angajați ai Jandarmeriei. Ancheta vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în acest an

Cutremur la Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Iași! Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au inclus inspectoratul din Iași într-un dosar de corupție, alături de cele de la București, Giurgiu și Vaslui. Aparent, totul are legătură cu o serie de concursuri de avansare în grad făcute chiar în 2021. La Iași, vizat ar fi unul dintre adjuncții comandantului.
Cu toate acestea, lucrurile sunt neclare în acest moment, asta pentru că oficialii Jandarmeriei ieșene se arată, la rândul lor, contrariați de această situație. Poziția DNA a fost însă una clară, oficial fiind vizat și Iașul pentru presupuse fapte de corupție. Recent, la Iași a avut loc un concurs de promovare în grad, acesta trezind unele suspiciuni.

Cine este vizat de DNA la Iași?

Ce au vizat procurorii DNA? Anchetatorii au arătat că au fost efectuate percheziții la sediul central, dar și în alte zone din țară. Vizate ar fi o serie de concursuri de avansare în gradul de ofițer, la mijloc fiind și Iașul.

„În cursul zilei de 13 aprilie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 10 locații situate în municipiul București și județele Iași, Vaslui și Giurgiu, dintre care 3 au fost la sedii ale unor instituții publice. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și al Direcției Generale Anticorupție (DGA). Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, a precizat ieri Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

Două autoturisme din Iași, luate la puricat de anchetatorii anticorupție

Pe de altă parte, surse judiciare afirmă că perchezițiile propriu-zise au avut loc în Capitală, Giurgiu, Vaslui și Iași. În realitate, din celelalte localități amintite, oamenii legii ar fi ridicat doar unele documente. Așadar, în Iași au fost percheziționate două autoturisme ale unor angajați ai Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ). Deocamdată nu se știe dacă cei doi proprietari ai autoturismelor respective sunt angajați la Iași sau la Vaslui. În schimb, din informațiile deținute de reporterii cotidianului „BZI”, perchezițiile s-au concentrat în special pe sediul Jandarmeriei vasluiene.

„Au fost efectuate aceste percheziții și au fost ridicate diferite documente într-un dosar care privește organizarea concursurilor pentru avansarea la gradele de ofițer. La acest moment, ancheta este efectuată in rem, fără a fi vizată propriu-zis o persoană anume. Controalele vizează concursurile organizate la începutul acestui an la nivel național pentru aceste avansări”, au susținut ieri sursele judiciare amintite.

Ce spun șefii Inspectoratului de Jandarmi Iași în acest caz?

Unele surse judiciare arată că recent, la Iași, s-a desfășurat un concurs de avansare în grad. Testele-grilă au venit, însă direct din București, și au fost puse în aplicare de IJJ Iași. Surse judiciare au afirmat că vizat ar fi adjunctul comandantului IJJ Iași, respectiv lt.col. Iulian Cristian Boariu. Pe de altă parte, acesta a susținut pentru cotidianul „BZI” că nu are nicio implicare.

„Avem aceleași date ca dumneavoastră. Nu m-a informat nimeni de nimic! Aștept comunicatul organelor competente. Nu am cunoștiință de ce se întâmplă, și eu sunt la fel de curios ca dumneavoastră. Nu pot da alte relații din moment ce este o anchetă în desfășuare”, a spus ieri lt.col. Iulian Cristian Boariu.

De asemenea, șeful Inspectoratului de Jandarmi Iași, col.dr. Mircea Tulică, a menționat că, la sediul instituției, nu a avut loc vreo anchetă în acest caz.

„Ancheta nu a fost la sediul instituției noastre. La nivelul conducerii Jandarmiei s-a confirmat acest lucru, dar, la nivelul instituției noastre, nu s-a întâmplat nimic”, a precizat col. dr. Mircea Tulică, șeful IJJ Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *