Prima pagină » Local » Cutremur într-o instituție mamut din Iași! Gaură de zeci de mii de euro apărută pe neașteptate. „Sunt bani pe care noi nu îi avem”
Cutremur într-o instituție mamut din Iași! Gaură de zeci de mii de euro apărută pe neașteptate.

Cutremur într-o instituție mamut din Iași! Gaură de zeci de mii de euro apărută pe neașteptate. „Sunt bani pe care noi nu îi avem”

11 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Mii de angajați și beneficiari ai Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, care nu s-au vaccinat, au intrat în mijlocul unui scandal uriaș. O decizie luată de Guvern a făcut ca instituțiile publice să-și asigure singure testele antigen, fără ca Direcția de Sănătate Publică să mai intervină. Consiliul Județean va trebui să scoată din buget 25 de mii de euro pe lună pentru testele furnizate către DGASPC

Scandal monumental la vârful județului Iași. Consiliul Județean va trebui să scoată lună de lună din buget circa 120 de mii de lei pentru a plăti testele rapide anti-Covid-19 destinate angajaților și beneficiarilor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași. O decizie luată de Guvernul României a schimbat complet situația, iar Consiliul Județean (CJ) s-a trezit că trebuie să plătească lună de lună achiziția a circa 3.400 de teste rapide la DGASPC Iași. Direcția de Sănătate Publică (DSP) nu va mai asigura testele rapide pentru instituțiile publice, acestea fiind nevoite să asigure din propriul buget achiziția acestora.

În aceste condiții, DGASPC Iași a solicitat celor de la Consiliul Județean fonduri pentru achiziția lunară a testelor, suma fiind una destul de consistentă. Recent, un alt scandal a lovit Direcția, după ce un bătrân cu handicap grav din Iași nu i-a convins pe funcționarii instituției să îi elibereze certificatul necesar pentru a obține un venit.

CJ trebuie să scoată 25 de mii de euro pe lună pentru DGASPC

Totul a plecat după ce DSP a anunțat că nu mai oferă teste gratuite pentru salariații de la DGASPC Iași, tocmai pentru că nu le mai au în stoc. În aceste condiții, CJ trebuie să asigure fondurile necesare pentru testele lor, angajații și beneficiarii DGASPC fiind obligați de lege să se testeze săptămânal. Solicitatea DGASPC a atras însă nemulțumirea conducerii CJ Iași. Costel Alexe, președintele CJ, s-a arătat nemulțumit de situația apărută și a cerut intensificarea campaniei de vaccinare împotriva virusului Covid-19.

„Eu cer astăzi tuturor celor care conduc Ministerul Sănătății și Guvernul României să ia decizii ferme în ceea ce privește vaccinarea. Noi trebuie să cheltuim 120 de mii pe lună pentru testarea angajaților DGASPC. Trebuie intensificată această campanie de vaccinare”, a transmis Costel Alexe, președintele CJ Iași.

De la debutul pandemiei, în centrele Direcției au apărut mai multe focare de Covid.

Peste jumătate dintre angajații DGASPC s-au vaccinat anti-Covid

Conducerea DGASPC Iași a arătat că 57 la sută dintre angajații instituției s-au vaccinat. De asemenea, 88 la sută dintre beneficiarii adulți s-au vaccinat anti-Covid. Dintre copii, doar 25 la sută s-au vaccinat împotriva virusului Covid-19. Testarea celor nevaccinați este obligatorie săptămânal, astfel încât DGASPC va trebuie să caute fondurile necesare achiziției testelor.

„Până acum, de când a început testarea personalului și a beneficiarilor, toate acele teste erau puse la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică. Ei nu mai au teste în rezerve, iar acum trebuie să le achiziționăm noi. Testarea se face săptămânal, prețul fiind de 36,50 lei. La 3.400 de teste rezultă cam 120 de mii de lei pe lună, bani pe care noi nu îi avem”, a menționat Florin Ion, directorul DGASPC Iași.

Conform legii, forul județean va trebui să vină cu banii, lucru care l-a nemulțumit pe șeful CJ Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *