Prima pagină » National » Cutremur în România, cu scurt timp în urmă. Al treilea la număr pe prima săptămână din februarie
Cutremur în România, cu scurt timp în urmă. Al treilea la număr pe prima săptămână din februarie

Cutremur în România, cu scurt timp în urmă. Al treilea la număr pe prima săptămână din februarie

11 feb. 2022, 15:21,
în National

Un nou cutremur a avut loc azi în România, 11 februarie 2022. Potrivit Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică Pământului, seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Până la această dată. respectiv 11 februarie 2022, în România s-au înregistrat nu mai puțin de 20 de cutremure.

Cutremur în România, cu scurt timp în urmă

În ziua de 11 Februarie 2022, la ora 12:01:48 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur de intensitate slabă cu magnitudinea ml de 3.0 grade pe scara Richter, la adâncimea de 102 kilometri, potrivit INCDFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 53km NE de Ploiești, 61km SE de Brașov, 107km N de București, 127km NE de Pitești, 132km V de Brăila, 136km V de Galați, 139km S de Bacău, 172km N de Ruse, 174km E de Sibiu, 221km SV de Iași.

Au fost înregistrate alte două cutremure în ultima săptămână

Alte doua cutremure au avut loc în România în data de 8 februarie, în județul Vaslui şi respectiv, 3 februarie 2022 în zona seismică Vrancea.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului, în ziua de 08 Februarie 2022, la ora 02:24, s-a produs în Moldova, mai exact la Vaslui, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.3, la adâncimea de 4km.

Pe când cel din data de 03 Februarie 2022, a avut loc la ora 23:53:27 (ora locală a României), şi s-a produs în zona seismică Vrancea, cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 97km.

Predicția profesorului dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu pentru anul 2040

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a absolvit Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” in anul 1963, urmând ca mai apoi să primească Premiul Traian Vuia din partea Academiei Române în 1990 pentru volumul monografic „Introduction to the mechanics of seismic phenomena and earthquake engineering, Editura Academiei Române, 1987”.

Gheorghe Mărmureanu a oferit mai multe detalii, într-un interviu, despre un „mare cutremur”, care ar urma să aibă loc, în România, în jurul anului 2040.

„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc.

De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului.

Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”.

„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a concluzionat profesorul Mărmureanu.

Să nu uităm că potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pe 02 Februarie 2022 au avut loc 5 cutremure în mai puțin de 24 de ore. Unul dintre ele a avut loc în zona seismică Vrancea, Buzău cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 108km.

De la începutul acestui an, în România, s-au produs peste 20 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 grade pe Richter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`