Un cutremur de 3,4 grade pe Richter s-a produs, miercuri dimineaţa, la ora locală 3:55, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut loc la o adâncime de 80,6 km, în apropierea următoarelor oraşe: 35 km vest de Focşani, 71 km nord de Buzău, 75 km est de Sfântu Gheorghe, 86 km sud-vest de Bârlad, 87 km sud de Bacău şi 90 km est de Braşov.
De la începutul lunii noiembrie, în România s-au înregistrat 16 seisme, cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 4,3 pe Richter. Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
Un alt cutremur produs în România
Vă aducem aminte că un cutremur de 3,1 grade pe Richter s-a produs, marţi dimineaţa, la ora locală 04:47, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul a avut loc la o adâncime de 100,5 km, în apropierea următoarelor oraşe: 30 kilometri vest de Focşani, 69 kilometri nord de Buzău, 79 kilometri est de Sfântu-Gheorghe, 84 kilometri sud-vest de Bârlad, 88 kilometri sud de Bacău, 94 kilometri est de Braşov.
Ce spun specialiștii despre cutremurele din România
După seria de cutremure ce s-au produs, în ultima perioadă, în România un seismolog a venit cu explicații și spune la ce se așteaptă specialiștii din acest domeniu în privința situației din Vrancea, cunoscută drept cea mai activă zonă din punct de vedere seismic.
Specialistul în seismologie a lansat un avertisment. El spune că experții nu exclud să se producă un cutremur mai puternic și a explicat și motivul. Acela că au trecut zeci de ani de când acolo nu s-a mai produs un seism cu magnitudinea de peste 7.
„În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare, pentru că au trecut câțiva zeci de ani de când s-a produs un cutremur de peste 7 grade acolo. După cum am studiat, la 30, 40 de ani, se produce un cutremur mare. Nu s-au mai înregistrat cutremure peste 7 grade de peste 30 de ani”, a afirmat seismologul, citat de site-ul postului TV menționat.