Prima pagină » National » Cutremur în România. Ce magnitudine a înregistrat seismul din Timiş
Cutremur în România. Ce magnitudine a înregistrat seismul din Timiş

Cutremur în România. Ce magnitudine a înregistrat seismul din Timiş

16 dec. 2020, 12:35,
Elena Nicoleta BUJOR în National

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INCDFP) a transmis miercuri, 16 decembrie 2020, la ora 11.39, producerea unui cutremur în Timiş, Banat. Seismul a avut o intensitate slabă, mai precis o magnitudine de 2,4 grade pe scara Richter.

Cutremurul a fost unul de suprafaţă, producându-se la o adâncime de doar 3 kilometri.

„În ziua de 16 Decembrie 2020, la ora 11:39:16 (ora locală a României), s-a produs în BANAT, TIMIŞ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 3km.
Intensitate: I”, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică Pământului INCDFP

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:
34km E de Timişoara,
55km SE de Arad,
130km SE de Szeged,
140km NE de Belgrade,
141km NE de Zemun,
146km S de Oradea,
153km E de Novi Sad,
187km SV de Cluj-Napoca,
193km V de Sibiu,
198km S de Debrecen.

Se împlinesc 80 de ani de la cel mai mare cutremur din România secolului XX

Cuvântul „cutremur” este unul dintre puţinele cuvinte care-ţi dau fiori în momentul în care-l auzi. Având în vedere că zona Vrancea se află la doi paşi, am avut parte de cutremure serioase de-a lungul istoriei. Cel mai mare cutremur al secolului XX fiind produs acum exact 80 de ani.

La ora 3 şi 39 de minute pământul a început să se cutremure. Seismul a înregistrat o magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter, iar faza critică a durat nu mai puțin de 3 minute. Oraşul Panciu a fost distrus în proporţie de 95 de procente, Focşani, Galaţi, Ploieşti, Câmpina, Giurgiu şi Bucureştiul au suferit pagube serioase. Blocul Carlton, cea mai înaltă clădire din Bucureşti, a luat odată cu prăbușirea sa 140 de vieţi.

„Hotelul Carlton este complet distrus. Sunt sute de morţi şi de răniţi, mii de case au fost distruse, pagube de milioane, acesta este bilanţul acestei catastrofe fără precedent în România. Regele Mihai a venit imediat la locul catastrofei. Tânărul suveran a vrut să aducă alinare personal oamenilor atât de grav loviţi”, s-a transmis la radio în 1940.

Bilanțul total al morţilor nu este cunoscut nici până în momentul de față, deoarece evidenţa populaţiei era greu de ţinut la acel timp. Așadar, se estimează că în jur de 600 de persoane şi-au pierdut viaţa în tragedie. Sunt mai puţine victime decât la cutremurul din 1977, dar clădirile înalte din acea vreme erau puţine şi destul de recent construite.

Cutremure de peste 7 grade au mai avut loc în anii 1977 şi în 1986, dar cel mai important cutremur din istorie a rămas cel din 1802 care a fost estimat între 7,9 şi 8,2 pe scara Richter. E cunoscut drept cutremurul de Sfânta Parascheva. Cel mai recent cutremur important este cel din 25 aprilie anul acesta, care a măsurat 5 grade pe scara Richter, scrie RTV.

Trei cutremure au avut loc în România

Trei cutremure de intensitate slabă s-au produs la începutul lunii noiembrie în zona seismică Vrancea şi în regiunea Moldovei, cu magnitudini cuprinse între 2,1 și 3 pe scara Richter, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INCDFP).

Cel mai semnificativ seism din anul 2020 s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a înregistrat o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi în Capitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 februarie 2025
18 februarie 2025