Prima pagină » Titlurile zilei » Cutremur în lumea avocaților! Începe procesul care ar putea schimba toate procedurile de admitere în Barou
Cutremur în lumea avocaților! Începe procesul care ar putea schimba toate procedurile de admitere în Barou

Cutremur în lumea avocaților! Începe procesul care ar putea schimba toate procedurile de admitere în Barou

07 dec. 2019, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

UNBR a fost dată în judecată la Iași. Un tânăr absolvent de Drept le cere magistraților să oblige UNBR să îl declare admis și să accepte intrarea sa în avocatură. În fapt, el contestă una dintre întrebările de la examenul ce a avut loc în luna august.

Proces în premieră în Iași! Un tânăr absolvent al Facultății de Drept a decis să dea în judecată Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR). Astfel, reclamantul le solicită magistraților din cadrul Curții de Apel Iași să anuleze parțial o hotărâre a Consiliului UNBR. De asemenea, Claudiu Ionuț Dediu cere emiterea unei decizii de primire în profesie pe numele său.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen de judecată al litigiului, după care magistrații vor asculta ce au de spus ambele părți implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

O întrebare problematică

Reclamantul a precizat în cererea adresată instanței ieșene că s-a înscris la examenul pentru primirea în profesia de avocat stagiar – sesiunea august 2019 – pe lista candidaților Baroului Iași. Pe 30 august, acesta a susținut examenul și a obținut 69 de puncte. Pentru a trece examenul, acesta ar fi trebuit să obțină minimum 70 de puncte. Așadar, el a fost declarat respins.
Pe data de 31 august 2019, tânărul a formulat o contestație la baremul inițial. Acesta a criticat o întrebare care, în opinia sa, încălca prevederile Regulamentului-cadru, respectiv „subiectele să fie în concordanță cu tematica și bibliografia aprobate și publicate de Consiliul UNBR”.

Contestația ieșeanului a fost respinsă

Pe 2 septembrie 2019, Comisia Națională de Examen a respins contestația ieșeanului și, spune acesta, fără a fi emisă vreo motivare. Potrivit reclamantului, el a contestat întrebarea nr. 33, de la Grila 1, respectiv dacă renunțarea la moștenire poate fi revocată numai la cererea creditorilor succesibilului renunțător în termenul general de prescripție, poate fi prezumată în anumite condiții sau este irevocabilă din partea renunțătorului.

„Întrebarea nu face parte din tematica pentru examen, conform Anexei la Hotărârea Consiliului UNBR nr. 463, din 5 iunie 2019”, a subliniat Claudiu Dediu.

Acesta a adăugat că a formulat plângeri prealabile pe 11 septembrie și 14 octombrie 2019 la decizia luată de UNBR, dar nu a primit vreun răspuns în termenul legal, de 30 de zile. În concluzie, tânărul a cerut anularea întrebării, trecerea unui punct în plus în dreptul său și, implicit, admiterea sa în rândurile avocaților ieșeni.

Peste 100 de potențiali avocați

Pentru prima dată în istorie, peste 100 de ieșeni au reușit, la același examen de admitere, să acceadă în Barou! Astfel, 184 de ieșeni au candidat la examenul de admitere în avocatură, iar, conform datelor făcute publice de UNBR, dintre aceștia, 101 au promovat. Ceilalți 83 de candidați ieșeni au fost respinși.
Pe de altă parte, doi avocați stagiari ieșeni care au dat examenul pentru a primi titlul de avocați definitivi au fost respinși.

„Candidații respinși la examenul din data de 30 august 2019 vor putea formula contestații la punctaj timp de 24 de ore de la afișarea rezultatelor, respectiv până pe data de 8 septembrie 2019, ora 11:00”, au precizat atunci reprezentanții UNBR.

La scurt timp după organizarea examenului de la București, decanul Baroului Iași, avocatul Tudor Duca, declara faptul că se aștepta ca pe puțin 30 de candidați, dintre cei 184, să promoveze acest examen. Însă nimeni nu se aștepta ca numărul candidaților admiși să fie atât de mare.

Motivul a fost unul simplu: în timp ce, în anii anteriori, examenul a avut standarde de exigență similare cu cel de la intrarea în magistratură, în 2019 acest examen a fost considerat mult mai lejer. Mai exact, modul de examinare, cu un singur răspuns valid la testul-grilă, i-a ajutat mai mult decât dacă, la fel ca în anii anteriori, ar fi avut un test cu mai multe răspunsuri ce ar fi putut fi considerate corecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 octombrie 2024
04 octombrie 2024