Prima pagină » Actualitate » Cutremur în judeţul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2,5 pe scara Richter
Cutremur în judeţul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2,5 pe scara Richter

Cutremur în judeţul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2,5 pe scara Richter

15 nov. 2022, 09:53,
în Actualitate

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un cutremur a avut loc în noaptea de luni spre marţi, la ora 00.23 în judeţul Buzău. Seismul a avut o magnitudine de 2,5 şi s-a produs la o adâncime de 114 kilometri.

Cutremului s-a produs în apropierea oraşelor Ploiești (67 km), Brașov (67 km), București (119 km), Brăila (123 km), Galați (126 km).

Cutremur în judeţul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 2,5 a avut loc în judeţul Buzău. Joi, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raef Arafat a declarat că cetăţenii ar trebui să fie pregătiţi să reacţioneze în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mare, iar autorităţile trebuie să se asigure cu privire la instruirea cetăţenilor pentru un astfel de scenariu.

„Oricând un cutremur poate să apară. Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7. Clar că apariţia unui cutremur nu este predictibilă. Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiţi. Nu ştim când poate să apară un cutremur. Nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur. Au încercat mulţi să joace cartea asta, dar nu merge. Încă nu există mecanismele ştiinţific dovedite prin care să poţi să faci acest lucru”, a afirmat Raed Arafat.

To el a mai afirmat că chiar dacă în viitor se vor da mesaje RO – ALERT, oamenii trebuie să fie siguri de pregătire.

„Părerea noastră este că populaţia trebuie să fie în primul rând pregătită foarte bine. Chiar dacă vrem în viitor să dăm astfel de mesaje (RO-Alert), trebuie să fim foarte siguri de pregătire, trebuie să facem analize, studii, să fim siguri că marea majoritate a populaţiei ştie foarte bine ce are de făcut şi că va face acest lucru, nu va intra în panică şi atunci putem să ne gândim la asta”, a subliniat el.

Raed Arafat spune că nu este un lucru bun ca o populație nepregătită să primească mesajul de avertizare cu privire la cutremur cu 5 secunde înainte de producerea seismului.

„Un mesaj la ora 6:50 dimineaţa este una, un mesaj la 12 noaptea sâmbătă, când avem mii de oameni în diferite locuri aglomerate unde ieşirile de urgenţă sunt înguste, poate să ducă la busculade şi poate să ducă la moarte, chiar dacă cutremurul nu omoară pe nimeni”, a mai afirmat Raed Arafat.

Cel mai mare seism din acest an

Tot în județul Buzău a avut loc un cutremur  și pe 3 noiembrie. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 18.44. Acesta a avut magnitudinea 4 și s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri.

Vă aducem aminte că pe 10 noiembrie a avut loc un cutremur şi în Vrancea. Seismul a fost la ora 19.16 în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică Pământului. Cutremurul a avut loc la adâncimea de 141 km.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4. Un alt seism s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7. Mişcarea tectonică a fost resimţită şi la Bucureşti.

Potrivit experților, motive de îngrijorare ar fi atunci când nu se vor mai produce cutremure de intensitate mică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *