Prima pagină » Actualitate » CUTREMUR in cele mai tari licee din Iasi! Copiii bogatasilor au cazut pe filajele dintr-o ancheta de crima organizata! Procurorii DIICOT au intervenit in forta!

CUTREMUR in cele mai tari licee din Iasi! Copiii bogatasilor au cazut pe filajele dintr-o ancheta de crima organizata! Procurorii DIICOT au intervenit in forta!

04 oct. 2018, 22:01,
Sorin Pavelescu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:668543;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Elevii celor mai bune licee din Iasi au cazut pe filajele realizate de ofiterii de combatere a crimei organizate, in timp ce cumparau droguri de la cea mai tare retea de traficanti care a aparut in Iasi in ultimii ani @ Acestia achizitionau drogurile chiar si din strada, de la dealeri pe care i-au cunoscut din unul in altul @ In momentul in care oamenii legii ii supravegheau pe traficantii de droguri au surprins inclusiv momentul in care mai multi elevi si studenti din Iasi plateau in schimbul drogurilor @"Astfel, grupuri de clienti formate din elevi provenind atât din familii dezorganizate, dar si din familii cu situatia sociala si materiala de nivel ridicat, uneori chiar si studenti, se deplasau la intervale mici de timp catre vânzatorii stradali de la acest nivel infractional, tranzactiile efectuându-se fie în strada, fie la geamul sau la usile locuintelor acestora", au precizat procurorii DIICOT Iasi

Ieri, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis condamnarea membrilor celei mai mari retele de trafic de droguri anihilata in ultimii ani la Iasi. Este vorba despre o retea care avea un adevarat monopol in Iasi pe nisa vanzarii de etnobotanice.

În cele mai multe cazuri, membrii acestei grupari se ocupau de preparat retetele de droguri, iar aceste retete contineau otrava pentru sobolani sau alte substante împotriva daunatorilor. Procurorii de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Iasi (DIICOT) au intervenit in primavara anului trecut pentru destructurarea acestei retele.

Printre clientii acestora se numara foarte multi liceeni sau tineri proveniti din familii cu bani, care au ajuns dependenti de senzatia oferita de droguri.

Pe filajele anchetatorilor au cazut mai multi elevi de la unele dintre cele mai bune licee din Iasi sau studenti care au incercat sa ajunga la senzatii tari cu ajutorul etnobotanicelor. In momentul in care oamenii legii ii supravegheau pe traficantii de droguri, au surprins inclusiv momentul in care mai multi elevi si studenti din Iasi plateau in schimbul drogurilor.

"În general, membrii gruparii infractionale situate pe acest palier infractional comercializau aceste produse catre zeci sau chiar sute de clienti zilnic, chiar si fara a cunoaste în prealabil acesti clienti. Astfel, grupuri de clienti formate din elevi provenind atât din familii dezorganizate, dar si din familii cu situatia sociala si materiala de nivel ridicat, uneori chiar si studenti, se deplasau la intervale mici de timp catre vânzatorii stradali de la acest nivel infractional, tranzactiile efectuându-se fie în strada, fie la geamul sau la usile locuintelor acestora", au precizat procurorii DIICOT Iasi.

Era o retea mare, puternica, bine structurata

Cei 19 inculpati din acest dosar au fost condamnati ieri in mod definitiv la Curtea de Apel Iasi. In cazul unuia dintre inculpati, respectiv Daniel Stavarache, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au decis sa-l trimita la puscarie pentru trei ani, desi in prima instanta avea o pedeapsa cu suspendarea executarii.

Lista este urmatoarea: Marius Eduard Borcoi, trei ani si patru luni de închisoare, Andreas Frunza, trei ani si doua luni de închisoare, Marius Borcoi, Gheorghe Bruma, Valerica Pascu, câte un an si zece luni, Razvan Ionut Hotoi, doi ani si 11 luni cu executare, Vasile Dragan, Robert Dragan, câte doi ani si noua luni de închisoare, Liliana Iancu, un an si zece luni cu suspendare, Gabi Lacusta, Elena Ferariu, Costica Costea, Fernando Cobzariu, Saria Lacusta, Renalda Lacusta, câte un an si noua luni de închisoare cu suspendare, Valentin Ovaciuc, doi ani si 11 luni cu executare, Marius Ionut Ovaciuc, doi ani si 11 luni de închisoare cu executare, Ciprian Marius Avadanii, un an si 11 luni de închisoare cu executare. Robinson Bruma a decedat în timpul procesului.

Sumele obtinute de membrii gruparii sunt de ordinul sutelor de mii de euro. De exemplu, judecatorii au dispus confiscarea, doar de la Andreas Florin, a sumei de 175.000 de lei, bani care ar fi fost obtinuti din comercializarea substantelor cu efect psihoactiv.

Traficantii aprovizionau mai toate liceele din Iasi, reusind sa prosteasca zilnic peste 100 de cumparatori. O adevarata industrie. Aveau surse clare de procurare a drogurilor, cresteau plante în diferite încaperi, cumparau de la dealerii mai mari pe internet etc. Era o retea mare, puternica, bine structurata.

De obicei, cei care se ocupa cu vânzarea drogurilor stiu bine ce fac, îsi construiesc retele de distributie pe care ei le cred sigure, în care nu se pot infiltra politistii sub acoperire. Numai ca, baietii care au construit aceasta retea erau de-a dreptul nesimtiti: le vindeau cumparatorilor otrava de soareci sau diferite plante uscate stropite cu spray împotriva tântarilor.

Era o adevarata crima sa vinzi asemenea substante catre adolescenti naivi care doreau sa încerce senzatii tari. Otrava de soareci si Killtox-ul îi facea pe consumatori sa aiba anumite stari ciudate, dar nu si-au dat seama ca acestea provin în realitate de la substante cât se poate de toxice. Evident, se putea ajunge la tragedii de proportii din cauza dorintei traficantilor de face bani cât mai repede, cu orice pret.

Cumparatori care aveau si 14 ani

Perchezitiile în acest dosar au avut loc pe data de 21 martie 2017 atât în municipiul Iasi, cât si în Bârlad, Piatra Neamt si Bacau. "În perioada iulie 2016 – martie 2017, procurorii DIICOT – S.T. Iasi au documentat activitatea infractionala a unui grup infractional organizat care a actionat în aceasta perioada precum si anterior acestei perioade, prin aprovizionarea si comercializarea unor cantitati deosebit de însemnate de produse cu efecte psihoactive (atât sub forma de produs vegetal, cât si sub forma de substanta pulverulenta), precum si droguri de risc pe pietele ilicite de pe raza judetelor Iasi si Vaslui", au precizat procurorii DIICOT.

Citeste si: Perchezitii la Iasi finalizate cu o captura de droguri de mare risc! Doi traficanti au fost arestati – FOTO

"Gruparea era structurata functional, unii dintre inculpati fiind specializati în procurarea angro de materii prime pe care le foloseau la fabricarea produselor cu efect psihoactiv pe care le vindeau celorlalti inculpati specializati în distribuirea la nivel stradal direct catre consumatori. Frecventa actelor de distribuire era deosebit de mare, în unele zile un dealer reusind sa deserveasca si peste 100 de clienti. Dozele erau comercializate cu preturi cuprinse între 20 si 60 de lei, în functie de pretul materiei prime. Produsele etnobotanice erau preparate de membrii retelei din substanta vegetala care era tratata sau amestecata cu compusi chimici susceptibili de a genera efecte psihoactive, precum si cu diverse alte substante: acetone, spray-uri de combatere a insectelor (gen Killtox), otrava pentru rozatoare, îngrasaminte chimice pentru plante sau substante de uz veterinar", au completat acestia. Au fost descoperiti si cumparatori care aveau doar 14 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`