Prima pagină » Actualitate » Cutremur în Buzău. INCDFP a anunţat magnitudinea seismului

Cutremur în Buzău. INCDFP a anunţat magnitudinea seismului

10 mai 2022, 10:16,
în Actualitate

Marţi dimineaţa, 10 mai 2022, s-a produs un cutremur în Buzău. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului a anunţat că seismul a avut o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter.

De asemenea, seismul s-a produs în zona seismică Vrancea.

Cutremur în Buzău de 3,4 grade pe scara Richter

România a fost din nou zguduită în această dimineaţă, 10 mai 2022. În jurul orei 06.33.19, INCDFP a anunţat producerea unui nou seism care s-a resimţit şi la Bucureşti.

Cutremurul cu magnitudinea de 3,4 a avut loc în Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 138 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 61km E de Brașov, 69km NE de Ploiești, 122km N de București, 123km S de Bacău, 128km V de Brăila, 131km V de Galați, 140km NE de Pitești, 176km E de Sibiu, 187km N de Ruse, 205km SV de Iași.

Reamintim faptul că cel mai puternic cutremur din acest an s-a produs pe data de 16 ianuarie și a avut o magnitudine de 4,6 grade pe scara Richter.

Ce preconizează seismologii INCDFP

Un cunoscut seismolog INFP preconizează cutremure viitoare. Mihai Diaconescu a ținut să menționeze în cazul unei declaraţii televizate că e foarte neobișnuit să se înregistreze două cutremure de peste 4 grade pe scara Richter în aceeași zi.

De asemenea, Gheorghe Mărmureanu, președintele onorific al INFP, a ținut să facă unele precizări în ceea ce privește posibilitatea producerii unui cutemur de 6 grade pe Richter.

Specialistul INFP afirmă că totuși, privind situația de ansamblu ”nu ne miră că au avut loc cutremure de 4 în zona Vrancea”.

”Menționez că aceste seisme sunt exprimate în magnitudine locală, ceea înseamnă o magnitudine de cam 3,8 – 3,9, deci nu sunt fenomene seismice care să ne pună probleme. Și adâncimea la care s-au produs este diferită și distanța este considerabilă, deci nu ne punem probleme de iminență a unui cutremur”, a transmis Mihai Diaconescu, seismolog INFP.

Seismologul Institutului Național de Fizică a Pământului susține că vor mai urma şi alte replici.

”Ne așteptăm să mai urmeze și alte cutremure de magnitudini mai mici, poate și unul de 5, că nu s-a mai produs de mult, poate și unul de 6, că sunt peste 10 ani de când nu s-a mai produs”, a mai spus acesta.

Gheorghe Mărmureanu: Marele cutremur care va lovi România

Prof. dr. ing. Gheorghe Mărmureanu, care este de-a dreptul o personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a ținut să ofere mult mai multe detalii, într-un interviu, despre un „mare cutremur”, care ar urma să aibă loc, în România, în preajma anului 2040.

„Va fi un seism cu o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, cu efecte puternice, însă acest lucru este strâns legat de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. Spre exemplu, la cutremurul din data de 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. În consecință, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o multitudine de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de prezis cum se va întâmpla exact. Am redactat numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a concluzionat profesorul Mărmureanu.

În ultima perioadă în România s-au înregistrat mai multe seisme, pe lângă cutremurul din Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`