Cutremur de 7,8 grade pe scara Richter. Bilanțul a crescut la 2.700 de morți în Turcia şi Siria – FOTO, VIDEO, UPDATE
Un cutremur major cu magnitudinea 7,8 a lovit luni centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând moartea a sute de persoane. Multe clădiri s-au prăbușit în regiunea acoperită de zăpadă, forțele de salvare începând căutarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături. Cutremurul, care a avut loc primele ore ale acestei dimineți de iarnă, a fost resimțit și în Cipru și Liban.
„Nu am mai simțit așa ceva în cei 40 de ani de când trăiesc.Am fost scuturat de cel puțin trei ori foarte puternic, parcă eram un bebeluș în pătuțul lui”, a declarat Erdem, un locuitor al orașului turc Gaziantep, aflat în apropierea epicentrului cutremurului.
UPDATE 21.00: Bilanțul a crescut la 2.700 de morți atât în Turcia, cât și în Siria.
UPDATE 18.40: Bilanț cutremur Turcia – 1.541 decese, 9.000 răniți, 3.400 de clădiri distruse.
UPDATE 17.20: Turcia se confruntă cu cea mai mare calamitate naturală din ultimele opt decenii, a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în contextul seismelor produse în sud-estul ţării, soldate, potrivit celui mai nou bilanţ, cu cel puţin 1.498 de morţi şi peste 8.300 de răniţi, transmite Mediafax.
„Astăzi la ora 4.17, am fost afectaţi de cel mai mare dezastru de la cutremurul produs în 1939 în Erzincan”, a afirmat Recep Erdogan, citat de postul TRT.
Un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineaţă în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Un alt cutremur, de 7,6 grade, s-a produs la prânz în zona Elistan. Cutremurele, urmate de zeci de replici, au fost simţite foarte puternic în provinciile Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.
Potrivit celui mai nou bilanţ, anunţat de Agenţia turcă pentru Situaţii de Urgenţă (AFAD), cel puţin 1.498 de persoane au murit, iar alte 8.533 au fost rănite. În nord-vestul Siriei, bilanţul este de cel puţin 560 de morţi.
UPDATE 15.20: Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele devastatoare în urma cărora au murit cel puţin 1.300 de oameni, informează dpa, conform AGERPRES.
Pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme.
Documentul precizează că Republica Moldova, care nu este membră a NATO, s-a oferit să trimită o echipă de căutare şi salvare, care are însă nevoie de ajutor pentru a ajunge în zona afectată de seisme.
Reacţia NATO la cutremure este coordonată de centrul aliat de coordonare în caz de dezastre.
UPDATE 13.25: Un nou cutremur de 5,7 pe scara Richter a avut loc luni la prânz în Turcia. Este al treilea seism care s-a produs azi. Situația în Turcia este foarte gravă. Autoritățile vorbesc de mii de victime.
UPDATE 13.00: La doar câteva ore după un cutremur devastator, Turcia a mai fost lovită de încă un cutremur cu magnitudinea de 7.7 grade pe scara Richter. În urma primului cutremur, în Turcia și în Siria au murit peste 1000 de oameni și sute de clădiri au fost avariate.
Acest al doilea cutremur este posibil să fi produs daune și mai mari.
UPDATE: Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit luni dimineață, 6 februarie, sudul Turciei ar putea ajunge până la 10.000 de persoane, au declarat specialiștii Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS).
USGS consideră că în proporție de 47% există posibilitatea ca numărul victimelor să fie între 1.000 și 10.000 de persoane. 27% este proporția acordată unui număr de victime cuprins între 100 și 1.000 și 20% ca să fie între 10.000 și 100.000 de victime.
Estimările USGS au fost făcute în funcție de datele de la cutremurele anterioare și de situația construcțiilor din regiune.
Raportul mai estimează că pierderile economice vor fi între 1 și 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea ajunge până la 2% din PIB-ul Turciei.
Până în prezent, s-a confirmat că peste 500 de persoane au murit și alte aproximativ 3.000 au fost rănite în Turcia și Siria, potrivit oficialilor și presei locale.
UPDATE: Peste 500 de oameni au murit în Turcia şi Siria luni, 6 februarie, într-un cutremur de magnitudinea 7,8 care a avut loc în sudul Turciei, relatează CNN.
Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay.
În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii.
Bilanţul total al morţilor în Turcia şi Siria a crescut la 521.
Un bilanţ anterior anunţa peste 300 de morţi în ambele ţări.
Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani în Turcia, iar replici au avut loc în regiune, surpând case şi scoţând oameni în stradă.
Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în zece oraşe turceşti, precizează Fuat Oktay.
Cel puţin 18 replici de magnitudinea peste 4 au fost înregistrate după cutremurul din Turcia, potrivit Institutului american de geofizică USGS.
USGS precizează că a înregistrat şapte replici de magnitudinea peste 5.
Cea mai puternică replică a fost înregistrată la doar 11 minute după cutremur şi a avut magnitidinea de 6,7, precizează USGS.
Experţi avertizează că replici puternice urmează să continue să aibă loc în orele şi zilele următoare.
Replici au fost resimţite Siria, Liban şi Cipru, relatează Euronews.
Seismul de magnitidinea 7,8 a avut loc luni, la ora locală 4.17 (3.17,. ora României), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri, al cărui epicentru a fost localizat în districtul Pazarcık, în apropiere de Gaziantep, în provincia Kahramanmaras (sud-est).
ȘTIRE INIȚIALĂ: Căștile Albe declară stare de urgență în nord-estul Siriei. The White Helmets a emis o declarație prin care se arată: „Cutremurul s-a soldat cu sute de răniți, zeci de morți și oameni rămași fără adăpost în plină iarnă. Condițiile meteorologice nefavorabile, inclusiv temperaturile scăzute și vremea furtunoasă, au agravat situația lor îngrozitoare. Grupul face apel la ăorganizațiile umanitare internaționale să intervină prompt și să sprijine populația afectată cu orice e posibil”.
Cutremur de 7,8 grade la granița dintre Turcia și Siria: Cel puțin 176 de morți și sute de răniți
Autoritățile nu pot lua legătura cu Nurdagi și Islahiye, două orașe din provincia Gaziantep, a declarat Ümit Tiryaki, șeful departamentului de sănătate al provinciei. Un castel antic din Gaziantep, Turcia, datând de mii de ani, a fost distrus în urma cutremurului.
În Pazarcık din Turcia, locuitorii au spus că se tem pentru cei prinși sub clădirile prăbușite. Un locuitor, Nihat Altundağ, povestește că șocul puternic al cutremurului i-au trezit familia: „Casa noastră pare solidă din exterior, dar există crăpături în interior. Sunt clădiri distruse în jur, sunt case în flăcări. Sunt clădiri care se prăbușesc. Sunt oameni care nu pot ieși din case și sunt oameni la care nu putem ajunge. Așteptăm să răsară soarele ca să vedem amploarea cutremurului. Oamenii sunt toți afară, speriați”.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că au fost trimise echipe de căutare și salvare în zonele afectate de cutremur. Țara a solicitat, de asemenea, asistență internațională pentru eforturile de salvare.
Clădirile rezidențiale din zona Gaziantep sunt realizate în mare parte din cărămidă și beton fragil și sunt extrem de vulnerabile la tremurături cauzate de cutremure, potrivit U.S.G.S. Au fost probabile victime semnificative și pot exista sute de decese, a spus agenția.
Serviciul feroviar a fost suspendat la nivel național în Siria, iar guvernul a declarat stare de urgență. Echipe medicale sunt trimise în părțile de nord ale țării pentru a ajuta cu răspunsul. În nord-vestul Siriei, care se află sub controlul opoziției susținute de Turcia, White Helmets, grupul de voluntari cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă a Siriei, a declarat că au fost zeci de morți și răniți.
Pe lângă populația locală, Gaziantep găzduiește mulți dintre milioanele de refugiați sirieni din Turcia și este locul uneia dintre cele mai mari operațiuni conduse de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Cutremurele au loc frecvent în Turcia, care este încrucișată de linii de falie. Cutremurele recente din regiune au provocat alunecări de teren care au contribuit la decese.
Ministerul sirian al Sănătății a declarat într-o postare pe Facebook că președintele Bashar al-Assad convoacă o reuniune de urgență a Consiliului de Miniștri pentru a evalua pagubele cauzate de cutremur. Cel puțin 111 persoane au fost ucise în Alep, Hama și Lattakia și 516 au fost rănite, potrivit ministerului sirian al Sănătății.
Agenția turcă de gestionare a dezastrelor, AFAD, a comunicat luni că 76 de persoane și-au pierdut viața și 440 au fost rănite în urma cutremurului masiv care a răsunat în mai multe provincii din sudul țării.
„76 dintre cetățenii noștri și-au pierdut viața în Adana, Adiyaman, Malatya, Kahramanmaras, Gaziantep, iar 440 de cetățeni au fost răniți în Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay și Kilis”, a precizat AFAD.
Clădiri dărâmate și în Siria
Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian.
Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.
„Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. „M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul.
Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.
Potrivit CNN Turk, cutremurul a fost resimţit în mai multe oraşe mari, precum Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana şi Hatay. Autorităţile fac apel la populaţie să lase drumurile libere, pentru a se putea interveni.
Se înregistrează în continuare replici după unda de şoc. O replică având magnitudinea de moment de 5,2 s-a produs la ora locală 5:23 (4:23, ora României), la 21 de kilometri est de Nurdagi.
Seismul a durat aproximativ 1 minut
Potrivit Reuters, Centrul de cercetare pentru geoştiinţe din Germania, GFZ, a evaluat magnitudinea cutremurului la 7,9 şi adâncimea la 10 kilometri.
Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a estimat magnitudinea seismului la 7,4, iar epicentrul în apropierea oraşului Kahramanmaras din sudul ţării.
S-au înregistrat pagube la clădiri, iar oamenii erau adunaţi pe străzile înzăpezite, potrivit imaginilor difuzate de postul public de televiziune TRT. Cutremurul a durat aproximativ un minut şi a zguduit ferestre, a declarat un martor pentru Reuters.
Zona este lovită în mod frecvent de cutremure puternice. În 1999, peste 17.000 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur puternic care a zguduit nord-vestul ţării.
Seismul s-a produs la ora 1:17 GMT (4:17 ora locală, 3:17 ora României) şi epicentrul a fost localizat la 26 de km est de oraşul Nurdagi şi la 32 de km de oraşul Gaziantep.
La circa 10 minute a urmat, tot în centrul Turciei, un nou cutremur de 6,7 magnitudine de moment, care s-a produs la adâncimea la 9,9.
O nouă replică a fost înregistrată la alte câteva minute, la 16 km est de Nurdagi, având magnitudinea de 5,6 în timp ce adâncimea la care s-a produs a fost estimată la 10 kilometri. (sursa:news.ro)