Prima pagină » Actualitate » Cutremur de 7,8 grade pe scara Richter. Bilanțul a crescut la 2.700 de morți în Turcia şi Siria – FOTO, VIDEO, UPDATE

Cutremur de 7,8 grade pe scara Richter. Bilanțul a crescut la 2.700 de morți în Turcia şi Siria – FOTO, VIDEO, UPDATE

06 feb. 2023, 08:41, 14 ,
în Actualitate

Un cutremur major cu magnitudinea 7,8 a lovit luni centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând moartea a sute de persoane. Multe clădiri s-au prăbușit în regiunea acoperită de zăpadă, forțele de salvare începând căutarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături. Cutremurul, care a avut loc primele ore ale acestei dimineți de iarnă, a fost resimțit și în Cipru și Liban.

„Nu am mai simțit așa ceva în cei 40 de ani de când trăiesc.Am fost scuturat de cel puțin trei ori foarte puternic, parcă eram un bebeluș în pătuțul lui”, a declarat Erdem, un locuitor al orașului turc Gaziantep, aflat în apropierea epicentrului cutremurului.

UPDATE 21.00: Bilanțul a crescut la 2.700 de morți atât în Turcia, cât și în Siria.

UPDATE 18.40: Bilanț cutremur Turcia 1.541 decese, 9.000 răniți, 3.400 de clădiri distruse.

UPDATE 17.20: Turcia se confruntă cu cea mai mare calamitate naturală din ultimele opt decenii, a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în contextul seismelor produse în sud-estul ţării, soldate, potrivit celui mai nou bilanţ, cu cel puţin 1.498 de morţi şi peste 8.300 de răniţi, transmite Mediafax.

„Astăzi la ora 4.17, am fost afectaţi de cel mai mare dezastru de la cutremurul produs în 1939 în Erzincan”, a afirmat Recep Erdogan, citat de postul TRT.

Un cutremur de 7,8 grade a avut loc luni dimineaţă în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, în zona Pazarcik (Kahramanmaras). Un alt cutremur, de 7,6 grade, s-a produs la prânz în zona Elistan. Cutremurele, urmate de zeci de replici, au fost simţite foarte puternic în provinciile Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay şi Kilis.

Potrivit celui mai nou bilanţ, anunţat de Agenţia turcă pentru Situaţii de Urgenţă (AFAD), cel puţin 1.498 de persoane au murit, iar alte 8.533 au fost rănite. În nord-vestul Siriei, bilanţul este de cel puţin 560 de morţi.

UPDATE 15.20: Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO după cutremurele devastatoare în urma cărora au murit cel puţin 1.300 de oameni, informează dpa, conform AGERPRES.

Pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme.

Documentul precizează că Republica Moldova, care nu este membră a NATO, s-a oferit să trimită o echipă de căutare şi salvare, care are însă nevoie de ajutor pentru a ajunge în zona afectată de seisme.

Reacţia NATO la cutremure este coordonată de centrul aliat de coordonare în caz de dezastre.

UPDATE 13.25: Un nou cutremur de 5,7 pe scara Richter a avut loc luni la prânz în Turcia. Este al treilea seism care s-a produs azi. Situația în Turcia este foarte gravă. Autoritățile vorbesc de mii de victime.

UPDATE 13.00: La doar câteva ore după un cutremur devastator, Turcia a mai fost lovită de încă un cutremur cu magnitudinea de 7.7 grade pe scara Richter. În urma primului cutremur, în Turcia și în Siria au murit peste 1000 de oameni și sute de clădiri au fost avariate.

Acest al doilea cutremur este posibil să fi produs daune și mai mari.

UPDATE: Bilanțul victimelor cutremurului puternic care a lovit luni dimineață, 6 februarie, sudul Turciei ar putea ajunge până la 10.000 de persoane, au declarat specialiștii Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS).

USGS consideră că în proporție de 47% există posibilitatea ca numărul victimelor să fie între 1.000 și 10.000 de persoane. 27% este proporția acordată unui număr de victime cuprins între 100 și 1.000 și 20% ca să fie între 10.000 și 100.000 de victime.

Estimările USGS au fost făcute în funcție de datele de la cutremurele anterioare și de situația construcțiilor din regiune.

Raportul mai estimează că pierderile economice vor fi între 1 și 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea ajunge până la 2% din PIB-ul Turciei.

Până în prezent, s-a confirmat că peste 500 de persoane au murit și alte aproximativ 3.000 au fost rănite în Turcia și Siria, potrivit oficialilor și presei locale.

UPDATE: Peste 500 de oameni au murit în Turcia şi Siria luni, 6 februarie, într-un cutremur de magnitudinea 7,8 care a avut loc în sudul Turciei, relatează CNN.

Cel puţin 284 de persoane au murit, iar alte 2.300 au fost rănite în Turcia, anunţă vicepreşedintele turc Fuat Oktay.

În Siria, cel puţin 237 de persoane au murit, iar alte 639 au fost rănite, potrivit agenţiei oficiale siriene de presă Sana, care citează un oficial de la Ministerul sirian al Sănătăţii.

Bilanţul total al morţilor în Turcia şi Siria a crescut la 521.

Un bilanţ anterior anunţa peste 300 de morţi în ambele ţări.

Acesta este unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani în Turcia, iar replici au avut loc în regiune, surpând case şi scoţând oameni în stradă.

Peste 1.700 de clădiri au fost avariate în zece oraşe turceşti, precizează Fuat Oktay.

Cel puţin 18 replici de magnitudinea peste 4 au fost înregistrate după cutremurul din Turcia, potrivit Institutului american de geofizică USGS.

USGS precizează că a înregistrat şapte replici de magnitudinea peste 5.

Cea mai puternică replică a fost înregistrată la doar 11 minute după cutremur şi a avut magnitidinea de 6,7, precizează USGS.

Experţi avertizează că replici puternice urmează să continue să aibă loc în orele şi zilele următoare.

Replici au fost resimţite Siria, Liban şi Cipru, relatează Euronews.

Seismul de magnitidinea 7,8 a avut loc luni, la ora locală 4.17 (3.17,. ora României), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri, al cărui epicentru a fost localizat în districtul Pazarcık, în apropiere de Gaziantep, în provincia Kahramanmaras (sud-est).

ȘTIRE INIȚIALĂ: Căștile Albe declară stare de urgență în nord-estul Siriei. The White Helmets a emis o declarație prin care se arată: „Cutremurul s-a soldat cu sute de răniți, zeci de morți și oameni rămași fără adăpost în plină iarnă. Condițiile meteorologice nefavorabile, inclusiv temperaturile scăzute și vremea furtunoasă, au agravat situația lor îngrozitoare. Grupul face apel la ăorganizațiile umanitare internaționale să intervină prompt și să sprijine populația afectată cu orice e posibil”.

Cutremur de 7,8 grade la granița dintre Turcia și Siria: Cel puțin 176 de morți și sute de răniți

Autoritățile nu pot lua legătura cu Nurdagi și Islahiye, două orașe din provincia Gaziantep, a declarat Ümit Tiryaki, șeful departamentului de sănătate al provinciei. Un castel antic din Gaziantep, Turcia, datând de mii de ani, a fost distrus în urma cutremurului.

În Pazarcık din Turcia, locuitorii au spus că se tem pentru cei prinși sub clădirile prăbușite. Un locuitor, Nihat Altundağ, povestește că șocul puternic al cutremurului i-au trezit familia: „Casa noastră pare solidă din exterior, dar există crăpături în interior. Sunt clădiri distruse în jur, sunt case în flăcări. Sunt clădiri care se prăbușesc. Sunt oameni care nu pot ieși din case și sunt oameni la care nu putem ajunge. Așteptăm să răsară soarele ca să vedem amploarea cutremurului. Oamenii sunt toți afară, speriați”.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că au fost trimise echipe de căutare și salvare în zonele afectate de cutremur. Țara a solicitat, de asemenea, asistență internațională pentru eforturile de salvare.

Clădirile rezidențiale din zona Gaziantep sunt realizate în mare parte din cărămidă și beton fragil și sunt extrem de vulnerabile la tremurături cauzate de cutremure, potrivit U.S.G.S. Au fost probabile victime semnificative și pot exista sute de decese, a spus agenția.

Serviciul feroviar a fost suspendat la nivel național în Siria, iar guvernul a declarat stare de urgență. Echipe medicale sunt trimise în părțile de nord ale țării pentru a ajuta cu răspunsul. În nord-vestul Siriei, care se află sub controlul opoziției susținute de Turcia, White Helmets, grupul de voluntari cunoscut oficial sub numele de Apărarea Civilă a Siriei, a declarat că au fost zeci de morți și răniți.

Pe lângă populația locală, Gaziantep găzduiește mulți dintre milioanele de refugiați sirieni din Turcia și este locul uneia dintre cele mai mari operațiuni conduse de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Cutremurele au loc frecvent în Turcia, care este încrucișată de linii de falie. Cutremurele recente din regiune au provocat alunecări de teren care au contribuit la decese.

Ministerul sirian al Sănătății a declarat într-o postare pe Facebook că președintele Bashar al-Assad convoacă o reuniune de urgență a Consiliului de Miniștri pentru a evalua pagubele cauzate de cutremur. Cel puțin 111 persoane au fost ucise în Alep, Hama și Lattakia și 516 au fost rănite, potrivit ministerului sirian al Sănătății.

Agenția turcă de gestionare a dezastrelor, AFAD, a comunicat luni că 76 de persoane și-au pierdut viața și 440 au fost rănite în urma cutremurului masiv care a răsunat în mai multe provincii din sudul țării.

„76 dintre cetățenii noștri și-au pierdut viața în Adana, Adiyaman, Malatya, Kahramanmaras, Gaziantep, iar 440 de cetățeni au fost răniți în Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay și Kilis”, a precizat AFAD.

Clădiri dărâmate și în Siria

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban şi mai ales Siria, dar şi în Grecia şi Israel, potrivit The Guardian.

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

„Au căzut tablouri de pe pereţii din casă”, a declarat Samer, un locuitor din Damasc, capitala siriană. „M-am trezit îngrozit. Acum suntem cu toţii îmbrăcaţi şi stăm la uşă”, a povestit sirianul.

Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

Potrivit CNN Turk, cutremurul a fost resimţit în mai multe oraşe mari, precum Kahramanmaraş, Gaziantep, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Adana şi Hatay. Autorităţile fac apel la populaţie să lase drumurile libere, pentru a se putea interveni.

Se înregistrează în continuare replici după unda de şoc. O replică având magnitudinea de moment de 5,2 s-a produs la ora locală 5:23 (4:23, ora României), la 21 de kilometri est de Nurdagi.

Seismul a durat aproximativ 1 minut

Potrivit Reuters, Centrul de cercetare pentru geoştiinţe din Germania, GFZ, a evaluat magnitudinea cutremurului la 7,9 şi adâncimea la 10 kilometri.

Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a estimat magnitudinea seismului la 7,4, iar epicentrul în apropierea oraşului Kahramanmaras din sudul ţării.

S-au înregistrat pagube la clădiri, iar oamenii erau adunaţi pe străzile înzăpezite, potrivit imaginilor difuzate de postul public de televiziune TRT. Cutremurul a durat aproximativ un minut şi a zguduit ferestre, a declarat un martor pentru Reuters.

Zona este lovită în mod frecvent de cutremure puternice. În 1999, peste 17.000 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur puternic care a zguduit nord-vestul ţării.

Seismul s-a produs la ora 1:17 GMT (4:17 ora locală, 3:17 ora României) şi epicentrul a fost localizat la 26 de km est de oraşul Nurdagi şi la 32 de km de oraşul Gaziantep.

La circa 10 minute a urmat, tot în centrul Turciei, un nou cutremur de 6,7 magnitudine de moment, care s-a produs la adâncimea la 9,9.

O nouă replică a fost înregistrată la alte câteva minute, la 16 km est de Nurdagi, având magnitudinea de 5,6 în timp ce adâncimea la care s-a produs a fost estimată la 10 kilometri. (sursa:news.ro)

Comentarii
  • 7,4 no mai sugeti atat!

  • 7,3 au fost ambele seisme. asa au anuntat cei de la INFP! si la noi a fost unul de 4,6 dar nesimnificativ si apoi replic de cate 2 si ceva…

  • Bolobita, Niculita & co , asa va fi in Iasi la blocurile construite de voi.

  • Asa vor arata blocurile din Visan

  • Cutremure provocate de Mafia Khazara inchinatoare la Satana, ca si cele trei cutremure provocate in Romania: in 1940 ca sa forteze Romania sa intre in razboi, si in 1941 Romania a intrat in razbo ca sa aiba cine plati nota de plata; in 1977 pentru ca Romania nu avea datorii la FMI si BM – banci particulare ale reptilianilor Rockefeller – ca sa reconstruiasca tara, Ceausescu s-a imprumutat; si in 1986 pentru ca Romania nu se mai imprumuta si strangea bani ca sa-si dea datoria inapoi cat mai repede. Dar in ’86 nu s-a mai daramat nimic.Au cazut 4 blocuri in Chisinau si au murit 100 de oameni.
    Vrancea nu poate genera cutremure mai mari de 6,5 pe scara Richter sau 8.00 pe scara Mercali.

    ,,…Războiul din Ucraina se încheie și cu ultimii sataniști înconjurați acum în Bahmut, unde se așteaptă să lupte până la moarte în săptămânile următoare.

    Cel mai important dintre toate, Mafia Khazara a pierdut controlul asupra sistemului financiar mondial pe 31 ianuarie, iar sistemul financiar cuantic funcționează acum (mai multe despre asta mai târziu).

    Cu toate acestea, nu se termină până nu se termină și există o mare posibilitate ca KM disperat și încolțit să încerce un fel de mega-eveniment terorist de lebădă neagră, cel mai probabil fie un EMP.

    Ministrul de Interne al Turciei Suleyman Soylu i-a spus ambasadorului SUA să-și ia „mâinile murdare de pe Turcia”, după ce Washingtonul și opt țări europene au emis avertismente de călătorie cu privire la posibile atacuri teroriste acolo. Avertismente similare au fost făcute despre Iran.

    Ordinul guvernelor occidentale de a-și evacua cetățenii înseamnă că este probabil ca regimul israelian încolțit să lanseze un atac masiv acolo. Un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade, urmat de alte zeci, în timp ce acest raport era întocmit, indică faptul că a început deja. „Aceasta este o armă de modificare a vremii folosită pentru a-i arăta lui Erdogan cine este încă la conducere”, spune o sursă CIA.

    Atacul a avut loc când ministrul rus de externe Serghei Lavrov a aterizat în Irak pentru a lansa cooperarea „militar-tehnică” cu Turcia, Iranul, Siria și Irak, împreună cu statele din Golf. Deoarece Egiptul este, de asemenea, un aliat rus de facto, aceasta reprezintă o amenințare existențială pentru regimul MK (falsii evrei ) din Israel (nu și pentru evrei).

    Guvernul iranian i-a avertizat acum pe vecinii Israelului că, pentru a „își menține securitatea”, ar trebui să „stea departe de regimul care moare în fiecare zi”.

    KM încearcă cu disperare să arunce în aer întreaga planetă (folosind agenți atât în Iran, cât și în Israel), deoarece Vaticanul controlat de KM și filiala lor corporativă din SUA au pierdut controlul asupra sistemului financiar pe 31 ianuarie. De aceea, întregul internet italian s-a închis la 1 februarie, spun surse MI6. Banca Vaticanului, care a fost folosită pentru a mitui majoritatea așa-zișilor lideri mondiali, a fost întreruptă. Acum KM au până pe 13 februarie până când corporația lor americană este complet întreruptă.

    Sursele MI6 spun că sistemul financiar cuantic a preluat sistemul de decontare interbancar SWIFT al KM la 1 februarie…’’

  • Bai Mihai , tu nu ești conștient dar rudele tale ,daca le ai , fac ceva in privința ta să îți acorde ajutor ?Ești într-un stadiu de boala psihică extrem de gravă ,au luat în calcul varianta de a te interna la Socola ?

  • Aviz celor care cumpara case facute de „dezvoltatori”. Astia nu respecta niciodata proiectul de rezistenta. Tot ce fac ei este subarmat. Omul vine, se uita la finisaje si crede ca totul e Ok si dpdv al structurii. Nu e Ok, e jale. Si asta se va vedea la primul seism mai mare de 6. La peste 7 va fi prapad.

  • Caligula, Platitule, trezeste-te la realitate si nu mai manca kk nemestecat.

    La cele 4 clase pe care le ai nu ai cum sa-ti dai seama ce reprezinta ghilimelele de la inceputul si de la sfarsitul textului, asa ca taca-ti fleanca analfebetule !

    Textul apartine unui ziarist de investigatii care primeste informatii de la sursele pe care le are in multe servicii de informatii.
    Este un ziarist pe care il citesc de aproape 2 ani, si 95 % din informatiile lui s-au dovedit corecte, asa ca mergi tu la Socola, retardatule !
    Esti platit de Guvernul Criminal sa dai cu noroi in cei care spun adevarul, dar informeaza-i pe CRIMINALII care te platesc ca in scurt timp vor fi arestati si judecati de Curtea Martiala Internationala, si SPAZURATI pentru Crime impotriva umanitatii.
    Si tu si altii ca tine, complici la aceste crime, veti primi ce meritati.

    ,, …Vaccinul „experimental” încalcă articolul 32 din Convenția de la Geneva din 1949.
    Conform acestui articol, sunt interzise „mutilarea și experimentele medicale sau științifice care nu sunt necesare pentru tratamentul medical al unei persoane protejate”.
    Conform articolului 147, efectuarea de experimente biologice pe persoane protejate constituie o încălcare gravă a Convenției. Vaccinul „experimental” încalcă toate cele 10 coduri de la Nürnberg – care aplică pedeapsa cu moartea pentru cei care încearcă să încalce aceste legi internaționale.’’
    https://oficialmedia.com/vaccinul-experimental-incalca-toate-cele-10-coduri-de-la-nuremberg-care-aplica-pedeapsa-cu-moartea/

    In scurt timp se va porni asaltul pentru a extermina jivinele din Elvetia.
    Tot ceea ce am postat pana acum s-a adeverit pentru ca informatiile sunt din surse credibile si verificate.
    In afara de doua propozitii scurte ca sa nu oboseti, mai poti si altceva, NAPARCA ?

  • Ai ca lu Mihai ia scapat toate pasarelele, acusi ne zice el cind baga KM pe git oamenilor CBDC care oricum e pe vine , io zic sa vorbeasca cu klaus schwab ca ala e tartorul la toti tiranii

  • Pai ce naiba pot sa vorbesc cu un bolnav psihic?Incercam sa iti fac un bine sa iti recomand ca mai bine ar fi sa cauti ajutor de specialitate! :)) Nu ne explici si teoria pamantului plat? :))

  • Mihai, nu mai intra in vorba cu toti frustratii. Nu merita. Te ataca pentru ca ai alte pareri decat ei. Nu pot concepe ca pot exista si alte opinii decat ale lor. De fapt, nici nu poti spune ca ei ar avea opinii personale, pentru ca ar insemna ca au gandit cu capul lor. Au inghitit cliseele propagandei oficiale si acum defileaza cu ele.

  • Ba voi v-ati tampit de tot ?Chiar decade societatea atat de tare si prostia o sa domine lumea?Ati ajuns sa faceti conspiratii si din cutremure?E un cutremur in plm de nebuni, exista de cand este creat Pamantul si o sa existe pana dispare…A dracu debili, auzi la ala ca si cutremurele din 40 si 77 au fost provocate :)) A naibii tehnica si atunci sa miste placile tectonice! Pe bune ca ala care acum 20 de ani a scris scenariul la filmul Idiocraty a fost un geniu care practic a prezis in ce mod va decadea mintal societatea!

  • Minim 5000 decese acum, vor fi in jur de 10.000 in final.
    Trist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *