Prima pagină » Culinar » Cușma lui Guguță, desert moldovenesc cu vișine. Iată care sunt ingredientele și modul de preparare

Cușma lui Guguță, desert moldovenesc cu vișine. Iată care sunt ingredientele și modul de preparare

17 dec. 2024, 08:44,
Redacția BZI în Culinar

Prăjitura „cușma lui guguță” este unul din preferatele moldovenilor de peste Prut. Ingredientele sunt simple și accesibile, iar aspectul este deosebit. Gustul dulce-acrișor te cucerește și este perfect pentru o sărbătoare sau când îți vin oaspeți.

Numele prăjiturii își are rădăcini în poveștile pentru copii scrise de către autorul Spiridon Vangheli. Guguță, personajul creat de către scriitorul basarabean, avea mereu pe cap o căciulă de ciobănaș, numită cușmă.

Rețeta pentru cușma lui Guguță

Prăjitura cușma lui Guguță este un desert absolut delicios și rafinat, potrivit atât pentru zilele friguroase de iarnă, cât și pentru serile de vară cu ploi mărunte și reci. Aceasta este compusă din aluat de clătite de casă, vișine sau cireșe, proaspete sau conservate, dar și dintr-o cremă dulce de smântână acoperită cu ciocolată neagră.

În momentul în care este tăiată, prăjitura are formă triunghiulară, așa cum era și pălăria magică a lui Guguță, personaj creat de către scriitorul Spiridon Vangheli.

Pentru această prăjitură ai nevoie de 6 ouă, 250 de grame făină, 500-600 ml lapte, 50 ml de ulei vegetal sau unt topit, un vârf de sare, o linguriţă extract de vanilie, 500 g vişine; pentru cremă: 200 g smântână grasă, 100 ml frişcă, 30-50 grame de zahăr și vanilie.

Modul de preparare al prăjiturii este foarte ușor. Într-un vas se amestecă ingredientele menționate anterior, apoi după ce compoziția s-a omogezinat, se lasă la odihnit pentru aproximativ 30 de minute. Iată ce trebuie să faci în continuare.

După cele 30 de minute, într-o tigaie se topeşte untul sau se adaugă câteva picături de ulei. Clătitele se rumenesc pe o parte şi pe cealaltă. Pentru cremă, într-un bol se amestecă smântâna, frişca, zahărul, esenţa de vanilie până când se obţine o cremă pufoasă. Pentru asamblarea prăjiturii se umplu clătitele cu vişine şi se aşează în formă de triunghi sau munte. Între straturi se toarnă crema pufoasă.

Originea prăjiturii

Prăjitura „Cușma lui Guguță” are o istorie bogată, fiind una dintre cele mai iubite și cunoscute prăjituri din Republica Moldova. Chiar dacă este dificil de determinat cu precizie când a fost preparată prima dată această prăjitură, se știe că ea a devenit populară în anii ’70-’80, când a început să fie vândută în cofetăriile din Chișinău.

De-a lungul anilor, rețeta a evoluat însă esența ei a rămas neschimbată, făcând din această prăjitură o adevărată emblemă a culturii moldovenești. Poți încerca să faci și un cozonac cu ciocolată ca la cofetărie.

Numele prăjiturii „Cușma lui Guguță” provine de la personajul literar Guguță, creat de către autorul moldovean Spiridon Vangheli, personaj care este cunoscut pentru pălăria sa specifică, o cușmă. Astfel, prăjitura a primit acest nume datorită aspectului său, care aduce aminte de cușma purtată de Guguță în povești.

Prăjitura „Cușma lui Guguță” este, de fapt, un omagiu adus acestui personaj iubit de copiii din Moldova. Prăjitura Cușma lui Guguță este un soi de tort fin, gustos și aromat.

Dacă ar fi să-l descriem pe scurt, acest tort ar putea fi descris astfel: cornulețe cu vișine în cremă de smântână. Există numeroase rețete ale prăjiturii Cușma lui Guguță, cum ar fi și cea din clătite umplute cu gem sau fructe, cremă de frișcă sau frișcă și mascarpone.

Varianta originală a rețetei însă este cea cu tuburi din aluat fraged, umplute cu vișine, toate acestea acoperite sub cremă de smântână. Opţional, prăjitura „Cuşma lui Goguţă” se decorează cu ciocolată neagră rasă în ploaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`