Curtea Supremă a SUA a blocat regula președintelui Joe Biden care impune că lucrătorii de la marile companii să fie vaccinați și testați săptămânal. Judecătorii de la cea mai înaltă instanță a națiunii au spus că mandatul a depășit autoritatea administrației Biden.
Separat, au decis că un mandat mai limitat de vaccin ar putea reprezenta personalul din instituțiile de sănătate finanțate de guvern. Administrația a spus că mandatele vor ajuta la combaterea pandemiei.
Joe Biden a reacționat după ce Curtea Supremă din SUA a interzis vaccinarea obligatorie la locul de muncă
Președintele Biden, al cărui rating de aprobare a scăzut, și-a exprimat dezamăgirea față de decizia „de a bloca cerințele de bun simț pentru salvarea vieții angajaților”. El a adăugat: „Facem apel la liderii de afaceri să se alăture imediat celor care au intensificat deja – inclusiv o treime din companiile Fortune 100 – și să instituie cerințe de vaccinare pentru a-și proteja lucrătorii, clienții și comunitățile.”
Fostul președinte Donald Trump a aplaudat decizia curții și a spus că mandatele de vaccinare „ar fi distrus și mai mult economia”.
„Suntem mândri de Curtea Supremă pentru că nu a dat înapoi”, a spus el într-un comunicat. „Fără mandate!”
Mandatul administrației de vaccinare la locul de muncă ar fi impus lucrătorilor să primească o vaccinare cu Covid-19 sau să poarte mască și să fie testați săptămânal pe cheltuiala lor. Ar fi aplicat locurilor de muncă cu cel puțin 100 de angajați și ar fi afectat aproximativ 84 de milioane de lucrători. A fost conceput pentru a fi pus în aplicare de către angajatori.
Oponenții, inclusiv mai multe state republicane și unele grupuri de afaceri, au spus că administrația își depășește puterea cu asemenea cerințe, care au fost introduse în noiembrie și au atras imediat provocări legale.
SUA au înregistrat 1,35 milioane de cazuri de COVID într-o singură zi
SUA trece prin momente grele după ce valul Omicron a dus la stabilirea a noi recorduri negative. Așadar, in doar o singură zi, în țară au fost semnalate peste 1.3 milioane de cazuri de COVID-19. Asta in conditiile in care o bună parte din țară este deja vaccinată cu minim 2 doze de vaccin.
Pe de altă parte, in pofida cazurilor multe de COVID-19, varianta Omicron pare a fi mai putin gravă decât Delta. Așadar, cercetătorii au analizat date de la peste jumătate de milion de persoane care au dezvoltat COVID-19 în perioada septembrie-decembrie 2021, inclusiv 14.000 au confirmat că au contractat varianta Omicron la sfârșitul lunii decembrie.
O analiză ulterioară efectuată în ianuarie, când peste 90% dintre cazurile noi de COVID-19 din Statele Unite au fost atribuite variantei Omicron, a reafirmat concluziile, potrivit Rong Xu , dr., cercetător la Case Western.
Varianta Omicron pare să provoace boli mai puțin severe decât versiunile anterioare ale virusului. Motivul poate fi modul în care cea mai recentă formă a noului coronavirus se comportă în organism.
Un nou studiu a descoperit că oamenii din Statele Unite care dezvoltă COVID-19 pentru prima dată din varianta Omicron, acum dominantă, sunt mai puțin probabil să se îmbolnăvească grav decât cei care s-au îmbolnăvit cu varianta Delta.
Cercetarea, care a fost supravegheată de oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității Case Western Reserve din Ohio, a raportat o reducere cu 56% a riscului de spitalizare, o reducere cu 66% a internărilor la unitățile de terapie intensivă și o reducere cu 84% a nevoii de ventilație mecanică în rândul persoanele bolnave cu varianta Omicron, comparativ cu persoanele care erau bolnave cu varianta Delta.