Traian Băsescu, fostul președinte al României, a colaborat cu securitatea. ÎCCJ a luat decizia astăzi, 23 martie 2022. În acest moment, fostul președinte și-ar putea pierde toate privilegile pe care le are în calitate de demnitar al României. Până in aceste momente Băsescu nu a avut nicio intervenție legată de acest aspect.
„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de preşedinte al României ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnat definitiv, ori s-a constatat că a avut calitatea de colaborator al securităţii (art. 2, lit. b, teza ultimă din OUG nr.24/2008), sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum”, prevede legea adoptată tacit de Senat.
UPDATE: Traian Băsescu a avut o reacție în legătură cu decizia ÎCCJ. Acesta a transmis că nu va comenta public decizia definitivă, dar că în acest sens se va adresa CEDO:
Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO. a precizat Traian Băsescu.
Înalta Curte a rămas în pronunțare la începutul lunii martie, în recursul lui Băsescu în dosarul colaborării sale cu Securitatea. Sentința a fost dată astăzi, pe 23 martie, anunță Grupul de Investigații Politice.
”Înalta Curte a a respins încercările lui Băsescu de tergiversare, neadmițând cererea acestuia de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene și respingându-i cererea de suspendare a judecății până când Curtea Constituțională se va pronunța pe o excepție ridicată de Băsescu în acest dosar.
Decizia este una definitivă.
Vă mai aducem aminte faptul că de la începutul procesului, fostul președinte al României a negat cu vehemență că ar fi colaborat cu Securitatea de dinainte de 1989. Datele din anchetă arătau faptul că fostul președinte avea numele conspirativ ”Petrov” și că acesta oferea informații despre angajați dar și despre colegii de cameră.
În trecut, Călin Popescu Tăriceanu menționa faptul că Băsescu a fost colaborator al Securității de bună voie. Altfel spus, el nu a fost obligat în niciun fel să-și toarne colegii de muncă sau de facultate:
Băsescu nu a devenit Petrov pentru că Securitatea l-a șantajat cu ceva sau că l-a amenințat că va păți ceva. Nu! El a devenit informator ca să poată avansa în carieră, ca să poată fi cel mai tânăr comandant de mineralier, ca să poată ajunge la Anvers ca cel mai tânăr reprezentant al Navrom etc explica fostul șef al Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu.
În perioada în care era președinte al României, Traian Băsescu a abordat o poziționare împotriva comunismului. Fostul președinte a condamnat regimul lui Nicolae Ceaușescu în Parlamentul României. În încheie, odată cu precizarea faptului că Traian Băsescu a fost colaborator cu Securitatea, rămâne de văzut dacă fostul președinte își va da demisia din funcția de Europarlamentar.