Curtea Penală Internațională (CPI) va lansa o anchetă asupra procurorului său șef, Karim Khan, pentru presupuse abuzuri sexuale, se arată într-un comunicat publicat luni și citat de agenția Reuters.
Karim Khan a precizat într-o declarație că va continua să își exercite funcțiile pentru chestiuni care nu au legătură cu ancheta și că problemele legate de anchetă vor fi gestionate de procurorii adjuncți.
Mai mulți angajați ai CPI care au cunoștință de acuzațiile împotriva lui Karim Khan au declarat că procurorul și un alt oficial apropiat acestuia ar fi îndemnat în mod repetat o femeie care susține că a fost victima unor abuzuri sexuale să dezmintă afirmațiile privind comportamentul său față de ea.
Presupusele încercări de a o descuraja pe femeie să depună oficial plângerile au avut loc în cadrul unor convorbiri telefonice
Presupusele încercări de a o descuraja pe femeie să depună oficial plângerile au avut loc în cadrul unor convorbiri telefonice și în persoană și după ce Khan a aflat că autoritățile judiciare au fost informate cu privire la acuzații de conduită necorespunzătoare, au declarat patru surse.
La momentul respectiv, procurorul-șef fusese sfătuit să evite contactul individual cu presupusa victimă după o anchetă internă în această privință.
Contactat de The Guardian pentru comentarii, Khan a negat că i-ar fi cerut femeii să își retragă acuzațiile. Avocații săi au declarat: „Clientul nostru neagă toate acuzațiile și suntem foarte îngrijorați că expunerea unei chestiuni interne confidențiale și închise este menită să submineze activitatea sa de profil înalt într-un moment delicat”.
Ancheta
La trei zile după ce Khan a fost avertizat în prealabil cu privire la acuzații, anchetatorii OIM au convocat-o în grabă pe presupusa victimă la un hotel din Haga, informând-o că au primit un raport cu privire la un presupus comportament inadecvat.
Conform unei înregistrări a întâlnirii, femeia le-a spus anchetatorilor că a fost luată prin surprindere de abordarea lor și că are îngrijorări serioase cu privire la modul în care aceștia au gestionat situația.
Surse ale CPI au declarat că presupusa victimă își exprimase anterior îngrijorarea cu privire la competența OIM, un organism în care personalul feminin al instanței nu avea încredere deplină.
La două zile după întâlnirea cu presupusa victimă, OIM a decis să nu deschidă o investigație completă privind plângerile. Organismul a declarat recent în raportul său anual că femeia „a refuzat să depună o plângere oficială”, chiar și după ce i s-a sugerat că o anchetă ar putea fi „trimisă unei entități externe”.
Cu toate acestea, înregistrările referitoare la anchetă văzute de Guardian sugerează că femeia a fost de acord să se întâlnească cu OIM pentru a doua oară, cu puțin timp înainte ca anchetatorii să închidă cazul. O anchetă externă nu a fost oferită în acel stadiu, sugerează înregistrările.
Într-o declarație recentă privind ancheta OIM, organul de conducere al instanței a afirmat că, în urma unei conversații cu presupusa victimă, „OIM nu a fost în măsură să continue o anchetă în acel stadiu. Au fost recomandate măsuri pentru a proteja drepturile tuturor”.
Două surse au declarat că aceste recomandări, care i-au fost trimise lui Khan în scris, includeau ca acesta să reducă la minimum contactul cu femeia și să evite să petreacă timp cu ea singur, noaptea sau în timpul călătoriilor de serviciu.
Khan era „foarte speriat” și „nervos” că acuzațiile se vor scurge în cele din urmă
Cu toate acestea, după ce presupusa victimă s-a întors la serviciu, procurorul a discutat situația cu ea în cadrul mai multor întâlniri și apeluri telefonice în persoană, au declarat sursele. De asemenea, un alt funcționar din cadrul biroului său a încurajat-o să se distanțeze de afirmații, spunându-i că Khan era „foarte speriat” și „nervos” că acuzațiile se vor scurge în cele din urmă.
Între mai și septembrie, potrivit a trei surse, Khan și celălalt funcționar apropiat lui au încurajat-o pe presupusa victimă să scrie o scrisoare prin care să dezmintă acuzațiile aduse procurorului.
La un moment dat, funcționarul i-ar fi spus că, dacă va scrie o astfel de scrisoare, își va normaliza relația de lucru cu procurorul. El ar fi sfătuit-o să declare în scris: „Nu am spus niciodată acest lucru. El nu m-a agresat niciodată”.
Se înțelege că oficialul contestă sugestia că a discutat problema cu presupusa victimă. Avocații lui Khan au negat, de asemenea, episodul. „Confirmăm că nici clientul nostru, nici vreo persoană care acționează în numele său sau care îi raportează, nu a cerut ca o astfel de scrisoare să fie scrisă și nici nu i-au cerut persoanei respective să își retragă acuzațiile”, au declarat aceștia.
„Clientul nostru a respectat pe deplin procesele interne și a permis ca aceste chestiuni să fie gestionate în mod imparțial de autorități independente de el.”