Crimele asupra civililor din Bucea, oraş situat la nord-vest de Kiev au şocat o lume întreagă. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să ancheteze uciderea acestui număr impresionant de persoane nevinovate.
Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, Dmitro Kuleba a îndemnat Curtea Penală Internaţională să trimită misiuni internaţionale la Bucea şi în alte oraşe eliberate pentru „a culege, în cooperare cu autorităţi ucranene, probe ale acestor crime de război”.
CPI chemată pentru a ancheta crimele asupra civililor din Bucea
Curtea Penală Internaţională chemată pentru a ancheta crimele asupra civililor din Bucea. Dmitro Kuleba acuză trupele ruse de faptul că au ucis civili ucraineni ”de furie”, pe timpul ocupaţiei şi retragerii de la Bucea. La rândul său, secretarul general al ONU Antonio Guterres a îndemnat la o ”investigaţie independentă” la Bucea, pe care o consideră ”esenţială”.
”Sunt profund şocat de imagini cu civili ucişi la Bucea. Este esenţial ca că o investigaţie independentă să stabilească vinovaţii”, a denunţat duminică, 3 aprilie, Guterres.
De altfel, a fost descoperită o groapă comună la Bucea, la perferia Kievului. Cadavrele au fost îngropate în incinta Bisericii Sf. Andrei în primele zile ale războiului, au declarat locuitorii. Jurnaliştii CNN au precizat că au văzut zeci de cadavre în saci de plastic în groapă comună, unele dintre ele acoperite în parte. Locuitorii au declarat de asemenea că alte cadavre au fost deja îngropate acolo şi că este vorba despre civili ucişi în confruntări armate la Bucea, fiind aproximativ 150 de cadavre.
Primarul din Bucea a precizat duminică, 3 aprilie, ca până la 300 de victime ar putea fi îngropate în această groapă comună. CNN a declarat că nu au putut să verifice însă acest bilanţ ori identitatea sau naţionalitatea cadavrelor din groapă comună. Amintim că la Bucea au avut loc unele dintre cele mai aprige confruntări armate de la începutul războiului, pe străzi aflându-se epave ale unor vehicule ruse distruse, majoritatea caselor au fost avariate, iar unele clădiri au fost distruse.
Jurnaliştii CNN au spus cum au văzut civili plângând şi căutând rude la groapă comună. În imaginile şocante distribuite pe reţele de socializare apar cel puţin 20 de cadavre de civili împrăştiate pe străzi, la Bucea, în urma retragerii trupelor ruse.
Lideri ai Uniunii Europene (UE) şi NATO au denunţat imediat aceste atrocităţi şi au îndemnat la anchetarea unor crime de război. Rusia respinge aceste acuzaţii, spunând că imaginile sunt false.
Masacrul ruşilor din orașul Irpin
Într-o altă ordine de idei, în urmă cu câteva zile, au apărut primele imagini cu masacrul forțelor armate ruse de la Irpin. Primarul Oleksandr Markușin a declarat că a vorbit cu oamenii care au ieşit din adăposturi şi i-au confirmat faptele monstruoase comise de ruşi. Aceştia spun că militarii ruşi nu doar că le-au forţat pe femei să se dezbrace pentru a fi percheziţionate, ba chiar le-au torturat. În schimb, bărbaţii au fost separaţi de acestea şi folosiţi ca monedă de schimb pentru prizonierii de război.
Oraşul bombardat de ruşi şi eliberat de forţele ucrainene a rămas acum doar o imagine a atrocităţilor provocate de război, un oraş în care se mai aud doar vântul şi zgmotele îndepărtate ale exploziilor.
Un alt oraş invadat de ruşi este Bucha. Aici, au început să apară tot mai multe dovezi ale crimelor de război: sute de civili au fost ucişi, unii executaţi cu mâinile legate la spate şi puşi în gropi comune ori chiar abandonaţi pe străzile oraşului.
Reamintim, Curtea Penală Internaţională a fost chemată pentru a ancheta crimele asupra civililor din Bucea, declară ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.