Prima pagină » Actualitate » Curtea Constituțională din Republica Moldova a validat referendumul pro-UE
Curtea Constituțională din Republica Moldova a validat referendumul pro-UE

Curtea Constituțională din Republica Moldova a validat referendumul pro-UE

31 oct. 2024, 18:21, 1 ,
Redacția BZI în Actualitate

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat joi rezultatele referendumului din 20 octombrie, potrivit presei locale.

Decizia a fost pronunțată joi, 31 octombrie, după mai bine de cinci ore de examinare a raportului prezentat de conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC).

„Se confirmă rezultatele referendumului republican constituțional”, a declarat judecătoarea Domnica Manole.

Pe 20 octombrie a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, dar și un referendum, prin care cetățenii erau întrebați dacă „susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

50,46% din cetățenii Republicii Moldova au spus DA referendumului constituțional,

50,46% din cetățenii Republicii Moldova au spus DA referendumului constituțional, potrivit rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Alți 49.54% au votat opțiunea NU. Diferența dintre DA și NU e sub jumătate de punct procentual, adică de 13.596 de voturi.

Referendumul din 20 octombrie a avut ca scop declararea prin Constituție a faptului că integrarea în UE este „obiectivul strategic” al țării și că identitatea poporului moldovean este „europeană”.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Ce înseamnă rezultatul de la referendum pentru viitorul țării

Modificarea constituțională supusă votului la referendum a fost tipărită pe buletinul de vot, astfel încât cetățenii să știe ce votează.

„Reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova,

Declarând integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova,

Constituția se completează (…) cu următorul cuprins:

(….)

Articolul 140

Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene

(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene se stabilește de Parlament prin lege organică.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte acte juridic cu caracter obligatoriu au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.”

Practic, referendumul determină reglementarea la nivel constituțional a tipului de majoritate cu care se adoptă în Parlamentul de la Chișinău documentele de aderare a țării la UE și consacră, tot la nivel constituțional faptul că, în caz de conflict între legislația europeană și cea națională, are prioritate cea europeană.

Comentarii
  • In primul rand ca a fost fraudat. Asa brusc, din senin, au aparut in ultima ora mii de voturi DA? Sigur, intr-o tara unde se interzic posturi TV, statii radio si partide politice, sa inteleg ca nu s-ar frauda aceste alegeri?
    In al doilea rand, republica Gagauza se va desprinde de Moldova pentru ca e republica autonoma si are dreptul constitutional sa se desprinda de Moldova si asta urmeaza sa se intample. Se vor alatura Transnistriei si sa vedeti voi cum Rusia o sa ajunga pana la Nistru.
    In al treilea rand, UE-ul se va duce de rapa in cativa ani, asa ca totul a fost degeaba.
    Intre timp Georgia si Turcia s-au dus spre BRICS iar Ucraina nu mai exista. Mult succes cu bordelul asta numit Moldova, care oricum se va dezintegra si el dupa ce gagauzii aleg ca transnistrenii sa-si faca propria lor tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`