Prima pagină » Actualitate » Curtea Constituțională decide soarta moțiunii de cenzură

Curtea Constituțională decide soarta moțiunii de cenzură

14 sept. 2020, 08:56,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Curtea Constituţională decide astăzi, de la ora 12.00, soarta moțiunii de cenzură. Curtea Constituțională trebuie să se pronuțe în legătură cu conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, sesizat de Executiv privind depunerea moţiunii de cenzură în sesiune extraordinară.

Moţiunea nu a fost votată în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului din 31 august din lipsă de cvorum.

Curtea Constituțională decide soarta moțiunii de cenzură. Ce spune Guvernul

Guvernul susține, în punctul de vedere transmis Curţii, că depunerea moţiunii de cenzură în sesiune extraordinară încalcă principiul stabilităţii guvernamentale.

„Guvernul are nevoie de stabilitate în ce priveşte funcţionarea sa, respectiv de previzibilitate sub aspectul măsurilor sancţionatorii pe care Parlamentul le poate adopta împotriva Guvernului, moţiunea de cenzură aşa cum este aceasta reglementată de art.113 din Constituţie, fiind una dintre acestea. Pe de altă parte, Guvernul are un rol politic care se transpune nu numai în sfera exclusiv executivă, ci şi în relaţie cu celelalte autorităţi publice, din care hotărâtoare este acţiunea sa în relaţia cu puterea legiuitoare, prin conlucrarea cu Parlamentul, cu respectarea principiului loialităţii instituţionale atât de către o putere, cât şi de cealaltă.”, se arată în punctul de vedere transmis CCR de către Guvern pentru susţinerea sesizării referitoare la neconstituţionalitatea moţiunii de cenzură.

Sesiunea extraordinară, o problem în viziunea Guvernului

Reprezentanţii Executivului susțin că, având în vedere că numărul de sesiuni extraordinare nu este limitat, prin depunerea unei moţiuni de cenzură în afara perioadei în care Parlamentul este întrunit în sesiune extraordinară, se poate ocoli cu uşurinţă interdicţia imperativă din Constituţia României, ca aceiaşi semnatari să nu poată susţine mai mult de o moţiune de cenzură respinsă în aceeaşi sesiune parlamentară.

„Dacă semnatarii nu pot susţine de două ori o moţiune de cenzură respinsă într-o sesiune care durează până la 6 luni, nu ar trebui admis ca aceştia să poată depune oricâte moţiuni de cenzură pe perioada cuprinsă între sesiunile parlamentare ordinare, prin convocarea de sesiuni extraordinare multiple şi succesive”, se mai arată în punctul de vedere al Guvernului.

Moțiunea de cenzură nu a fost votată din lipsă de cvorum

Şedinţa în care urma să se dezbată moţiunea de cenzură a fost închisă din lipsă de cvorum, fiind prezenţi doar 226 de parlamentari, în condiţiile în care era necesară prezenţa a 233. Grupurile parlamentare ale USR şi PNL au părăsit sala, reprezentanţii UDMR au anunţat că, dacă se va întruni cvorumul, se vor abţine de la vot. Parlamentarii PMP anunţaseră deja că nu votează.

Premierul Ludovic Orban a spus, după ce şedinţa în care urma să se dezbată moţiunea de cenzură a fost închisă din lipsă de cvorum, că ceea ce s-a întâmplat este „extrem de benefic pentru România”.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu a spus că speră cî social-democraţii nu vor fi nevoiți să depună din nou moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, însă acest lucru este greu de crezut.

„Sperăm să nu fie cazul, deşi toate premisele începerii anului şcolar arată un dezastru”, a menționat Vasile Dîncu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *