Prima pagină » Actualitate » Curtea Constituțională cere explicații după demersul Guvernului privind moțiunea de cenzură
Curtea Constituțională cere explicații după demersul Guvernului privind moțiunea de cenzură

Curtea Constituțională cere explicații după demersul Guvernului privind moțiunea de cenzură

21 aug. 2020, 15:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Curtea Constituţională a României (CCR) va cere explicații după demersul Guvernului privind moțiunea de cenzură. CCR a stabilit ca până la 1 septembrie părţile implicate în conflictul juridic între Guvern şi Parlament, sesizat de Executiv din cauza depunerii moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară, să trimită punctele de vedere. Termenul şedinţei în care va delibera CCR va fi decis la o dată ulterioară, arată anunţul instituţiei.

Guvernul a depus vineri, la Curtea Constituţională, sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern-Parlament în legătură cu moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi prezentată deja în Parlament în urmă cu o zi.

Curtea Constituțională cere explicații după demersul Guvernului privind moțiunea de cenzură

Şeful Cancelariei premierului Ionel Dancă a cerut PSD să aştepte decizia Curţii înainte de a stabili data votului la moţiune.

„Este clară intenția PSD-ului să provoace haos în România. PSD este pur și simplu un partid de piromani. Dau foc la țară și se uită cum Guvernul trebuie să stingă focul. Nu au logică în acțiunile lor. Cui i-ar folosi?”, a precizat Ionel Dancă.

Guvernul reclamă, în sesizare, depunerea moţiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât şi convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moţiunii de cenzură, precum şi încălcarea Constituţiei prin fragmentarea procedurii moţiunii de cenzură în mai multe sesiuni parlamentare.

Robert Cazanciuc, despre moțiunea de cenzură: „Este corectă constituțional“

Președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat astăzi că moțiunea de cenzură prin care PSD intenționează să dea jos Guvernul Ludovic Orban este corectă din punct de vedere constituțional. Robert Cazanciuc a precizat că social-democrații au stabilit un calendar privind votul pe moțiunea de cenzură.

„Dacă PNL o să depună sesizare la CCR în legătură cu moțiunea de cenzură va trebui să ținem cont de acest lucru. Până atunci, noi avem stabilit calendarul privind votul pe moțiunea de cenzură.

Nu așteptăm nicio decizie a CCR, dacă nu avem o sesizare la CCR. Este corect constituțional, pentru că sesiunea extraordinară nu este o anexă a sesiunii ordinare“, a spus Robert Cazanciuc.

Președintele Senatului a explicat de ce votul pe moțiunea de cenzură este constituțional.

„Sesiunea extraordinară are un statut de sine stătător. Fiecare sesiune în sine are un statut special. Spune că se poate depune o moțiune de sesiune. Fiecare sesiune are o structură independentă. Nu avem un text care să ne spună când să votăm”, a explicat Robert Cazanciuc.

Și Augustin Zegrean crede că moțiunea de cenzură este constituțională

Fostul preşedinte al Curții Constituționale a României (CCR) Augustin Zegrean că Guvernul Orban nu are nicio șansă la CCR dacă va contesta depunerea moţiunii de cenzură de către PSD.

„Nu e vacanţă parlamentară, a fost sesiune extraordinară. Constituţia vorbeşte despre sesiuni şi spune că Parlamentul lucrează în sesiuni. Două sesiuni ordinare şi în sesiuni extraordinare. Atât! Nu spune Constituţia ce se poate face în sesiunea ordinară şi în cea extraordinară, nu face distincţie între ele.

Nu am găsit nicăieri să se spună că în sesiune extraordinară nu poţi depune moţiune de cenzură. Nu există ceea ce spune premierul! Vacanţele parlamentare sunt destul de lungi. Câte nu se pot întâmpla într-o vacanţă din asta?“, explică Augustin Zegrean.

Moţiunea de cenzură poate fi depusă şi în sesiunea extraordinară

Fostul preşedinte al Curții Constituționale a României CCR susține că el, în calitate de autor al Constituției, a avut în vedere faptul că, dacă este necesar, o moţiune de cenzură poate fi depusă şi în sesiunea extraordinară.

„De aia, cei care au scris Constituţia, printre care mă număr, au spus că poate fi nevoie de o moţiune de cenzură şi în sesiunea extraordinară. Oricum moţiunea nu a fost depusă în vacanţă, ci în sesiunea extraordinară.”, a precizat Augustin Zegrean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`