Prima pagină » Eveniment-Social » Cursurile de limbă română pentru elevii români din Belgia au fost prelungite până în 2028! Sunt gratuite și se organizează la solicitarea părinților

Cursurile de limbă română pentru elevii români din Belgia au fost prelungite până în 2028! Sunt gratuite și se organizează la solicitarea părinților

12 aug. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) pentru elevii români din Belgia se va ține până în 2028, după un memorandum care a fost aprobat joi, 10 august, de Guvern. Acesta este gratuit, se adresează copiilor preșcolari și elevilor de clasele I-VI, VII-XII și va fi predat de profesori români în școli din Belgia, unde părinții solicită acest lucru.

Memorandumul aprobat vizează un parteneriat între Ministerul Educației din România și Guvernul comunității franceze din Belgia, privind implementarea programului „Deschidere către limbi și culturi pentru perioada 2023-2028”. Anul trecut, peste 500 de elevi au urmat acest curs la care au predat 6 profesori români.

Cursuri de limbă română pentru elevii din Belgia

Programul „Deschidere către limbi și culturi pentru perioada 2023-2028” presupune desfășurarea cursurilor de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și a de Deschidere către limbi și culturi în unitățile de învățământ din Belgia, organizate sau subvenționate de comunitatea franceză, care au făcut solicitare în acest sens. Suportul de curs va fi asigurat de partea română. Acestea vor fi predate de profesori români, selectați în urma unui concurs organizat de Institutul Limbii Române, și se adresează elevilor din învățământul obligatoriu.

De asemenea, sunt oferite gratuit, la solicitarea părinților. Cursul cuprinde două ore de curs pe săptămână, care se adaugă la grila orară numai pentru elevii înscrişi şi se organizează în afara programului normal. Cursul de limbă este asigurat de profesorul român repartizat în şcoală.

Regulile impuse

În cadrul cursului de limbă, părinţii îşi înscriu copilul pentru un an şcolar şi trebuie să asigure prezenţa regulată şi asiduă a acestuia pe toată durata, iar în caz de absenţă, elevul va prezenta profesorului român, din proprie iniţiativă, la cursul următor, un document scris și semnat de părinţi în care să fie justificată lipsa. În cazul absentării repetate va fi sesizată conducerea unităţii şcolare. În anul școlar 2022-2023, proiectul a cuprins 21 de unități școlare, 533 de elevi, 32 de grupe de limbă română, 7 clase de elevi, 6 profesori colaboratori români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`