Prima pagină » Local » Cursele speciale CTP Iași pentru elevi și preșcolari s-au aglomerat din prima zi a noului an școlar. Polițiștii locali fac verificări în mijloacele de transport public din Iași

Cursele speciale CTP Iași pentru elevi și preșcolari s-au aglomerat din prima zi a noului an școlar. Polițiștii locali fac verificări în mijloacele de transport public din Iași

15 sept. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

În noul an școlar, CTP Iași a pus la dispoziția elevilor și a preșcolarilor mijloace de transport speciale pe cinci trasee aglomerate din municipiu. Încă din prima zi de școală, atât cursele speciale, cât și cele normale ale CTP Iași au fost aglomerate de la primele ore. Deși polițiștii locali au verificat respectarea condițiilor din cursele speciale, din multe stații de transport public s-au urcat pensionari și alte categorii de călători

Compania de Transport Public a stabilit un număr de zece curse special destinate elevilor și preșcolarilor din municipiul Iași. Pentru a se asigura că în aceste mijloace de transport urcă doar categoria de călători pentru care au fost destinate autobuzele și tramvaiele respective, mai mulți polițisti locali circulă în fiecare dimineață pe itinerariile stabilite.

„În mijloacele de transport s-au aflat polițiști locali care s-au asigurat că în vehiculele destinate elevilor și preșcolarilor urcă doar aceste categorii de călători. Polițiștii călătoresc cu mijloacele de transport pe întregul itinerariu, prin rotație, pe toate traseele, în fiecare dimineață în cadrul curselor speciale dedicate elevilor, la fel ca și anul trecut”, au precizat reprezentanții Companiei de Transport Public Iași.

Mijloacele de transport public sunt aglomerate și la orele după-amiezii

Aglomerația din autobuzele și tramvaiele din Iași, dar și din traficul auto a fost mare încă din prima zi a anului școlar 2020. Tot mai mulți ieșeni au solicitat CTP să mobilizeze mijloace de transport public și pe alte trasee, dar și în intervalul orar 12-15, atunci când preșcolarii și elevii termină cursurile.
În mai multe tramvaie de pe traseele din Iași, călătorii au sesizat pe data de 14 septembrie 2020 faptul că, după ora 12:00, aglomerația a fost chiar mai mare decât la orele dimineții. Chiar dacă conducerea CTP a făcut apel către călătorii ieșeni să respecte specificul acestor curse, cei mai mulți nu țin cont de situație.

„De la ora 07:20 până la ora 08:30 în tramvaie a fost o mare aglomerație. Traficul auto a fost și el infernal astăzi. Totuși, după ora 12 au fost mai mulți călători decât în timpul dimineții. Se simte diferența acum cu elevii și studenții care încep cursurile. Ieșenii nu țin cont de cursele speciale, urcă chiar și pensionarii. Poliția locală verifică un tramvai sau un autobuz, în rest urcă toți din stații”, a spus un călător ieșean de pe traseul 6.

Intervalul curselor speciale va rămâne stabilit doar la orele dimineții

Reprezentanții CTP Iași au menționat faptul că intervalul orar stabilit pentru cursele speciale a fost ales pentru a asigura transportul în timp util al elevilor, înainte de începerea orelor.

„Primăria Municipiului Iași și Compania de Transport Public Iași au decis ca aceste curse speciale pentru elevi și studenți să fie dimineața, întrucât este perioada cea mai aglomerată a zilei, din punct de vedere al circulației rutiere, fiind necesar ca aceștia să ajungă la școala în timp util. Mai mult, programul celor mai mulți dintre aceștia începe la aceeași oră și se încheie la intervale diferite. Elevii pot folosi, de asemenea, orice alt mijloc de transport, în oricare moment al zilei”, au explicat reprezentanții Companiei de Transport Public Iași.

Numărul curselor special mobilizate de CTP este mai mic în anul 2020 comparativ cu anul trecut

În acest an, măsurile instituite pe perioada pandemiei COVID-19 impun respectarea distanțării sociale și a purtării măștii inclusiv în mijloacele de transport public. Pentru respectarea acestor măsuri se cere o frecvența mai mare a curselor de pe întregul itinerariu și, astfel, un număr mai mare de autobuze și tramvaie care să asigure transportul călătorilor ieșeni. Însă, CTP Iași a introdus în acest an doar zece unități suplimentare speciale pentru elevi și preșcolari, în timp ce în anul 2019 erau mobilizate 11 unități. La nivelul municipiului Iași sunt acreditate și autorizate 124 de unități de învățământ ale căror elevi au dreptul de a obține abonamente de la CTP Iași.

Șefii CTP Iași au stabilit zece curse speciale pentru transportul elevilor și preșcolarilor

Odată cu începerea noul an școlar, din data de 14 septembrie, Compania de Transport Public Iași a reintrodus cursele speciale pentru elevi și preșcolari. Reprezentanții CTP au decis înființarea curselor speciale pe cele mai aglomerate trasee din municipiu, adăugând un număr de zece mijloace de transport public.

Tramvaiele și autobuzele suplimentate circulă pe următoarele trasee: un tramvai pe traseul 1 cu plecare la ora 07:20 din Rond Baza 3 spre Copou, traseul 3, cu un număr de două autobuze, cu plecare la ora 07:10 și 07:20 din Rond Dancu spre Copou, traseul 9 are două tramvaie cu plecare la ora 7.20 și 7.30 din Rond Tehnopolis spre Copou, două autobuze pe traseul 36 cu plecare la orele 07:15 și 07:25 din Rond Dacia spre Copou și trei autobuze pe traseul 42 cu plecare la 07:10, 07:20 și 07:30 din zona Frigorifer spre Copou. Toate cursele au autocolante speciale pentru identificare. De astăzi, 15 septembrie, vehiculele speciale vor repeta traseele menționate pâna la ora 9.00.

Elevii au acces rapid la abonamente gratuite de la CTP Iași prin aplicația 24pay

Elevii care locuiesc în municipiul Iași beneficiază de călătorii gratuite cu mijloacele de transport public ale CTP Iași, pe durata anului calendaristic. Excepție fac elevii din instituțiile de învățământ preuniversitar din Iași care locuiesc în afara municipiului, pentru care gratuitatea este oferită doar pe durata studiilor. De asemenea, studenții cu vârsta de până la 26 de ani, înmatriculați la o formă superioară de învățământ cu frecvență din municipiul Iași, au prețul redus cu 50 la sută pentru abonamentele de călătorie.

De la tonete, aceștia pot primi astfel de abonamente în baza adeverinței ori a legitimației de student, emise de universitate sau de Serviciul Social Studențesc și valabile în anul universitar curent. Pentru a simplifica procedura de achiziționare gratuită a biletelor de călătorie, se recomandă utilizarea aplicației 24pay. Orice elev poate accesa aplicația doar dacă școala la care studiază își creează cont pe platforma online și încarcă baza de date a elevilor.

„Dupa această etapă, pentru a crea contul de elev, aceștia vor putea accesa link-ul www.sctpiasi.ro/elevi, unde vor completa denumirea instituției școlare la care studiază, numărul matricol, adresa de e-mail și parola. Toți acești pași sunt parcurși o singură dată. Ulterior, prin accesarea aplicației 24pay și scanarea oricărui cod QR, fie a celui afișat pe site-ul CTP Iași, fie a celor din stații ori din mijloacele de transport, va putea fi procurat un abonament gratuit pentru 30 de zile”, au menționat reprezentanții Companiei de Transport Public Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`