Prima pagină » Actualitate » Cursă nebună în Primăria Iași! Un angajat, fost avocat, fuge după un condamnat, pentru 50.000 de euro. Pușcăriașul i-a construit vila
Cursă nebună în Primăria Iași! Un angajat, fost avocat, fuge după un condamnat, pentru 50.000 de euro. Pușcăriașul i-a construit vila

Cursă nebună în Primăria Iași! Un angajat, fost avocat, fuge după un condamnat, pentru 50.000 de euro. Pușcăriașul i-a construit vila

30 oct. 2019, 04:00,
Ciprian Boaru, în Actualitate

Un fost avocat, angajat în Primăria Iași, cere unui fost client aproape 50.000 de euro. Sunt invocate 18 contracte de consultanță juridică. „Mi-a făcut plângeri penale pentru că aș fi falsificat acele contracte. Numai că Parchetul a avut cu totul altă părere. El a avut probleme în momentul în care avea o firmă, dar care era administrată de o femeie de pe stradă. A fost și înșelăciune, și evaziune fiscală”, spune angajatul primăriei. „Omul ăsta mi-a făcut contracte fictive, acum 15 ani. Nici nu era avocat, era stagiar. I-am făcut vilă în Vișani de la Comănescu (Constantin Comănescu, Combeton- n.r.). Am fost constructor de meserie. Când am ieșit din pușcărie în 2010, m-am trezit cu contracte de care nu aveam habar”, a declarat Mihai Toader. Executorii vor scoate la vânzare casa de peste 300 de metri pătrați. Culmea, când era avocat, Doltu l-a angajat șef de echipă pentru construirea unei vile. S-a trezit cu materiale pe care nu le-a comandat, dar care trebuiau plătite.

Un agajat din Primăria Iași are de recuperat o sumă importantă, de aproape 50.000 de euro, de la un client mai vechi. Mihai Doltu, consilier juridic în instituție din 2017, s-a judecat ani întregi cu un fost client, de pe vremea când era avocat în Baroul Iași. Doltu este declarat incompatibil în Barou din momentul în care s-a angajat la primărie. Încă din 2007, Doltu l-a avut client pe Mihai Toader, acum în vârstă de aproape 70 de ani, care avea o condamnare cu executare pentru înșelăciune și evaziune fiscală. Fostul avocat susține că a fost păcălit de client, care nu a onorat mai multe contracte de asistență juridică. În consecință, a obținut o sentință din partea judecătorilor, prin care averea lui Toader poate fi executată. În perioada următoare, pe data de 17 decembrie, executorii judecătorești valorifică bunurile debitorului Mihai Toader, cu domiciliul în comuna Scobinți. Licitația vizează vânzarea unui teren de 501 mp și o locuință cu regimul de înlțime D+P+E+pod, în suprafață utilă de 310 mp, situate în comuna amintită. Evaluatorii au stabilit un preț de pornire de 179.284 lei, sumă ce abia ar acoperi debitul invocat de creditor. Licitația va fi organizată la sediul executorului Lucian Angheluță.

Angajatul primăriei: „O persoană fără studii, extrem de abil”

Contactat de reporterii BZI, Mihai Doltu a povestit cum a ajuns să intre în această poveste.

„Toată povestea este o pagină din viața mea, foarte urâtă. Mi-a întors pe dos viața. Eu am mai multe contracte de consultanță juridică care nu au fost onorate. Mi-a făcut plângeri penale pentru că aș fi falsificat acele contracte. Numai că Parchetul a avut cu totul altă părere. El a avut probleme în momentul în care avea o firmă, dar care era administrată de o femeie de pe stradă. A fost și înșelăciune, și evaziune fiscală. A cumpărat de la ruși electrozi pe care i-a vândut mai departe, dar erau niște deșeuri. Am fost angajat pentru revizuirea hotărârii. Asta presupune foarte multă treabă. Este o persoană fără studii, extrem de abil. A reușit să-și întrerupă pedeapsa din motive medicale. Mergea șchiop prin tribunale, apoi îl vedeai că merge normal”, explică Doltu.

Fostul avocat nu este foarte optimist că va primi banii. În ciuda suprafeței mari a clădirii, Doltu precizează că nu este altceva decât o dărăpănătură.

Condamnatul: „I-am făcut vilă”

Pe de altă parte, Mihai Toader are cu totul altă părere. Acesta susține că i-a construit fostului avocat o vilă în satul Vișani. Între timp, proprietatea a fost vândută.

„Omul ăsta mi-a făcut contracte fictive, acum 15 ani. Nici nu era avocat, era stagiar. I-am făcut vilă în Vișani de la Comănescu (Constantin Comănescu, Combeton- n.r.). Am fost constructor de meserie. Când am ieșit din pușcărie în 2010, m-am trezit cu contracte de care nu aveam habar. Eu nu am putut să demonstrez că i-am făcut casa. Doamne, Maica Domnului! Nu este nicio instituție care să-i spună că era stagiar?”, este reacția lui Toader, în momentul în care a aflat că este executat pentru aproape 50.000 de euro.

Singura legătură a lui Doltu cu falimentarul Comănescu este un debit de 86.000 lei contractat de la cel din urmă în 2011, scadent în același an.

„Cât am colaborat pe tărâmul asistenței juridice, m-a împins și l-am luat șef de echipă, la casa mea. Contractul de furnizare de materiale era cu Combeton. Era prieten cu Comănescu. Contractul era pe 50.000 de lei. Am achitat. Clauzele spuneau că poate fi prelungit numai în formă scrisă. M-au sunat, am plătit. Având relații vechi cu Comănescu, Toader spunea să mai trimită materiale pe numele meu. Habar nu aveam. El avea lucrări și prin alte zone. Bun de plată eram eu. Instanța a spus că Toader a avut mandat tacit. Procesul este încă în derulare cu Combeton. Casa a fost vândută, nu este în declarația de avere”, explică Doltu.

Angajații din primărie se pricep

Mihai Doltu nu este singurul angajat din primărie care a apelat la executori. Gabriel Ghergheșanu a împrumutat în trecut suma de 53.000 de euro, fostului stareț al mănăstirii Golia, Vitalie Victorin Danciu. Cel din urmă a cheltuit banii, fiind un împătimit al jocurilor de noroc. Superiorii l-au schimbat din funcție cu starețul Serafim Nastasiu. Însă, debitul a rămas. Văzând că nu există altă cale, preoții au cerut ca datoria să fie plătită în rate. Deoarece s-a mai ars în relația cu fețele bisericești, Ghergheșanu a cerut încheierea unui acord notarial. Documentul arată că Mănăstirea Golia trebuie să plătească lunar o rată de aproape 4 mii de euro până la stingerea debitului. Vor proveni banii pentru achitarea datoriei. Apărarea lui Ghergheșanu s-a bazat pe o hârtie semnată de starețul Vitalie în data de 24.07.2013, care avea și ștampila mănăstirii. A fost suficient pentru ca instanța să-i dea dreptate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *