Curs valutar 4 ianuarie 2021. Banca Naţională a publicat cotaţiile aferente aceste zile iar leul românesc începe prima zi lucrătoare din 2021 în uşoară apreciere faţă de euro şi dolar. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4.8691 lei/euro, 3,9609 lei/dolar, 5,4234 lei/lira sterlină, 4,5036 lei/francul elveţian.
Curs valutar 4 ianuarie 2021
Potrivit datelor publicate luni de BNR, la începutul săptămânii euro a scăzut cu 0.01%, ajungând la valoarea de 4.8691 lei.
Dolarul american s-a depreciat şi el în raport cu moneda naţională cu 0.13%, ajungând la valoarea de 3.9609 lei.
Lira sterlină pe de altă parte a crescut luni ajungând la valoarea de 5,4234 lei.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu francul elveţian care a ajuns la valoarea de 4,5036 lei.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pe 31 decembrie un curs de referinţă de 4,8694 lei/euro, 3,9660 lei/dolar, 5,4201 lei/lira sterlină, 4,4997 lei/franc elveţian.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut luni de la 2,03% la 2,01%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Indicele ROBOR la 6 luni, care a coborât de la 2,10% la 2,09%.
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut joi, 12 noiembrie, rata dobânzii de politica monetară la nivelul de 1,5% pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.
De asemenea, Consiliul de administraţie al băncii centrale a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 5% de la 6%, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie -23 decembrie 2020 şi menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8%.
Aurul a crescut semnificativ până la 246,2338 lei pentru un gram, faţă de 241,4052 lei pentru un gram, nivelul din şedinţa precedentă. Pe 7 august 2020, aurul a atins un nou record în fata leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.
Ce reprezintă ROBOR
ROBOR este un indicator foarte important, de referinţă, pentru calculul dobânzilor creditelor luate în lei. Denumirea lui vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate.
Cu ajutorul lui, băncile stabilesc dobânzile la ratele pe care va trebui să le plătim în fiecare lună.
Tehnic vorbind, ROBOR este calculat în fiecare zi de către Banca Naţională a României şi reprezintă media aritmetica a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci din ţara noastră.
În funcţie de acest indice, toate băncile vor stabili valoarea dobânzilor variabile, astfel că el are o puternică influenta în calculul ratelor lunare resimţite de către cei ce au credite în derulare, luate în lei.
Dacă ar fi să dăm o definiţie ROBOR pe înţelesul tuturor, trebuie mai întâi să amintim faptul că băncile împrumută zilnic lichidităţi una de la cealaltă, pe piaţa interbancară, pe intervale de timp destul de scurte, cuprinse între o zi şi maxim un an.
Preconizările BNR pentru redresarea economiei
Specialiştii BNR au făcut analize amănunţite asupra efectelor şi modalităţilor de redresare economică. În cazul în care, în perioada iulie-august-septembrie, activitatea economică s-ar fi menţinut la nivelul estimat pentru luna iunie, în termeni trimestriali, s-ar fi putut observa o creştere economică deosebit de robustă. Din păcate datele nu arata aceasta previziune. Rămâne de văzut care vor fi noile pârghii folosite de autorităţi pentru redresarea economiei.
Recent Guvernul a luat o decizie de a găsi noi măsuri fiscale şi de cheltuieli. Acestera au fost anunţate până în prezent aproximativ 2% din PIB-ul din 2019. Măsurile includ fonduri suplimentare pentru sistemul de sănătate, acoperirea parţială a salariilor părinţilor care rămân acasă pentru perioada în care şcolile sunt închise. În acelaşi timp, noile masrui anunţate, ar trebui să ajute şi să stabilizeze, într-un fel sau altul, cursul de schimb realizat de Banca Naţională a României.