Prima pagină » National » Curs valutar 29 decembrie 2020. Moneda euro, în uşoară creştere
Curs valutar 29 decembrie 2020. Moneda euro, în uşoară creştere

Curs valutar 29 decembrie 2020. Moneda euro, în uşoară creştere

29 dec. 2020, 14:03,
în National

Curs valutar 29 decembrie 2020. Banca Naţională a publicat cotaţiile aferente aceste zile iar moneda euro începe ziua în uşoară creştere faţă de cursul anunţat ieri. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8743 lei/euro, 3,9797 lei/dolarul american, 5,3646 lei/lira sterlină, 4,4926 lei/francul elveţian.

Curs valutar 29 decembrie 2020

Euro creşte uşor, dar rămâne la 4,87 lei, aproape de cursul anunţat în şedinţă precedentă de BNR. Euro a atins maximul istoric în fata leului pe 25 septembrie 2020: 4,8750 lei/euro, la cursul BNR.

Dolarul scade la 3,97 lei, faţă de 3,99 lei, nivelul anunţat în şedinţă precedentă de la BNR. Pe 18 decembrie 2020, dolarul a atins cea mai mică valoare din septembrie 2018 încoace, în fata monedei naţionale. Pe 23 martie, dolarul a atins cel mai ridicat nivel din istorie în fata leului: 4,5316 lei.

Lira sterlină a scăzut la 5,36 lei, faţă de 5,38 lei, cursul anunţat de BNR în şedinţă precedentă.

Francul elveţian a crescut, ajungând la valoarea de 4,49 faţă de 4,48 din şedinţa precedentă.

ROBOR la trei luni a rămas la 2,03%, acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă, când a atins cel mai scăzut nivel din 24 septembrie 2020.

ROBOR la şase luni a rămas la 2,10%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut joi, 12 noiembrie, rata dobânzii de politica monetară la nivelul de 1,5% pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.

Aurul a crescut în şedinţă precedentă la 241,0851 lei pentru un gram, faţă de 240,5762 lei pentru un gram, nivelul din şedinţa precedentă. Pe 7 august, aurul a atins un nou record în fata leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Ce reprezintă ROBOR

ROBOR este un indicator foarte important, de referinţă, pentru calculul dobânzilor creditelor luate în lei. Denumirea lui vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate.

Cu ajutorul lui, băncile stabilesc dobânzile la ratele pe care va trebui să le plătim în fiecare lună.

Tehnic vorbind, ROBOR este calculat în fiecare zi de către Banca Naţională a României şi reprezintă media aritmetica a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci din ţara noastră.

În funcţie de acest indice, toate băncile vor stabili valoarea dobânzilor variabile, astfel că el are o puternică influenta în calculul ratelor lunare resimţite de către cei ce au credite în derulare, luate în lei.

Dacă ar fi să dăm o definiţie ROBOR pe înţelesul tuturor, trebuie mai întâi să amintim faptul că băncile împrumută zilnic lichidităţi una de la cealaltă, pe piaţa interbancară, pe intervale de timp destul de scurte, cuprinse între o zi şi maxim un an.

Impactul creşterii Robor pentru rata ta

Indicii Robor la trei şi la şase luni sunt cei mai folosiţi de către bănci pentru stabilirea dobânzilor. Ratele creditelor acordate pe o perioadă foarte lungă sunt foarte sensibile la variaţia ratelor de dobândă. Modificări de câteva puncte procentuale ale dobânzilor interbancare pot conduce la modificări însemnate ale ratelor lunare şi pot pune presiune pe capacitatea de rambursare a debitorilor.

Pentru a preveni situaţiile în care debitorii se îndatorează în exces, este esenţială prezentarea clienţilor, a ratei lunare aferente creditului solicitat în diverse scenarii de evoluţie a dobânzilor interbancare.

O soluţie pentru creditele existente cu dobândă variabilă, este transformarea creditului în unul cu dobândă fixă, cu ajutorul refinanţării. Poate că dobânda lunară nu este avantajoasă acum, însă pe termen lung vei plăti mai puţin către bancă.

Preconizările BNR pentru redresarea economiei

Specialiştii BNR au făcut analize amănunţite asupra efectelor şi modalităţilor de redresare economică. În cazul în care, în perioada iulie-august-septembrie, activitatea economică s-ar fi menţinut la nivelul estimat pentru luna iunie, în termeni trimestriali, s-ar fi putut observa o creştere economică deosebit de robustă. Din păcate datele nu arata aceasta previziune. Rămâne de văzut care vor fi noile pârghii folosite de autorităţi pentru redresarea economiei.

Recent Guvernul a luat o decizie de a găsi noi măsuri fiscale şi de cheltuieli. Acestera au fost anunţate până în prezent aproximativ 2% din PIB-ul din 2019. Măsurile includ fonduri suplimentare pentru sistemul de sănătate, acoperirea parţială a salariilor părinţilor care rămân acasă pentru perioada în care şcolile sunt închise. În acelaşi timp, noile masrui anunţate, ar trebui să ajute şi să stabilizeze, într-un fel sau altul, cursul de schimb realizat de Banca Naţională a României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *