Prima pagină » Stiri si curiozitati » Curs valutar 2 aprilie 2021. Ce se întâmplă cu moneda europeană la sfârșitul săptămânii
Curs valutar 2 aprilie 2021. Ce se întâmplă cu moneda europeană la sfârșitul săptămânii

Curs valutar 2 aprilie 2021. Ce se întâmplă cu moneda europeană la sfârșitul săptămânii

02 apr. 2021, 09:32,
în Stiri si curiozitati

Curs valutar 2 aprilie 2021. Banca Națională a României (BNR) va trasnsmite noile cotații ale principalelor monede de pe piața interbancară la ora 13:00. Până atunci, cursul valabil este cel de ieri, 1 aprilie.

În luna amartie, moneda europeană a înregistrat nu mai puțin de 11 maximuri istorice. Valoarea maximă atinsă s-a apropiat amenințător de 5 lei, fiind de 4.9251 lei, la data de 31 martie 2021.

Curs valutar 2 aprilie 2021

Moneda unică europeană s-a depreciat în fața leului la 1 aprilie, încheind o serie de patru aprecieri consecutive. Variația suferită de euro este de -0.0134, iar prețul acesteia a ajuns la 4.9117 lei.

Moneda americană a scăzut și ea în fața leului. Înainte de această depreciere, dolarul a avut o serie de șapte creșteri consecutive, în care a atins și valoarea maximă a anului 2021, de 4.1969 lei, înregistrată la data de 31 martie 2021. La ultima raportare a BNR, variația valutei a fost cea mai mică a zilei, de -0.0133, iar prețul acesteia a fost 4.1836 lei.

Cea mai mare depreciere a zilei este cea a monedei elvețiene. Francul a încheiat o serie de trei aprecieri consecutive. Variația zilei de 1 aprilie este de -0.0297, iar prețul acestuia a ajuns la 4.4216 lei.

O scădere însemnată a fost înregistrată și de moneda britanică. Astfel, lira a încheiat și ea o serie de șase aprecieri consecutive, care i-au adus și cursul maxim al acestui an, de 5.7864 lei, înregistrat la data de 31 martie 2021. La data de 1 aprilie, valuta a avut o variație de -0.0249 și a ajuns la un preț de 5.7615.

Prețul gramului de aur este 230.5864 lei. Pe 7 august 2020, aurul a atins un nou record în faţa leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Cursul valutar pentru astăzi va fi comunicat de oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) în jurul orei 13:00 şi, imediat ce se va afla, va fi publicat şi pe BZI.ro.

1 euro = 4.9106

1 dolar = 4.1684

1 franc elveţian = 4.4304

o liră sterlină = 5.7656

Indicele ROBOR la trei luni: 1.67.

Indicele ROBOR la șase luni: 1.73

Noua valoare a IRCC, valabilă în perioada ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în scădere de la 2,17% în trimestrul IV din 2020. Scăderea de 0,29 puncte procentuale se aplică pentru creditele acordate populației după mai 2019, dată la care a înlocuit referința ROBOR în contracte. După o periodă de circa 6 luni în care IRCC a fost mai mare decât ROBOR, indicele pentru creditele noi trece din nou pe scădere.

Valoarea IRCC este calculată pe baza dobânzii medii la care băncile se împrumută între ele și aplicată cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință, Valoarea aplicabilă din ianuarie este calculată pe datele din iulie-septembrie.

Cum calculează BNR cursul valutar

De-a lungul inregii zile lucrătoare, există un curs cotat permanent, pe aşa-numita piaţa valutară interbancară. Acolo participă toate băncile autorizate, pentru a îşi regla excesul sau nevoile de valută. Există un curs BID – al ofertei, respectiv unul ASK – al cererii, care se afla de obicei la o distanţă de mai puţin de un ban unul de celălalt.

La ora 13, BNR observă cursul ASK pentru perechea euro/leu. Dacă punctul exact în care se afla leul i se pare că este mai degrabă o extremă şi nu reflectă evoluţia de peste zi, vă alege oricare moment din oră premergătoare. În zile cu volatilitate mare, libertatea asta ajută destul de mult la „stabilizare “.

Odată cu anunţarea reperului faţă de euro, Banca Naţională ia direct de pe piaţa internaţională cotaţiile celorlalte valute faţă de euro şi face aşa-numitul cross – raportarea faţă de leu. Chiar dacă se fac tranzacţii şi în alte valute pe piaţa locală, preţul este atât de sincronizat încât nu este nevoie de cotaţii separate.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Elena Udrea scapă de opt luni de închisoare în dosarul „Gala Bute”. A executat deja trei ani la Penitenciarul Târgșor
Playtech.ro
Cine este Claudiu Gherguț, marele câștigător al Chefi la cuțite.A fost obligat să...
observatornews.ro
Cât pierde anual România din evaziunea fiscală. Guda: "Sunt mai mulți bani pierduți din furăciune, decât tot programul PNRR"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bijuteria aeriană de un miliard de euro de lângă București. Primele imagini
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Simion, OUT! Au mâncat din aceeași farfurie și acum îi ia locul! Mutare ȘOC pe scena politică
Playtech.ro
Zodiile protejate de divinitate de Înălțarea Domnului. Nativii aceştia sunt aleşii astrali
Dailybusiness.ro
Anamaria Gavrilă, șefa POT, a cerut STS-ului lista cu datele celor peste 11 milioane de votanți din turul doi al prezidențialelor, inclusiv ale celor care „nu erau în viață la momentul votului”
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 mai 2025
29 mai 2025