Prima pagină » National » Curs valutar 19 februarie 2021. Ce se întâmplă astăzi la casele de schimb valutar?
Curs valutar 19 februarie 2021. Ce se întâmplă astăzi la casele de schimb valutar?

Curs valutar 19 februarie 2021. Ce se întâmplă astăzi la casele de schimb valutar?

19 feb. 2021, 14:38,
BZI.ro, în National

Curs valutar 19 februarie 2021. Banca Naţională a publicat cotaţiile aferente aceste zile iar euro a rămas constant la sfârşitul săptămânii. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4.8747 lei/euro, 4.0151 lei/dolarul american, 5,6193 lei/lira sterlină, 4,4930 lei/francul elveţian.

Curs valutar 19 februarie 2021

Potrivit datelor publicate vineri de BNR, la finalul săptămânii euro a rămas la valoarea de 4.8747 lei

Dolarul american pe de altă parte s-a depreciat cu 0.61%, ajungând la valoarea de 4.0151 lei.

Lira sterlină s-a depreciat şi ea vineri ajungând la valoarea de 5,6193 lei.

Francul elveţian a scăzut şi el la 4,4930 lei.

Preţul gramului de aur este de 228,7107 lei. Pe 7 august, aurul a atins un nou record în fata leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, crescuse joi de la 1,54% la 1,55%, potrivit datelor publicate de BNR. De cealaltă parte, Indicele ROBOR la 6 luni s-a menţinut la 1,63%.

De menţionat este faptul că, pe 15 ianuarie, consiliul de administraţie al BNR, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politica monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an.

De asemenea, BNR a mai decis păstrarea nemodificată a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumuta, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

În ceea ce priveşte valoarea IRCC, aferenta perioadei ianuarie-martie 2021, aceasta este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020. Reducerea de 0,29 puncte procentuale se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, dată la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcţie de dobândă medie la care se împrumuta băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, că medie aritmetica a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Cum calculează BNR cursul valutar

Există un curs cotat permanent, de-a lungul întregii zile lucrătoare, pe aşa-numita piaţa valutară interbancară. Acolo participa toate băncile autorizate, pentru a îşi regla excesul sau nevoile de valută. Există un curs BID – al ofertei, respectiv unul ASK – al cererii, care se afla de obicei la o distanţă de mai puţin de un ban unul de celălalt.

La ora 13, BNR observă cursul ASK pentru perechea euro/leu. Dacă punctul exact în care se afla leul i se pare că este mai degrabă o extremă şi nu reflectă evoluţia de peste zi, va alege oricare moment din oră premergătoare. În zile cu volatilitate mare, libertatea asta ajută destul de mult la „stabilizare “.

Odată cu anunţarea reperului faţă de euro, Banca Naţională ia direct de pe piaţa internaţională cotaţiile celorlalte valute faţă de euro şi face aşa-numitul cross – raportarea faţă de leu. Chiar dacă se fac tranzacţii şi în alte valute pe piaţa locală, preţul este atât de sincronizat încât nu este nevoie de cotaţii separate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *