Prima pagină » National » Curs valutar 12 februarie 2021. Leul se prăbușește la finalul săptămânii
Curs valutar 12 februarie 2021. Leul se prăbușește la finalul săptămânii

Curs valutar 12 februarie 2021. Leul se prăbușește la finalul săptămânii

12 feb. 2021, 15:03,
în National

Curs valutar 12 februarie 2021. Banca Naţională a publicat cotaţiile aferente aceste zile iar leul se prăbușește la finalul săptămânii. Astfel, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8743 lei/euro, 4,0259 lei/dolarul american, 5,5516 lei/lira sterlină, 4,5101 lei/francul elveţian.

Curs valutar 12 februarie 2021

Leul s-a depreciat foarte uşor faţă de monedă unică europeană, arata cel mai recent curs valutar, dat publicităţii vineri de Banca Naţională. Un euro valorează 4,8743 lei, în creştere cu 0,02 bani faţă de şedinţa precedentă, când moneda europeană valora 4,8741 lei.

Moneda autohtonă s-a depreciat şi faţă de dolarul american, cotat la 4,0259 lei, în creştere cu 0,65 bani faţă de şedinţa precedentă, când dolarul valora 4,0194 lei.

Leul s-a apreciat în fata francului elveţian, cotat de Banca Naţională la 4,5101 lei, faţă de 4,5133 lei în ultima şedinţă. Leul s-a întărit şi faţă de lira sterlină, cotată de BNR la 5,5516 lei, faţă de 5,5555 lei în şedinţă precedentă.

Leul s-a apreciat în raport cu forintul maghiar, BNR publicând o cotaţie de 1,3574 lei pentru 100 de forinţi, faţă de 1,3629 lei în şedinţă precedentă. Leul s-a depreciat nesemnificativ faţă de leva bulgărească, care a fost cotata la 2,4922 lei, faţă de 2,4921 lei în şedinţă precedentă. Moneda noastră s-a depreciat în raport cu leul moldovenesc, care a fost cotat la 0,2298 lei, faţă de 0,2293 lei, în şedinţă precedentă.

Gramul de aur s-a ieftinit până la valoarea de 235,6601 lei, de la 237,9838 lei cât valora în şedinţă precedentă. Pe 7 august, aurul a atins un nou record în fata leului, 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.

ROBOR la trei luni a crescut la 1,55%.

ROBOR la şase luni a crescut la 1,63%.

Ce reprezintă ROBOR

ROBOR este un indicator foarte important, de referinţă, pentru calculul dobânzilor creditelor luate în lei. Denumirea lui vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate.

Cu ajutorul lui, băncile stabilesc dobânzile la ratele pe care va trebui să le plătim în fiecare lună.

Tehnic vorbind, ROBOR este calculat în fiecare zi de către Banca Naţională a României şi reprezintă media aritmetica a cotaţiilor practicate de primele 10 bănci din ţara noastră.

În funcţie de acest indice, toate băncile vor stabili valoarea dobânzilor variabile, astfel că el are o puternică influenta în calculul ratelor lunare resimţite de către cei ce au credite în derulare, luate în lei.

Dacă ar fi să dăm o definiţie ROBOR pe înţelesul tuturor, trebuie mai întâi să amintim faptul că băncile împrumută zilnic lichidităţi una de la cealaltă, pe piaţa interbancară, pe intervale de timp destul de scurte, cuprinse între o zi şi maxim un an.

Noua valoare a IRCC, valabilă în perioada ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în scădere de la 2,17% în trimestrul IV din 2020. Scăderea de 0,29 puncte procentuale se aplică pentru creditele acordate populaţiei după mai 2019, dată la care a înlocuit referinţă ROBOR în contracte. După o perioda de circa 6 luni în care IRCC a fost mai mare decât ROBOR, indicele pentru creditele noi trece din nou pe scădere.

Valoarea IRCC este calculată pe baza dobânzii medii la care băncile se împrumuta între ele şi aplicată cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă, Valoarea aplicabilă din ianuarie este calculată pe datele din iulie-septembrie.

Cum calculează BNR cursul valutar

Există un curs cotat permanent, de-a lungul întregii zile lucrătoare, pe aşa-numita piaţa valutară interbancară. Acolo participa toate băncile autorizate, pentru a îşi regla excesul sau nevoile de valută. Există un curs BID – al ofertei, respectiv unul ASK – al cererii, care se afla de obicei la o distanţă de mai puţin de un ban unul de celălalt.

La ora 13, BNR observă cursul ASK pentru perechea euro/leu. Dacă punctul exact în care se afla leul i se pare că este mai degrabă o extremă şi nu reflectă evoluţia de peste zi, va alege oricare moment din oră premergătoare. În zile cu volatilitate mare, libertatea asta ajută destul de mult la „stabilizare “.

Odată cu anunţarea reperului faţă de euro, Banca Naţională ia direct de pe piaţa internaţională cotaţiile celorlalte valute faţă de euro şi face aşa-numitul cross – raportarea faţă de leu. Chiar dacă se fac tranzacţii şi în alte valute pe piaţa locală, preţul este atât de sincronizat încât nu este nevoie de cotaţii separate.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
De ce refuza Mihai Eminescu să fie pozat. Există doar patru fotografii cu el
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025