Prima pagină » National » Curs valutar 1 septembrie 2020. Leul creşte în faţa dolarului şi a monedei europene
Curs valutar 1 septembrie 2020. Leul creşte în faţa dolarului şi a monedei europene

Curs valutar 1 septembrie 2020. Leul creşte în faţa dolarului şi a monedei europene

01 sept. 2020, 14:17,
în National

Curs valutar 1 septembrie 2020. Banca Naţională a publicat cotaţiile valutare aferente acestei zile, iar leul românesc are o zi excelentă în faţa principalelor valute. Astfel, BNR a anunţat, marţi, un curs de referinţă de 4,8393 lei pentru un euro, în scădere cu 0,0011 lei faţă de nivelul de 4,8404 lei pentru un euro atins luni. De asemenea, dolarul scade cu 0,0236 lei faţă de ziua precedentă şi ajunge la 4,0395 lei pe unitate.

Curs valutar 1 septembrie 2020

Maximul istoric înregistrat de euro în raport cu leul, de 4,8448 lei/euro, a fost atins pe 17 martie 2020. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a scăzut marţi cu 0,58%, de la nivelul de 4,0631 lei pe unitate înregistrat luni la 4,0395 lei pe unitate.

Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.

Aurul a fost cotat la 258,1765 lei pentru un gram, în creştere faţă de preţul înregistrat luni, de 255,8289 lei, arată News.ro.

Ce spune, Banca Naţională a României, despre suspendarea ratelor romanilor

Vești de ultimă oră pentru românii care doresc să își suspende ratele la bănci sau care au cerut deja acest lucru din partea băncilor. Banca Națională a României subliniază faptul că obligațiile de plată ale debitorilor către instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare suspendate în conformitate cu prevederile OUG nr.37/2020 nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plată, conform Mediafax.

Respectivele sume sunt înregistrate cu totul diferit față de situațiile de neplată înregistrate de CRC. În consecință, amânarea la plată determinată de pandemia coronavirusului SARS –CoV -2 nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relațiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice.

Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea și funcționarea la Banca Națională a României a Centralei Riscului de Credit sunt evidențiate explicit aceste diferențe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilitățile OUG nr.37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienților care au apelat la această prevedere. Modul de înregistrare la CRC a suspendării obligațiilor de plată potrivit OUG nr.37/2020 evidențiază caracterul complet diferit al restructurării de credit la care s-a apelat în situația determinată de pandemie, astfel încât aceasta să nu fie considerată o problemă specifică a debitorului.

Într-o declarație publică, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) interpretează complet greșit faptul că, prin regulamentele BNR, obligațiile de plată suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afectează negativ debitorii prin îngrădirea accesului la servicii bancare pe viitor, precizează banca națională.

BNR asigură faptul că persoanele fizice și juridice care au apelat la facilitățile prevăzute în OUG nr.37/2020 nu sunt considerate clienți nebancabili și relațiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăților. Cu toate acestea, subliniem că decizia de creditare a unui client este o decizie internă a creditorului, în conformitate cu politică proprie de creditare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`