Curry este un condiment asiatic intens folosit în toată lumea și care dă un gust aparte mâncării. Amalgamul de mirodenii cunoscut sub numele de curry poate conferi un caracter gustativ intens preparatelor culinare. În funcție de tipul de curry, acestea pot varia în nivelul de iuțeală și pot îmbrăca nuanțe diferite, influențate de componentele din care fiecare amestec este compus. Fiind o combinație de diverse mirodenii, curry poate să aducă mâncării atât o notă condimentată, cât și nuanțe de arome care transformă fiecare fel de mâncare într-un adevărat deliciu.”
Curry, un condiment asiatic cu un gust aparte
Praful de curry, pronunțat ca ‘că-ri’, reprezintă un amestec variat de condimente și nu trebuie confundat cu mâncarea cu același nume. Acest amestec a fost creat de coloniștii englezi din India cu scopul de a captura diversitatea bucătăriei indiene într-un singur amestec. Astăzi, praful de curry este răspândit în numeroase combinații în întreaga lume.
Deoarece nu există o rețetă unică sau standard pentru această amestecare care poate conține între 10 și 20 de condimente, este dificil să se ofere o formulă de prezentare universală. Cu toate acestea, în niciun amestec de curry nu lipsește praful de curcumă, care conferă culoarea – mai mult sau mai puțin galbenă, în funcție de celelalte condimente din amestec.
În funcție de sortiment, ingredientele din amestecul de curry pot fi fructate, aromate sau iuți. Gustul prafului de curry este dat de condimentele care îl compun și de proporțiile acestora. Un amestec clasic de curry include, pe lângă curcumă, ghimbir, nucșoară, chimion, piper, coriandru și pigmenți sau semințe de schinduf.
În unele regiuni din India, acest amestec poate include și cuișoare, scorțișoară, nucșoară, piper Cayenne și paprika (boia de ardei). În alte părți, cum ar fi Thailanda, Malaezia și Indonezia, curry-ul este adaptat la preferințele locale prin adăugarea de pudră de cocos, iarbă de lămâie și frunze de curry. Unele amestecuri pot include și faină de legume pentru a conferi mai multă consistență prafului de curry
La ce tipuri de mâncare folosim acest condiment?
Rețetele precum Friptura Satay, Garam Masala, Pui Makhan și Murgh Madras evocă o aură misterioasă, la fel de delicioasă precum sunt și de apreciate. Principalul secret al acestor preparate constă, fără îndoială, în selecția atentă a amestecului de condimente care le conferă aroma lor distinctivă. Iuțeala specifică a acestor condimente se potrivește perfect cu preparate precum supele Kari, care fac parte din bucătăria asiatică și sosurile asociate, dar și cu o gamă variată de mâncăruri din carne și pește, marinade, preparate din carne tocată, sosuri de roșii, supe, legume în toate formele, orez, preparate wok asiatice și multe altele, care au în comun utilizarea laptelui de cocos. În plus, condimentele de curry nu numai că aduc un gust distinctiv, ci și colorează preparatele într-un galben specific, datorat curcuminei.
Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să nu supraîncălziți amestecul de curry, deoarece acesta poate deveni amar. După rumenire, amestecul de curry poate fi stins cu supă de legume sau carne, și este deosebit de savuros atunci când este combinat cu lapte de cocos, ardei iuți, ceapă și usturoi. Praful de curry este disponibil în majoritatea supermarketurilor și hipermarketurilor, însă cele mai autentice și bune amestecuri de curry pot fi găsite la magazinele asiatice specializate Așadar, curry este un condiment gustos care trebuie folosit cu prudență pentru că, nu-i așa, ce-i prea mult mereu strică!