Curiozitati din Australia. Australia este un continent situat în întregime în emisfera sudică sau australa, de aici şi numele. Ţara Australia ocupa întreg continentul mai sus menţionat. Navigatorul englez Mathew Filnders a fost primul care a propus numele continentului, în 1815. Astfel a fost înlocuit vechiul nume de Noua Olanda, dat în secole XVII-XVIII de olandezi. În rândurile de mai jos vă propunem nişte curiozităţi despre acest continent.
Curiozitati din Australia. Cel mai mic continent din lume
Cu o suprafaţă de 7 692 030 km2, acesta este cel mai mic continent de pe Terra.
Este continentul cu cea mai mică altitudine medie, de circa 210 m, 95% din teritoriu fiind sub 600 m altitudine.
Este cel mai arid dintre continente.
Aici se găseşte cel mai adânc canion submarin, la sudul oraşului Esperance: (1 800 m); lăţimea sa este de 32 km.
Lacul Eyre, care se afla la marginea Deşertului Simpson, are cele mai mari variaţii ale suprafeţei. Acesta îşi reduce suprafaţă cu circa 75% în decurs de un an. De exemplu, în septembrie 1950 avea o suprafaţă de 15 000 km, adică se afla în limitele sale normale. La 20 noiembrie 1951, în urma scăderii apelor, se întindea doar pe jumătate din suprafaţa sa. Altitudinea lacului este inferioară nivelului mării, fundul lacului fiind la -11 m.
Cele mai bogate resurse subterane de apă se găsesc pe acest teritoriu (se cunosc 15 bazine subterane arteziene între care şi cel mai mare din lume, dezvoltat pe 1 736 km2). Acestea asigura, alături de apele de suprafaţă, irigarea culturilor şi păşunilor.
Oraşul Kalgoorlie este capitala aurului australian.
Este cea mai mare producătoare mondială de diamante.
Există peste 10 000 de foraje ce produc zilnic apa utilizabilă.
În Australia întâlnim 75% din flora mondială, respectiv 13 000 de specii.
Eucaliptul, arborele naţional
Arborele naţional este eucaliptul, peste 400 de specii întâlnindu-se aici. Eucaliptul Karri unul dintre cei mai înalţi copaci din lume, se ramifica la 50 m deasupra solului.
Fauna de pe continent cuprinde numeroase ,,fosile vii”, specii de animale dispărute de pe celelalte continente. Printre ele amintim echidna şi ornitoringul, 50 de specii de cangur (unele mai mici ca iepurele, altele înalte de aproape 2 m), alte marsupiale (ursul Koala, cârtita marsupiala s.a.), lebăda neagră, rama gigantică (2 m).
Majoritatea mamiferelor sunt marsupiale (230). Specialiştii au arataa că Australia nu este un leagăn al marsupialelor, ci un azil al acestora. Se pare că marsupialele au venit aici din alte zone.
Cangurul şi pasărea emu sunt animalele emblematice, ele figurând pe stema statului.
Heron Island în Marea Barieră de Corali oferă vizitatorilor circa 1 100 de specii de peşti şi peste 200 varietăţi de corali prin intermediul unui observator submarin.
Kakadoo Naţional Park, localizat în Peninsulă Arnhem este unul dintre cele mai mari parcuri naţionale din lume. În prezent este aflat în administraţia aborigenilor.
Curiozitati din Australia. Graniţe trasate artificial
Graniţele dintre state au fost trasate artificial, urmărind cel mai adesea liniile meridianelor şi paralelelor.
În peştera Koonalda au fost descoperite resturi de unelte aparţinând tipului pebble culture care atestă prezenţa omului în aceste locuri încă de acum 20 000 ani, când probabil climatul nu era atât de inospitalier.
Capitala Canberra a fost construită în etape, începând cu anul 1913 şi inaugurata în 1927. Capitala nu are funcţii industriale, ci numai administrative şi culturale.
Canberra este un oraş grădină, plantat cu 2 milioane de arbori.
Melbourne, fondat în 1835, se dezvoltă rapid după 1851, când devine portul de debarcare a căutătorilor de aur. Este cel mai sudic oraş milionar, în sud-estul ţării.
Oraşul cu cea mai mare suprafaţă este Mount Isa. Este situat în nord-estul Australiei şi are o suprafaţă de 40 978 km2.
Reprezentând doar 1% din teritoriul continentului, Tasmania este cel mai mic dintre statele australiene.
Insula Tasmania da 40 % din producţia mondială legală de morfină.
Deţine locul I pe Glob în ceea ce priveşte numărul de ovine (cu 10 oi /loc.).
Cea mai lungă cale ferată standardizată
Căile ferate au ecartament diferit în fiecare stat.
Harbour Bridge unul dintre cele mai lungi poduri din lume. Cu o lungime de 4 km, acesta leagă centrul oraşului Sydney de cartierele din nord
Cea mai lungă cale ferată standardizată, de la Sydney la Perth, leagă Pacificul de Oceanul Indian. Transaustralianul are o lungime de 4 400 km, din care 540 km în linie dreaptă la traversarea câmpiei Nullarbor.
Majoritatea celor 763 de aşa-zise lacuri nu sunt decât nişte întinderi mlăştinoase sau acoperite de cruste saline.