Prima pagină » Informații utile » Curiozități despre unghii! Se dezvoltă mai rapid la bărbați decât la femei!

Curiozități despre unghii! Se dezvoltă mai rapid la bărbați decât la femei!

11 aug. 2024, 15:33,
în Informații utile

Unghiile sunt definite drept „un apendice al tegumentului“ şi acoperă 1/7 din suprafaţa dorsală a degetelor. Protejează pulpa degetelor, acestea fiind „soră” cu părul şi stratul cornos al pielii.

Unghiile sunt formate din celule moarte ale pielii, care sunt împinse în afara de la baza unghiei. Acest proces este cunoscut sub numele de creștere.

Curiozități despre unghii

Unghiile cresc din foliculii de unghii, care sunt zonele de la baza unghiei unde celulele pielii se împing în sus și formează unghia. Celulele care formează unghia sunt alcătuite din keratină, o proteină puternică care le oferă unghiilor rezistența și flexibilitatea. Procesul de creștere a unghiilor este controlat de hormoni și de factorii genetici. Unghiile cresc de obicei între 0,1 și 0,3 mm pe zi, cu o viteză mai mare la copii și la tineri decât la adulți.

Deși procesul de creștere a unghiilor poate fi influențat de factori interni, cum ar fi dieta sau starea noastră de sănătate, factorii externi, cum ar fi traumatismele sau expunerea la produse chimice, pot afecta, de asemenea, creșterea unghiilor. O îngrijire adecvată a unghiilor, cum ar fi tăierea regulată și hidratarea, poate ajuta la menținerea unghiilor sănătoase și frumoase.

Unghiile noastre sunt alcătuite din mai multe părţi. Partea vizibilă este cunoscută sub numele de corp unghial. Sub acesta se află patul unghiei. Partea albă în formă de semilună de la baza unghiei se numeşte lunulă (cunoscută şi ca matricea distală). Ţesutul de deasupra matricei se numeşte cuticulă, iar ţesutul moale aflat imediat peste cuticulă poartă numele de eponichium.

Cum cresc acestea?

Lama unghială ia naştere în permanenţă, în tot timpul vieţii, din stratul germinativ unghial. Creşterea este mai rapidă ziua decât noaptea, la mâna dreaptă faţă de cea stângă, la tineri faţă de bătrâni, vara faţă de iarnă sau în condiţii de frig, la bărbaţi faţă de femei, la degetele median, inelar şi index faţă de haluce şi degetul mic.

La fel, în cazul anumitor boli se produce creşterea mai rapidă. În psoriazis, în pitiriazis rubra pilaris, onicoliza idiopatică a femeilor sau la hipertiroidieni, sau mai lentă – în cazul imobilizării degetelor, în stări febrile, la denervare, la hipotiroidieni, în sindromul unghiei galbene sau în cadrul policondritei recidivante sau alte infecții fungice.

Este bine cunoscut faptul că unghia creşte şi după deces, aceasta datorită existenţei încă a celulelor matriceale în mitoză care au început înainte de moarte.

Dacă te confrunți cu probleme de creștere a unghiilor, înainte de orice alt tip de tratament, încearcă să acorzi atenție dietei, care poate influența foarte mult creșterea unghiilor cât și sănătatea acestora. În primul rând, încearcă să consumi cât mai multe fructe și legume proaspete, cultivate corespunzător. Surse bogate de vitamine A, B, C și D, îți vor întări unghiile și vor contribui semnificativ la creșterea și aspectul acestora.

Dar secretul dietei pentru unghii frumoase este colagenul, pe care îl veți procura consumând alimente precum peștele sau gelatina, în special cea de proveniență naturală, pe care o vei găsi în piftie, jeleuri sau marmelade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 august 2024
12 august 2024