Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Ceea ce poate nu știți despre morcovi

Ceea ce poate nu știți despre morcovi

25 ian. 2020, 13:36,
în Sanatate

Curiozitati despre morcovi. De unde știi când un morcov este deshidratat? De ce ar trebui să ne pese? Am găsit răspunsul plus alte fapte interesante despre leguma aceasta într-un articol recent al dieteticianului înregistrat Bethany Oxender în revista Food & Nutrition, o publicație a Academiei de Nutriție și Dietetică.

Morcovii nu au fost mereu recoltați pentru rădăcina lor dulce și crocantă – partea pe care o mâncăm în mod obișnuit. Pe vremuri, morcovii erau crescuți pentru frunzele și semințele lor înțepătoare, care, apropo – sunt adaosuri comestibile la supe, salate și alte feluri de mâncare.

Pe lângă faptul că este una dintre cele mai populare legume, morcovii sunt, de asemenea, una dintre cele mai versatile. Mâncați-le crude, cu coaja sau fără, prăjite, curățate, înăbușite sau in sucuri. Și nu uitați de trio-ul secret de morcovi tocați, țelină și ceapă pe care bucătarii de top il folosesc pentru a îmbunătăți aroma supelor și sosurilor.

Curiozitati despre morcovi

Morcovii nu sunt întotdeauna portocalii. De asemenea, vin în nuanțe de alb, violet, galben și roșu. Și ce dacă? Nutrițional, fiecare dintre acești pigmenți de culoare oferă un beneficiu unic pentru sănătate, spun cercetătorii în nutriție. Un motiv în plus pentru a vă îmbrăca selecțiile de legume cu o varietate de culori.

Nu luați morcovii de pe masă dacă numărați carbohidrații. Deși cu gust dulce, aceste legume cu rădăcină au un nivel remarcabil de scăzut in calorii și carbohidrați. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, un morcov mediu furnizează doar 25 de calorii și 5 grame de carbohidrați, dintre care două sunt sub formă de fibre alimentare sănătoase. De fapt, experții clasifică oficial morcovii drept legume non-amidonice, alături de gustul de broccoli, varză și alte alimente cu conținut scăzut de nutrienți în calorii.

Din punct de vedere nutritiv, morcovii oferă o gamă excelentă de substanțe antioxidante/antiinflamatoare care ne îmbunătățesc sănătatea. Morcovii portocalii sunt bogați în beta-caroten, pe care organismul îl transformă în vitamina A, un protector major al vederii. (Nu ați văzut niciodată un iepure care poartă ochelari, nu-i așa?) Violetul, roșul și alte culori de morcovi contribuie la o varietate de alte substanțe antioxidante, fiecare având propriile beneficii.

Pentru persoanele care urmează diete speciale, cum ar fi o restricție de potasiu, morcovii sunt o alegere bună.

În cele din urmă, de unde știm când este deshidratat un morcov? Și de ce ne pasă? Aparent, leguma aceasta pierde apă și dezvoltă o acoperire exterioară albă dacă este lăsată să lenevească prea mult timp în frigider. Experții spun că acești morcovi lipsiți de apă sunt siguri de mâncat. Pur și simplu revigorați-i într-un vas cu apă cu gheață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`