Prima pagină » Stiri si curiozitati » Curiozități despre Marele Zid Chinezesc: 10 lucruri pe care ar trebui să le știi

Curiozități despre Marele Zid Chinezesc: 10 lucruri pe care ar trebui să le știi

14 feb. 2022, 14:55,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Vrei să afli mai multe informații despre Marele Zid Chinezesc? Ei bine, ai ajuns în locul potrivit! În articolul de astăzi, vei descoperi câți kilometri are această construcție, care a fost scopul ei inițial și multe alte detalii interesante.

Marele Zid Chinezesc este o construcție strategică, de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Scopul ințial al construirii acestui zid a fost de a apăra granița imperiului chinez împotriva atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcție uriașă, fiind cunoscută de majoritatea oamenilor ca cea mai mare de pe glob.

La construcția zidului s-a folosit numai piatră așezată în straturi, din lipsă de argilă. Lungimea maximă a acestuia a fost atinsă în timpul dinastiei Ming.

imagine cu marele zid chinezesc

Marele Zid Chinezesc este o construcție strategică, de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare.

Câți kilometri are? Află totul despre Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc, construcția gigantică a lumii antice, are 21.196,18 de kilometri lungime, fiind considerat „cel mai lung zid de pe Terra”.

În ciuda lungimii sale și a spuselor oamenilor de-a lungul timpului, Marele Zid Chinezesc nu poate fi văzut de pe Lună cu ochiul liber. Această legendă a apărut pentru prima dată într-o serie de benzi desenate americane, „Ripley`s Believe it or Not” și a fost spulerată de explicația potrivit căreia cromatica zidului este izbitor de asemenătoare cu elementele geografice naturale care îl înconjoară, potrivit historia.ro.

Această construcție face parte dintr-o serie de fortificații ridicate de-a lungul mai multor sute de ani. Scopul primelor fortificații apărute era de apărare contra atacurilor reciproce între triburi.

Construirea Marelui Zid Chinezesc a început încă din timpul dinastiei Qin. Așa cum am menționat, rolul acesteia era de a proteja China de atacurile populaţiei nomade Xiongnu.

În momentul în care triburile mongole au fost înfrânte în Bătălia de la Tumu, din anul 1449, conducătorii Dinastiei Ming au readus în atenție conceptul zidurilor de apărare.

imagine cu marele zid chinezesc

În ciuda lungimii sale și a spuselor oamenilor de-a lungul timpului, Marele Zid Chinezesc nu poate fi văzut de pe Lună cu ochiul liber.

Interesant de știut este faptul că zidul începe din zona de est, de la trecătorea Shanhaiguan şi pe întinde până în zona de vest a ţării, în zona de lacuri Lop Nur, pe o distanţă de 6.400 de km.

Marele Zid Chinezesc s-a bucurat, în timpul utilizării acestuia ca fortificație, de un sistem avansat de comunicații. Între turnuri, diversele mesaje erau trimise cu ajutorul fumului și al focului.

De-a lungul Marelui Zid Chinezesc se desfășoară un maraton, care constă în urcarea şi coborârea a cel putin 3.700 de scări de către participanţi.

Din nefericire, pe anumite porțiuni ale Marelui Zid Chinezesc pot fi observate porțiuni avansate de degradare. Acestea apar atât din cauze naturale (vânt, cicluri repetate de îngheţ-dezgheţ), cât și din cauza oamenilor, care își însușesc mici porțiuni din zid, pe post de suvenir.

O legendă care a dăinuit de-a lungul secolelor este aceea a unei femei, care a mers în vizită la soțul ei, bărbat care lucra la construirea uriașului zid. Acesta era decedat în momentul în care femeia a ajuns acolo, dar cum nimeni nu a vrut să îi spună adevărul, a fost îndemnată să meargă spre următorul turn. Din turn în turn, femeia a ajuns la capătul zidului și a aflat că soțul ei murise. A plâns atât de tare, încât lacrimile ei au creat o breşă în Zid. În cinstea ei a fost ridicat un templu, care poate fi vizitat chiar și astăzi.

imagine cu marele zid chinezesc

Din nefericire, pe anumite porțiuni ale Marelui Zid Chinezesc pot fi observate porțiuni avansate de degradare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *