Prima pagină » Informații utile » Curiozități despre deșertul Sahara. Cel mai mare deșert uscat de pe planetă

Curiozități despre deșertul Sahara. Cel mai mare deșert uscat de pe planetă

02 aug. 2024, 10:53,
în Informații utile

Mulți români iau în considerare explorarea, în contextul vacanțelor, a mai multor locuri exotice și inedite de pe glob. Unul dintre acestea este desertul Sahara, călătoriile în acest loc explodând după Revoluția din 1989.

De ce este deșertul Sahara atât de deosebit

În primul rând ce face acest deșert așa deosebit, este diferența de temperatură dintre zi și noapte. Dacă în timpul zilei este o medie de 38-40 de grade, în timpul nopții temperatura poate scădea chiar și la -4 grade. Acest fenomen nu este întâmplător ci are o explicație. Pe timpul serii, căldura se pierde semnificativ din cauza solului nisipos sau stâncos. De altfel, un alt factor care contribuie la asta este lipsa norilor. Norii au capacitatea să oprească căldura înmagazinată pe timpul zile. Astfel, în absența lor, căldura se risipește rapid.

Absența norilor poate fi interconectată cu faptul că în acea zonă nu plouă. Desigur, asta se datorează și climei. Totuși, din cauza schimbărilor climatice, deșerturile se află în pericol de dispariție, specialiștii afirmând că precipitațiile vor fi din ce în ce mai absente.

În ciuda climei dificile, acest deșert găzduiește numeroase animale și plante. Dintre animale, găsim cămilă, bufniţă, elefant african, antilopă, leul saharian, şoim, dar şi specii de peşti întâlnite mai ales în Lacul Nasser, lac situat în zona de deşert ce aparţine de Egipt. Cămila este animalul emblematic deșertului Sahara.

Există aproximativ 500 de specii de plante, 70 de specii de mamifere foarte cunoscute, 90 de specii de păsări și 100 de specii de reptile. Pe lângă asta, se găsesc diverse specii de păianjeni și de scorpioni.

Speciile de plante s-au adaptat la condițiile aride, având rădăcini care ajung adânc în subteran la surse de apă. De asemenea, au frunze în formă de spini ce au capacitatea să prevină pierderea umidității.

Deșertul care se întinde pe suprafața a 12 țări

Deșertul Sahara este al 3-lea cel mai mare deșert din lume și primul cel mai mare deșert uscat. Acesta se întinde pe suprafața a 12 țări, acoperind mari bucăți din Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Mauritania, Mali, Niger, Ciad şi Sudan şi bucăţi mai mici din Senegal şi Burkina Faso.

Deșertul se întinde pe o suprafață de 9,2-9,4 de milioane de kilometri pătraţi. Asta înseamnă că e de 40 de ori mai mare decât suprafața României. Studiile arată că acesta s-a format cu trei milioane de ani în urmă. În ciuda aridității, deșertul aduce și beneficii planetei prin reducerea nivelului de dioxid de carbon. Cu atât mai mult, datele spun că suprafața deșertului s-a mărit cu 10% față de cum era cu un secol în urmă.

O altă informație interesantă este faptul că deșertul Sahara găzduiește ruine ale vechilor populații, de exemplu ale Imperiului Roman, ale egiptenilor, faraonilor și berberilor.

Sahara a găzduit de-a lungul timpului rude deosebit de importante. Cu ajutorul cămilelor, a fost transportat cupru, sare și aur. Există chiar și o înregistrare care menționează turme cu 12.000 de cămile care călătoresc între Egipt și Sudan.

Prin urmare, deșertul Sahara este o destinație surprinzătoare de vacanță, fiind un loc de trebuie neapărat văzut, măcar o dată în viață.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`