Prima pagină » Informații utile » Curiozități despre creierul uman. Informații despre care sigur nu știai

Curiozități despre creierul uman. Informații despre care sigur nu știai

22 iul. 2024, 12:14,
BZI.ro, în Informații utile

Pe lângă controlul simțurilor, creierul este și centrul gândurilor și deciziilor, ne ajută să formăm și să păstram amintirile, fiind implicat și în reglarea emoțiilor. Creierul uman are numeroase funcții, controlând ritmul cardiac, respirația, temperatura și reglează somnul.

Tot ce trebuie să știi despre creierul uman

Creierul conține trei părți: creierul mare (responsabil pentru funcțiile cognitive superioare, cum ar fi gândirea, emoțiile și învățarea, dar este responsabil și cu interpretarea semnalelor vizuale, auditive și tactile), cerebelul (situat în partea din spate a creierului și este responsabil pentru coordonarea mișcărilor fine, a echilibrului și a posturii) și trunchiul cerebral (situat in partea inferioara a creierului, controlează funcțiile de bază ale organismului, cum ar fi respirația, bătăile inimii, ciclurile de somn sau reflexul de înghițire).

Creierul este împărțit în două emisfere și fiecare controlează mișcările și simțurile din partea opusă a corpului. În general, cea stângă, dominantă, este responsabilă cu funcția vorbirii, iar cea opusă controlează orientarea în spațiu și procesarea imaginilor.

Afecțiunile asociate acestui organ vital sunt: boala Alzheimer și demența, tulburări de spectru autist, tumori cerebrale, epilepsie, boala Parkinson, afecțiuni congenitale și accidentul vascular cerebral.

Pentru a-ți menține o bună sănătate a corpului, trebuie să: te odihnești suficient (să dormi minimum 7-8 ore pe noapte), să faci exercitii fizice regulate (activitatea fizică poate îmbunătăți fluxul sanguin către creier și poate stimula producția de substanțe benefice sănătății neuronale), să consumi moderat alcool, să ai o alimentație sănătoasă (bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine și grăsimi sănătoase), să faci jocuri sau exerciții de stimulare mentală (jocurile de strategie, puzzle-urile, lectură sau învățarea de lucruri noi pot imbunătăți capacitatea de gândire și memoria), să renunți la fumat.

Aspecte mai puțin cunoscute

Creierul uman deține aproximativ 100 de milioane de neuroni, iar fiecare neuron poate face până la 10.000 de sinapse cu alte celule nervoase. De asemenea, acesta nu se poate divide. Neuronii sunt extrem de sensibili la privarea de oxigen. Numai o secundă fără acesta poate duce la moartea a milioane de neuroni. Chiar dacă neuronii nu se divid, în creier pot apărea neuroni noi prin transformarea celulelor pluripotențiale.

Creierul nu este un organ care doare din cauza faptului că nu are receptori de durere. Din acest fapt, acesta poate fi operat fără anestezie generală. Există cazuri celebre în care pacienții sunt ținuți de vorbă sau puși să cânte în timpul operațiilor. Acest lucru ajută enorm medicii să nu intre în țesutul sănătos.

Creierul unul adult cântărește 1,3 kg și are o consistență gelatinoasă. Creșterea lui se oprește la vârsta de 15 ani. Legat de procentul în care îl folosim, informația cum că folosim doar 10% este un mit. Există procese simultane sau alternative care utilizează toată masa a creierului.

Un alt mit generalizat este că iubirea ar avea legătură cu inima. De fapt, toate substanțele care o generează sau o întrețin sunt sintetizate și eliberate de creier.

Interesant este că acest organ continuă să trimită semnale chiar și la 36 de ore după moarte. Se crede că după moarte, o parte din creier rămâne conștientă, persoana în cauză auzind ce se întâmplă în jurul lui.

Creierul uman este un organ impresionant, cu multe funcții, care deține aspecte extraordinare, puțin știute de majoritatea persoanelor. Ziua internațională a acestuia se serbează pe 22 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *