Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Curiozitati: cum actioneaza papilele noastre gustative
Curiozitati: cum actioneaza papilele noastre gustative

Curiozitati: cum actioneaza papilele noastre gustative

15 apr. 2021, 12:00,
în Sanatate

Probabil că nu vă va surprinde să aflați că trebuie sa ii fim recunoscatori limbii noastre pentru capacitatea noastră de a percepe gustul.

Suprafața limbii noastre este acoperită cu mici umflături numite papile, care conțin papilele noastre gustative și, de asemenea, unele glande care ajută la crearea și secreția salivei. Există patru tipuri diferite de papile, care vin în diferite forme și dimensiuni și pot fi găsite în diferite regiuni ale limbii noastre în număr diferit. Ceea ce majoritatea au în comun, însă, sunt gusturile pe care le conțin.

Tastebuds sunt o combinație de celule – celule bazale, celule columnare (structurale) și între 10 și 50 de celule receptoare ale gustului, care sunt reînnoite la fiecare 9-10 zile. Unele dintre aceste celule receptoare conțin proteine ​​pe suprafețele lor care se leagă de unele substanțe chimice din alimentele noastre, în timp ce altele au canale ionice care sunt activate de diferite substanțe chimice. Odată ce receptorul a detectat o anumită substanță chimică, aceste informații sunt transmise de-a lungul unei serii de căi neuronale către creier, unde gustul este perceput.

Numărul de gusturi pe care le au oamenii poate varia foarte mult. Adultul mediu are între 2000 și 8000 de palete gustative.

În ciuda a ceea ce am învățat la școală, nu este adevărat că există anumite zone ale limbii responsabile de anumite senzații gustative. Cu toate acestea, există diferite tipuri de receptori gustativi, care sunt activați fiecare de o suită diferită de substanțe chimice pentru a provoca diferitele senzații gustative pe care le percepem.

Cum actioneaza papilele noastre gustative?

Receptorii pentru gusturile dulci, amare, acre și umami sunt proteine ​​(produse și codificate de anumite gene din ADN-ul nostru) găsite pe suprafața celulelor. Reacționează în prezența anumitor substanțe chimice, declanșând o succesiune de evenimente care rezultă în mesajul chimic descris mai sus. Receptorul de sare, numit canal de sodiu epitelial, este în esență o membrană care permite ionilor de sodiu sa intre în anumite celule din corpul nostru. Un mecanism similar al canalului ionic poate fi, de asemenea, implicat în detectarea gusturilor acre.

Dar senzația de gust nu este data doar de limba noastră – există și receptori de gust găsiți în gât și în intestin, deși aceștia acționează într-un mod ușor diferit de cei de pe limba noastră.

Felul în care miroase un aliment este, de asemenea, important pentru experiența noastră alimentară generală. Pe măsură ce mestecăm, compușii volatili sunt eliberați și se deplasează din partea din spate a gurii către nas, unde ne stimulează sistemul olfactiv. Fără aceasta, o mare parte din aroma mâncării pe care o consumăm este ratată, spre deosebire de ceea ce este perceput de papilele noastre gustative.

Există și alte senzații pe lângă gust care au loc în gura noastră. Proteina TRP-V1 este activată de căldură – poate o gură de supă fierbinte, dar și de capsaicină (ardei iute), piperină (piper negru) și izotiocinanat de alil (muștar fierbinte). Proteina TRPM8 este declanșată atunci când mâncăm alimente reci, cum ar fi înghețata, și este, de asemenea, responsabilă de senzația de frig pe care o avem atunci când mâncăm alimente cu arome de mentol, mentă sau eucalipt.

Textura și consistența alimentelor – cum se simte în gura noastră – sunt, de asemenea, importante pentru modul în care îi percepem gustul și dacă ne place. Oamenii de știință au petrecut mult timp investigând reologia (modul în care curge materia lichidă) și tribologia (modul în care uleiurile și grăsimile lubrifiază atât mâncarea, cât și gura, pe măsură ce mâncăm) pentru a înțelege modul în care acești factori afectează preferințele alimentare ale oamenilor.

Modul în care percepem gustul este influențat de o gamă întreagă de factori diferiți, de la papilele noastre gustative la genele noastre.

Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
redactia.ro
Un rapper român și-a pierdut viața după ce a fost lovit de tren în Anglia: „Nu ne vine să credem”
Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
a1.ro
Ce declarații a făcut tatăl lui Vlad Pascu, la procesul fiului său! Ce gest a făcut, când s-a întâlnit cu părinții victimelor
Playtech.ro
Anunţul momentului despre VREMEA de Paşte! ANM a dat vestea pentru români
observatornews.ro
Cod portocaliu de vânt puternic şi ninsori viscolite în 22 de judeţe, din această după-amiază. Vreme severă până vineri noapte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Exploziv: China, implicată în războiul din Ucraina. Ce va face SUA
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Gigi Becali a prevăzut marea ruptură politică din România înaintea alegerilor
Playtech.ro
Cu ce să stropești pomii fructiferi afectați de îngheț. Recolta se poate salva
Dailybusiness.ro
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 aprilie 2025
10 aprilie 2025