Prima pagină » Stiri si curiozitati » Curcubeu în jurul Soarelui. Ce este haloul solar și cum se formează?

Curcubeu în jurul Soarelui. Ce este haloul solar și cum se formează?

25 iul. 2022, 15:42, 2 ,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Ați văzut vreodată un curcubeu în jurul Soarelui? Dacă, da, probabil v-ați întrebat ce este și cum ia naștere acest fenomen. Află, în rândurile care urmează, tot ce trebuie să știi despre haloul solar.

Uneori, în jurul Soarelui, poate apărea un cerc luminos sau un curcubeu, care poartă numele de halo sau antelie. Acesta ia naștere, de regulă, în zonele mai reci, precum Rusia, Antarctica sau nordul Scandinavei. Însă, dacă sunt întrunite condițiile favorabile, haloul solar se poate forma și în alte zone. Un astfel de fenomen spectaculos a avut loc și în România, mai exact în Alba Iulia, când un curcubeu circular s-a format în jurul Soarelui. Haloul solar a putut fi admirat de localnici în urmă cu doi ani, în luna mai.

Iată ce este haloul solar și cum se formează.

curcubeu în jurul soarelui

Uneori, în jurul Soarelui, poate apărea un cerc luminos sau un curcubeu, care poartă numele de halo sau antelie.

Cum se formează un curcubeu în jurul Soarelui? Află totul despre haloul solar

Un halou solar este alcătuit din acele particule de gheață, care sunt în suspensie în partea cea mai înaltă a troposferei. În momentul în care lumina Soarelui cade pe aceste particule de gheață, se refractă și creează întreg spectrul de culori, asemenea curcubeului, vizibil în jurul Soarelui, scrie meteorologiaenred.com. Fenomenul este cunoscut sub numele de curcubeu circular.

Haloul solar apare în locurile în care temperaturile sunt scăzute, deoarece este necesar un contrast ridicat între temperaturile de suprafață și altitudine. În acest fel, pentru ca fenomenul să aibă loc, trebuie să existe suficiente cristale de gheață la altitudine, care să refracte lumina și să creeze un halou complet. Prin urmare, antelia nu poate fi observată în zonele în care temperaturile sunt mai ridicate.

Fenomenul poate fi admirat, cel mai adesea, în primele ore ale dimineții, atunci când aerul este mai rece. De mare ajutor pot fi și norii cirrus, care sunt formați din mici cristale de gheață, elemente favorabile proceselor de reflexie și refracție ale Soarelui.

Așadar, haloul este caracterizat printr-un cerc care se formează în jurul Soarelui și care este irizat, uneori, în culorile curcubeului, grație interacțiunii dintre lumina solară și cristalele fine de gheață din nori de tip cirrus (sunt aflați la 5-10 kilometri înălțime). Cristalele iau rolul unor prisme și a unor oglinzi minuscule, de numărul miliardelor, iar fenomenul este rezultatul reflexiei și refracției luminii în cristale de gheață. Mai mult, are loc și dispersia, care duce la descompunerea luminii în cele șapte culori ale spectrului, generând efectul de curcubeu.

nori cirrus pe un cer senin

De mare ajutor pot fi și norii cirrus, care sunt formați din mici cristale de gheață, elemente favorabile proceselor de reflexie și refracție ale Soarelui.

Superstiții privind haloul solar

Specialiștii sunt de părere că haloul solar se formează mult mai rar decât haloul din jurul lunii, putând fi văzut cam o dată la un deceniu.

În popor, se spune că haloul prevestește vreme rea în următoarele 48 de ore, ca de exemplu vânt puternic, ploi sau temperaturi ridicate. Chiar și așa, meteorologii nu sunt de aceeași părere. Aceștia consideră că haloul solar nu este decât un fenomen natural, care nu afecetază condițiile climaterice sau atmosferice.

curcubeu în jurul soarelui

Specialiștii sunt de părere că haloul solar se formează mult mai rar decât haloul din jurul lunii, putând fi văzut cam o dată la un deceniu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *