Prima pagină » Sanatate » Curățarea tartrului de pe dinți acasă. Iată cum poți să-l înlături rapid și eficient!

Curățarea tartrului de pe dinți acasă. Iată cum poți să-l înlături rapid și eficient!

06 feb. 2025, 10:47,
Redacția BZI în Sanatate

Curățarea tartrului de pe dinți acasă este o preocupare comună pentru multe persoane, având în vedere că tartrul poate afecta sănătatea orală și estetica zâmbetului. Deși vizita la dentist este cea mai sigură metodă de a elimina tartrul, există pași pe care îi puteți urma acasă pentru a reduce și a preveni formarea acestuia.

Placa bacteriană este o peliculă subțire care se formează în mod constant la baza dinților și este alcătuită din resturi alimentare, salivă și microorganisme. Inițial are o consistență moale, iar în timp, în placă se acumulează substanțe anorganice, în principal săruri de calciu conținute în salivă. Astfel placa bacteriană se întărește și se transformă într-un depozit de tur și anume tartru.

Curățarea tartrului de pe dinți acasă

În etapa inițială, tatrul nu este un motiv de îngrijorare, dar trebuie totuși eliminat, deoarece compactarea și creșterea tartrului implică consecințe grave. Cu cât indentificați mai repede acest depozit pe dinți și îl eliminați, cu atât mai bine. Pentru a indentifica și a îndepărta tartrul la timp, ar trebui să vizitați medicul dentist o dată la șase luni, deoarece este imposibil să îndepărtați singuri în totalitate toate depunerile.

În timp ce tartrul mai vechi și mai dur trebuie îndepărtat profesional, există câteva metode prin care poși reduce și împiedica chiar formarea tartrului acasă, spre exemple, folosirea apei oxigenate ca gargară. Aceasta poate ajuta la uciderea bacteriilor și la diminuarea plăcii bacteriene. Amestecă o parte apă oxigentaă cu o parte apă și clătește-ți gura pentru un minut înainte de a te spăla pe dinți.

De asemenea, bicarbonatul de sodiu este renumit pentru proprietățile sale de curățare și poate fi folosit ca un abraziv blând pentru a îndepărta placa moale care, în timp, poate duce la formarea tartrului.

Aplică o cantitate mică de bicarbonat pe periuța de dinți umedă și periază dinții cu atenție. Acesta nu numai că ajută la îndepărtarea plăcii, dar și neutralizează acizii din gură, contribuind la un pH echilibrat.

Se mai poate încerca și gargara cu ulei, cunoscută și sub numele de „oil pulling”, este o tehnică tradițională în care uleiul folosit este pentru a „trage” bacteriile din gură. Uleiul de cocos este o alegere populară datorită proprietăților sale antibacteriene.

Cât de des trebuie îndepărtat tartrul

Frecvența vizitelor la stomatolog ar trebui să depindă de sănătatea orală a fiecărui pacient și de recomandarea medicului. Mulți stomatologi își sfătuiesc pacienții să facă o curățare dentară și un control la fiecare șase luni sau mai des, dacă pacienții au boli ale gingiilor sau sunteți expuși riscului de boli ale gingiilor, spre exemplu dacă sunt fumători sau diabetici. De asemenea, au nevoie de curățări mai frecvente persoanele predispuse la formarea plăcii și prin urmare, a tartrului. Iată care sunt simptomele respingerii implantului dentar.

Pentru pacienții care ar putea avea nevoie de detartraj mai des se numără cei cu xerostomie, adică gură uscată, adesea cauzată de medicamente sau de îmbătrânire. Deși saliva conține bacterii, este, în același timp, de ajutor, la îndepărtarea particulelor de alimente de pe dinți.

Alte categorii de pacienți care pot avea nevoie mai des de detartraj sunt cei cărora le lipsește dexteritatea fizică sau de a se spăla bine pe dinți și cei care au afecțiuni care îi împiedică să înțeleagă pe deplin sau să ducă la bun sfârșit o rutină de igienă dentară.

Prin urmare, dacă observați o acumulare semnificativă de tartru, respirație urâ mirositoare persistentă sau iritații ale gingiilor, este mai bine să consultați un dentist. Acesta poate efectua o curățare profesională pentru a îndepărta eficient tartrul și pentru a evalua starea sănătății orale. Așadar, curățarea tartrului de pe dinți acasă nu este atât de eficientă pe cât este curățarea profesională.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Două bancnote vor fi retrase de pe piață. Cât timp vor mai fi valabile actualele variante
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025