Curățarea urechilor cu siguranță nu este o sarcină ușoară sau plăcută, dar dacă ați făcut-o vreodată, probabil știți ce diferență poate face în reducerea durerii de urechi și a infecțiilor, precum și în calitatea auzului. Poate că ați auzit recent despre „ear candling” (terapie auriculară termică) de pe TikTok, o tehnică folosită pentru îndepărtarea cerumenului care implică introducerea unei lumânări aprinse în ureche cu ajutorul unor conuri pentru urechi.
Dar, chiar dacă sunteți familiarizat într-o oarecare măsură cu conceptul de „ear candling”, este posibil să vă întrebați dacă este o modalitate sigură de curațare. Un specialist în boli ale urechii, nasului și gâtului ne oferă detalii în legătură cu această metodă.
Conuri urechi. Ce este terapia auriculară termică
Potrivit lui Nicole Aaronson, un medic otorinolaringolog certificat și profesor asociat la Școala de Medicină Sidney Kimmel de la Universitatea Thomas Jefferson, terapia auriculară termică implică plasarea unei lumânări în ureche și apoi aprinderea acesteia.
“Se spune că acest lucru creează un vid care atrage ceara din ureche, deși nu există cercetări de înaltă calitate care să arate că aceasta este o tehnică eficientă de îndepărtare a cerumenului„, a explicat Nicole Aaronson.
Majoritatea practicienilor medicali nu consideră sigură această tehnică, potrivit Dr. Aaronson.
„Au existat rapoarte despre arsuri faciale, ceară de lumânare blocată în canalul urechii, perforație a membranei timpanice (timpan) și pierdere a auzului asociată cu terapie auriculară termică”, a explicat Dr. Aaronson.
Deși acumularea de cerumen poate fi neplăcuta, este important să vă amintiți că cerumenul în sine nu este un lucru rău.
„Cerumenul menține pielea canalului urechii sănătoasă și ajută la menținerea florei normale care previne infecțiile externe ale urechii. Cu toate acestea, ar trebui îndepărtat dacă provoacă durere sau afectează auzul”, a adăugat specialistul.
Cum să ne curățăm urechile în siguranță
Experții în sănătate nu recomandă utilizarea obiectelor străine, cum ar fi bețișoarele de urechi sau agrafele, pentru curățarea urechilor. Aceste obiecte ar putea părea eficiente în teorie, dar dacă luăm în considerare ce s-ar putea întâmpla dintr-o singură mișcare greșită, ne vom seama de riscurile majore la care ne-am supune.
„Vechiul adagiu care spune să nu pui nimic care e mai mic decât cotul în ureche rămâne valabil. Pe lângă faptul că împinge adesea ceara mai adânc, aceste obiecte pot zgâria ușor pielea delicată a canalului urechii sau, dacă sunt introduse prea adânc, pot răni timpanul sau oasele auzului”, a transmis Dr. Aaronson.
Potrivit acesteia, printre metodeld sigure pentru curățarea urechilor regăsim utilizarea peroxidului de hidrogen sau a picăturilor pentru îndepărtarea cerumenului. Nu utilizați niciuna dintre aceste metode dacă aveți timpane rupte sau tuburi auditive, și este recomandat să discutați cu un medic în acest caz. Alte metode includ utilizarea kiturilor de irigare cu apă salină pentru a curăța cerumenul.
„Acestea sunt, de asemenea, considerate sigure, cu toate că pot provoca în mod potențial amețeli temporare, durere sau leziuni ale timpanului. Am văzut cazuri în care irigarea agresivă duce la o infecție externă a urechii (adică urechea înotătorului)”, a adăugat specialistul otorinolaringolog.
În cele din urmă, există și remedii naturale pe care le puteți încerca pentru a înmuia cerumenul, cum ar fi uleiul de migdale și oțetul.
„Niciun agent de înmuiere nu a fost dovedit vreodată a fi superior altuia, iar cu un timpan intact, oricare dintre acestea pot fi încercate acasă. Dacă simptomele de durere sau auz încețoșat nu se rezolvă, ar fi indicat să consultați un medic”, a subiliniat Nicole Aaronson, specialist în otorinolaringologie, care nu recomandă curățarea cu conuri pentru urechi.