Mai puțin cunoscut decât zincul, acest oligoelement ar putea ajuta în lupta împotriva coronavirusului. Un studiu in vitro demonstrează acțiunea sa antivirală asupra Sars-Cov2.
Acțiunea antimicrobiană a cuprului este cunoscută de mult timp. Unele spitale folosesc chiar mânere de uși pe bază de cupru pentru a combate infectiile nosocomiale.
Potrivit unui studiu englezesc, bacteriile, chiar și cele mai rezistente la antibiotice, mor în mai puțin de două ore pe o suprafață care conține cupru. Cuprul este însă și un oligoelement esențial pentru buna funcționare a corpului. Acționează asupra sistemului imunitar, participă la lupta împotriva infecțiilor virale și bacteriene, ajutând la fabricarea anticorpilor.
„Antioxidant, luptă și împotriva inflamației cronice”, explică dr. Catherine Lacrosnière, medic nutriționist.
Un nou aliat în lupta împotriva coronavirusului: efectul in vitro al cuprului asupra Sars-Cov2
Cercetătorii de la Spitalul Universitar Saint-Etienne au măsurat acțiunea antivirală a cuprului asupra coronavirusului SARS-Cov2. Celulele au fost tratate cu gluconat de cupru și apoi inoculate cu o tulpină de virus. După 48 de ore de incubație, cercetătorii au măsurat replicarea virală și numărul de celule infectate. Rezultat: numărul de celule infectate a fost redus cu mai mult de 70% dintr-o concentrație de gluconat de cupru de 25µM comparativ cu celulele netratate (nivelurile de cupru din sânge din corp variază de la 10 la 25µM).
„Mecanismul de acțiune nu este cunoscut pentru moment. Dar acest studiu arată că cuprul are o eficacitate directă asupra virusului: distruge aproape toate celulele infectate. Acest lucru reduce considerabil atât virulența, cât și răspândirea virusului. Dar acesta rămâne un studiu in vitro. Noi teste vor fi efectuate pe structuri celulare, epitelii reconstituite. Dar acest lucru oferă multe speranțe pentru studii viitoare”, decriptează Jean-Noël Perin, farmacist al laboratoarelor Granions. „
Reflexele potrivite pentru realimentare
Unele alimente sunt bogate în cupru. Un furnizor major al acestui oligoelement: carnea de organe, cum ar fi ficatul de vițel. De asemenea, pariați pe uleiuri precum uleiul de nucă sau uleiul de alune. Gândiți-vă la ciocolată neagră și leguminoase (naut, fasole roșie, linte).
Există suplimente alimentare pe bază de cupru.
„În prevenire, putem face o cură de cel puțin una până la două luni. Ca leac, poate fi folosit o săptămână de la primele simptome”, sfătuiește nutriționistul.
Se admistreaza în afara meselor (cu 15 minute înainte), trebuie evitat a se lua în același timp cu suplimentarele de zinc, deoarece zincul reduce absorbția intestinală a cuprului.